Lawendowy - a w jakim sklepie kupowałaś?
Ja kupuję w gumboree, ale przez firmę pośredniczącą:
Zakupy w USA lub
Kupuj w usa - transport z usa - zakupy w usa - towary z usa - przesyłki z usa - kup w usa
a najlepiej dogadać się z kimś, kto indywidualnie to robi (mam tez takiego faceta z allegro, ale on nie jest tak eleastyczny jak specjalne firmy).
Nie opłaca się kupić 2 sztuk body, bo przesyłki są jednak dość drogie. Np. jak kupuję w Gymboree, to kupuję wyłącznie na dużych wyprzedażach i za więcej niż 75 $ (bo wtedy jest darmowa przesyłka) - przesyłam linki z rozm. do pośrednika, on dolicza sobie 10 % za pośrednictwo, a potem umawiam się, że trzyma wszystko u siebie, aż podejmę decyzję o przesyłce. Np. ostatnim razemkompletowalismy 2 paczki od Gymboree, 4 opakowania zabawek fisherprice i urządzenie elektr. do firmy. Zamówiliśmy jeden karton przesyłką morską, dzięki czemu nie kosztowało nas to dużo, a możemy poczekać 6 tyg. Teraz zamówiliśmy 2 x paczki od gymboree, 2 kurtki Arka z ebay i też wsadzamy do jednej paczki. Korzyść z takich zakupów jest wówczas, gdy kupuje się tego więcej i konsoliduje wszystko do jednej paczki.
Następne zakupy planuję dopiero jak zaczną się prawdziwe wyprzedaże, czyli gdzieś w lipcu. Pośrednicy wysyłają to tak, ze jeszcze na cło się nie załapałam (aczkolwiek przygotowana jestem psychicznie). Paczka wygląda jak prezent od rodziny z USA. Nawet jak kiedyś w paczce była huśtawka, fotelik do karmienia i leżaczek oraz całkiem sporo ciuszków, celnicy mnie nie ciagnęli nigdzie.
Gigantyczna przesyłka od faceta z allegro kosztowała drogą morską 50 zł (a była w niej i pościel, i koce, i ciuchy, i torba do wózka itd.) U pośredników bywa róznie - bo oni to ważą.
Gymboree w ogóle nie wysyła do Polski - pisałam do nich maila i kazali mi ... poszukać sobie przyjaciela w USA, co kupi i mi wyśle. Carters i gap wysyłają, ale to się nie opłaca chyba zbytnio ( i tak taniej jest przez pośrednika).
Natomiast next - nie ma ani ceł, ani opłat za przesyłkę.
np. wyglada to tak (ale różnie jest w róznych firmach)
[h=2]Oferujemy:[/h]
Przesyłki morskie
- Cena za 1 funt = 0,70$. 1 funt = 0.45kg
- plus 10$ - opłata manipulacyjna pobierana przez firmę kurierską za każdą paczkę
- Minimum wagowe to 20 funtów - czyli przesyłki lżejsze niż 20 funtów traktowane są jako 20-sto funtowe
- Maksymalna waga to 70 funtów
- Za cięższe przesyłki pobierana jest dopłata
- Czas dostawy 4-5 tygodni
- Istnieje również możliwość ubezpieczenia (tylko 1$ na 200$ wartości)
Przesyłki lotnicze
- Cena za 1 funt = 2.50$. 1 funt = 0.45kg
- plus 10$ - opłata manipulacyjna pobierana przez firmę kurierską za każdą paczkę
- Minimum wagowe to 8 funtów - czyli przesyłki lżejsze niż 9 funtów traktowane są jako 9-cio funtowe
- Maksymalna waga to 70 funtów
- Za cięższe przesyłki pobierana jest dopłata
- Czas dostawy 14 dni
- Istnieje również możliwość ubezpieczenia (tylko 1$ na 200$ wartości)
Uwaga! Na wysyłkę paczki lotniczej wpływają rownież wymiary przesyłki, tzw. funt objętościowy (wys. X dl. X szer. /podzielona przez 166 = funt objętościowy). Rzeczywistą wagę liczy się tylko w przypadku małych paczek. Jeżeli jest to opłacalne, lekkie paczki przesyłamy również UPS lub ekspresową pocztą amerykańską. Zawsze wspólnie z Państwem staramy się wybrać najkorzystniejszą opcję w zależności od wagi i wymiarów paczki. Wysyłka towarów o dużych rozmiarach wyceniana jest w zależności od zajmowanej powierzchni w kontenerze.