• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Co nowego dzisiaj zjemy?

reklama
I nie ma mocnych,mój Kubełek uwielbia jeść tylko deserki bobovity i zupki : jarzynową i marchewkową ... kupiłam mu raz na spróbowanie od 5-tego m-c zupkę z kurczakiem i czymś tam jeszcze to nie bata-nie chciał,chyba munie smakuje...A na noc dostaje kaszkę "smaczny sen z babanem" też bobovity i teżw ciągu dnia robie mu gęsto kaszkę mleczno-ryżową ( bobovita) i szama łyżeczką,staram się go karmić jak najczęściej łyżeczką coby elegancko opanował technikę jedzenia :-) no ale całyczas tak się nie da bo jak bardzooo zgłodnieje to wkurza się że za wolno hehe ...
Pozatym uwielbia pić soczki z młodej marcheweczki bobofrut i herbatkę jabłkową z melisą z hippa -rewelacja ...

Dziewczyny, napiszcie proszę, ile ml mleka wasze pociechy piją dziennie? Ja mojej Natce podaję od 1 sierpnia soczki, deserki, ostatnio kaszkę (ale jej nie smakowała) i moja córka wczoraj się zbuntowała i od południa dokładnie 12.20 (wtedy wypiła ostatni raz mleko 170ml)aż do 23.55, czyli przez prawie 12 godzin nic nie jadła. Piła tylko soki. Zgroza. Lekarka mówiła, że coś musiało zaszkodzić i utrudnia trawienie, mała nie zrobiła kupki, więc już mleko nie chciało wejść (choć dzień wcześniej zrobiła, ale małą). Trochę pomógł czopek, Natka zjadła przed północą 170ml i jej dzienny bilans wyniósł 510ml + 300ml soków, lekarka kazała dawać dużo i rozcięczone z wodą. Dziś narazie jest chyba OK, Nata wypiła rano o 6 12oml, potem o 9.30 170ml, potem o 13 zjadła jabłko Gerbera i wypiła 80ml soku, teraz o 15 spróbuję dać jej mleko. Do tej pory dziennie wypijała 700ml mleka + ok. 250ml innych płynów. Wg poradników żywieniowych w 5 miesiącu dziecku wystarczają 4 posiłki mleczne po 180ml + soczki, deserki, 1 raz zupka. A jak jest u Was????

U nas ogólnie jest tak: Ola je 5 posiłków z mleka po ok.150ml. I jeden "obiadek" narazie z jabłka, ale od jutra wprowadzam marchewkę dodatkowo. Jabłko z gerbera - pół słoiczka (tego większego). Poza tym, między posiłkami pije herbatki - tak po 20 ml za jednym razem - na przemian z klarowanym soczkiem jablkowym z gerbera, ale jutro już dostanie bobofruta jabłkowo marchwiowego na spróbowanie.

Ostatnio troche sie nam pomerdało z posiłkami przez ten wybijający sie ząbek i Ola troche straciła apetyt. Muszę jej wszystko dawac łyżeczką. Ale mam nadzieję, że to przejdzie...:eek::baffled:

pysiu możesz mi napisac z jakich poradników korzystasz?ja nie bardzo orientuje się w tych zestawach żywieniowych a chciałabym dokłanie wiedziec ile razy dziennie podawać małemu mleczko a ile razy inne pokarmy?

p.s moja pediatra jest strasznie zakręcona i mało konkretna. wychodząc od niej z gabinetu mam wielka głowę od nadmiaru mało przydatnych informacji a zero konkretów.(musze ja zmienic nie ma co)

reklama
Na tej stronie można zamówić bezpłatny "poradnik żywienia małego dziecka". Dla mnie super. Dostaniesz do domu taką paczuszkę, w środku był też jakiś deserek, kaszka Bobovita i mleko Bebiko2, wszystko próbki.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry