reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Co nowego w buteleczce i w miseczce...

mnie też:-)wiec jej unikam jak sie da:-)Bobofruty tylko jabłkowe kupuje:-D
A ja już podałam słoiczek z mięskiem- wczoraj i dzisiaj. Narazie nic się nie dzieje, więc chyba ok. Narazie to był indyk.

Mi pediatra powiedziała, żeby dawać szczególnie marchewkę z warzyw, więc pewnie jest potrzebna. Ja kupiłam z lumpiku Oliwce buraczkową bluzkę z długim rękawem i ubieram jej tylko na czas obiadu (chyba ze jest gorąco, to wtedy je w samym pampersie) - i teraz już się nie muszę w ogóle martwić plamami, bo po zwykłym praniu nie ma najmniejszej plamy, nawet nie muszę uzywać odplamiacza.

reklama
A wie co mi dzisaj lekarka powiedziala:szok:
Zapytalam jej czy mam podawac malej juz jakies deserki zupki itp. ona powiedziala ze moge tylko mam pamietac ze podawac tylko te co sa PO4 MIESIACU , jak ma 5:szok: a jak bedzie miala 6 to te PO5 MIESIACU...czaicie:eek::eek::eek:
nawet jej nic nie mowilam ze cos mala wczesniej dostawala:szok::dull::happy2:

Nuśka, coś Ci dziwnie tłumaczyła. Te słoiki, które są po 4 miesiącu można podawać dzieciom, które skończyły czwarty miesiąc, czyli zaczęły piąty. Moja mi tak tłumaczyła i tak biorąc na logikę to to wytłumaczenie do mnie bardziej przemawia.

No Twoja mała nie ma jeszcze skończonego piatego miesiąca, ale jak skończy to wg mnie możesz podawać i te po 4 i te po 5 miesiącu.

Nuśka, coś Ci dziwnie tłumaczyła. Te słoiki, które są po 4 miesiącu można podawać dzieciom, które skończyły czwarty miesiąc, czyli zaczęły piąty. Moja mi tak tłumaczyła i tak biorąc na logikę to to wytłumaczenie do mnie bardziej przemawia.

Zgadza się :-D

Nuśka, nie przejmuj się, bo lekarce się coś pokićkało. Ty dobrze małej podawałaś.

A ja dziś ugotowałam Oliwce zupkę jednoskładnikową, bo nie chciało mi się w deszczu lecieć po warzywa. Także Oli dostała zupkę dyniową z kaszką manną i oliwą z oliwek. A żeby nie było zbyt ubogo - dałam jej popić sokiem marchewkowym - bardzo jej smakował. Z tymi sokami to u nas ciężko, bo tylko niektóre jej smaki odpowiadają, większość to ja musialam wypić, bo ich nie chciała.

A wie co mi dzisaj lekarka powiedziala:szok:
Zapytalam jej czy mam podawac malej juz jakies deserki zupki itp. ona powiedziala ze moge tylko mam pamietac ze podawac tylko te co sa PO4 MIESIACU , jak ma 5:szok: a jak bedzie miala 6 to te PO5 MIESIACU...czaicie:eek::eek::eek:
nawet jej nic nie mowilam ze cos mala wczesniej dostawala:szok::dull::happy2:

nuśka 23 może tej lekarce chodziło o to, że podawać to co po 4 miesiącu jak mała ma 5 w sensie - jest w piątym miesiącu życia, a nie kończy piąty? Albo druga możliwość - jest mądrzejsza od wszystkich i wymyśliła sobie swoją własną teorię ;-)
W każdym razie - zgadzam się z przedmówczyniami :tak:
Słoiczki zawsze są opisane w jeden z dwóch sposobów, zależy od firmy, i tak na przykład dziecko które skończyło 4 miesiące może dostawać zarówno te po 4 miesiącu, jak i te od 5 miesiąca. To jedno i to samo, tyle że inaczej sformułowane.

Kasiad: w jakich odstępach czasu podajesz Oliwce nowe składniki? Wydaje mi się, że jakoś bardzo dużo smaków już Oli próbowała w porównaniu z moim pyrtkiem :tak:

reklama
Do góry