reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Co nowego w buteleczce i w miseczce...

Wiecie co... moje dziecko okropnie się wycwaniło :wściekła/y: Rano mleczko jest ok, wieczorem na kolację też, ale od południa do wieczora jak tylko widzi coś białego w butli to od razu buźkę zaciska, jedynie soczki i deserki ją zadowalają i jak zobaczy butelkę pomarańczową albo żółtą (tzn jej zawartość) to od razu dzioba rozwiera. Mam problem, bo mogę jej je podać tylko raz dziennie a karmień w tym czasie przypada mi 2-3 :no: No i jest złość a ja kombinuję jak mogę, dodając np. sok marchwiowy do mleka i zasłaniając zawartość butelki ale i tak się krzywi :wściekła/y:

reklama
Ja na razie kaszki manny (mannej?) nie podaję, a właśnie mi uświadomiłyście że miałam wczoraj o to zapytać lekarkę czy już powinnam to robić i zapomniałam :crazy:

Czytałam, że butelkowe dzieci powinny dostawać od piątego miesiąca a cycusiowe od 6 lub 7 - tak jak wprowadza się zupki.
Milenka zdaje się cycusiowo - butelkowa, to może cos po środku :confused:

Czytałam, że butelkowe dzieci powinny dostawać od piątego miesiąca a cycusiowe od 6 lub 7 - tak jak wprowadza się zupki.
Milenka zdaje się cycusiowo - butelkowa, to może cos po środku :confused:
A ja czytałam,,że odwrotnie.
NOWE ZALECENIA DOTYCZĄCE WPROWADZANIA DO DIETY NIEMOWLĄT PRODUKTÓW ZAWIERAJĄCYCH GLUTEN
Dzieci karmione piersią mogą już w 5. miesiącu życia dostawać raz dziennie zupkę z dodatkiem 2–3 g (na 100 ml przecieru jarzynowego) kaszy manny.
Menu dzieci karmionych butelką w 6. miesiącu może zawierać niewielką ilość glutenu (j.w.) dodanego do mleka modyfikowanego lub papki z warzyw.
[FONT=arial,helvetica,sans-serif]Zmiany zasad żywienia wprowadzili specjaliści po rozważeniu wszystkich „za” i „przeciw”. Ostateczna decyzja należy do ciebie![/FONT] Źródło artykułu: Rodzice 3/2007
autor: lek. med. Anna Jaworska, konsultacja: Elżbieta Banaś, dietetyk z CZD

Kasiad podobno chodzi o to,że mleko matki pomaga trawić gluten,więc ważne by dawać kaszkę jak się jeszcze karmi piersią.Powolne wprowadzanie manny działa na zasadzie" szczepionki",dziecko uodparnia się na gluten.No a niestety butelkowe dzidzie muszą na kaszkę poczekać.Jakoś tak znajoma mi tłumaczyła...

Wychodziło by na to, że mleko matki pozwala łatwiej przyswajać gluten czy jest jakaś inna teoria na ten temat :confused:

A ja czytałam,,że odwrotnie.
NOWE ZALECENIA DOTYCZĄCE WPROWADZANIA DO DIETY NIEMOWLĄT PRODUKTÓW ZAWIERAJĄCYCH GLUTEN
Dzieci karmione piersią mogą już w 5. miesiącu życia dostawać raz dziennie zupkę z dodatkiem 2–3 g (na 100 ml przecieru jarzynowego) kaszy manny.
Menu dzieci karmionych butelką w 6. miesiącu może zawierać niewielką ilość glutenu (j.w.) dodanego do mleka modyfikowanego lub papki z warzyw.
[FONT=arial,helvetica,sans-serif]Zmiany zasad żywienia wprowadzili specjaliści po rozważeniu wszystkich „za” i „przeciw”. Ostateczna decyzja należy do ciebie![/FONT] Źródło artykułu: Rodzice 3/2007
autor: lek. med. Anna Jaworska, konsultacja: Elżbieta Banaś, dietetyk z CZD
Dokładnie, rozalka ma rację, wg nowego schematu żywieniowego.

reklama
Na to Kasiad wychodzi.Nie słyszałam innej teorii.Stara zasada była taka,że do chyba roku w ogóle się glutenu nie zalecało wprowadzać.W efekcie więcej dzieci stawało się "bezglutenowcami".

Do góry