reklama
czarnula83
Fanka BB :)
chyba spiworek zostanie dla kogos na prezent jak bedzie chcial wpasc do nas i bedzie sie pytal co kupic 
kilolek
podwójna listopadowa mama
ja n ten pocztakowy okres mam 2 (po chlopakach) jeden jest taki kocykowy, jakis cienki polarek cyz cos takiego w rozmirze 62/68 a drugi taki jak cienka kolderka w rozmiarze 62. Ma odpinane rekawki ale nigdy ich nie uzywalam. Wieszke tez mam, ale tak ze zawsze ze sporym zapasem.Ja mam teraz inny dylemat. Caly dzien ganiania po sklepach i nadal nie mamy spiworka. Tyle jest rodzai tego... Co jest najlepsze: cienki (ala frotte) czy troche grubszy? z rekawkami czy na ramiaczkach? czy musi byc dopasowany do wielkosci dziecka (sa rozmiary np. 62/68, 90cm, 110cm)? A moze jednak kocyk? A myslalam, ze to taki prosty zakup bedzie... Jak macie jakies praktyczne wskazowki czy linki to ja bardzo chetnie! :-)
Na pocztaku zamierzam klasc w rozku, dopiero jak sie przestanie rozek sprawdzac to w spiworek. Tez wiele zalezy od pogody i temperatury w domu, bo moze pod sama pielucha tetrowa bedzie spala jak upaly nas dosiegna
Dziekuje wszystkim za rady i komentarze
A wiec najlepiej na ramiaczkach - czyli jestem o krok do przodu
Tylko z gruboscia nadal jestem glupia 
Rozkow w Niemczech nie ma. Przynajmniej ja nigdzie nie widzialam (a moze Ty cos wiesz Suse?) Jest cos podobnego, nieusztywnianego (tzw. Pucksack) ale to widzialam w sklepie tylko taz i to byla bardzo droga impreza - az 50 euryszow
Chyba zagadam polozna - oj, musze zaczac robic liste pytan, zeby polowy nie zapomniec ;-)
Czarnula - ten z polyestrem (ala velour) to na moj gust za gruby na lato (zalezy oczywiscie jakie lato ;-) ) ale ksztalt to wlasnie taki, jak myslalam
Ja tez sie obawiam, czy jak spiworek nie bedzie za luzny, to czy dziecko sie do niego nie zsunie
Obawiam sie tez dlatego kocykow dla jeszcze nieprzekrecajacych sie dzieci 
Tez taki numer wycielam mojej mamie podobno - jednorazowo, nic mi sie nie stalo (w tamtych czasach nie bylo ochraniaczy ;-) ) ale moja mama ma schize po tym po dzis dzien

Rozkow w Niemczech nie ma. Przynajmniej ja nigdzie nie widzialam (a moze Ty cos wiesz Suse?) Jest cos podobnego, nieusztywnianego (tzw. Pucksack) ale to widzialam w sklepie tylko taz i to byla bardzo droga impreza - az 50 euryszow

Czarnula - ten z polyestrem (ala velour) to na moj gust za gruby na lato (zalezy oczywiscie jakie lato ;-) ) ale ksztalt to wlasnie taki, jak myslalam

Ja tez sie obawiam, czy jak spiworek nie bedzie za luzny, to czy dziecko sie do niego nie zsunie

lenka zazwyczaj się zsuwała do połowy łóżeczka, raz nas porządnie wystraszyła wkładając nóżkę między szczebelki przez sen i taką syrenę włączyła szamocząc się, że myśleliśmy, że nogę złamała, dlatego teraz ochraniacz 360cm kupiłam.
Tez taki numer wycielam mojej mamie podobno - jednorazowo, nic mi sie nie stalo (w tamtych czasach nie bylo ochraniaczy ;-) ) ale moja mama ma schize po tym po dzis dzien

Kugelaja te pucksack widzialam tansze na amazon
MOTHERHOOD Ganzkörper-Pucktuch, 100% Baumwolle, Baby Strampelsack, Wickeltuch: Amazon.de: Baby
Specialnie dla Ciebie Kugela znalazlam rozek
Baby Babysäckchen Babydecke Schlafsack BAUMWOLLE 013, Babysäckchen Babydecke Schlafsack Steckkissen NEU 092 Artikel im all4small de shop Shop bei eBay!
MOTHERHOOD Ganzkörper-Pucktuch, 100% Baumwolle, Baby Strampelsack, Wickeltuch: Amazon.de: Baby
Specialnie dla Ciebie Kugela znalazlam rozek
Baby Babysäckchen Babydecke Schlafsack BAUMWOLLE 013, Babysäckchen Babydecke Schlafsack Steckkissen NEU 092 Artikel im all4small de shop Shop bei eBay!
Kugelaja
"Kugelaja" tez niezly pomysl na nick, taki mix niemieckiego i rosyjskiego - szkoda, ze sama na to wczesniej nie wpadlam

andav
Fanka BB :)
andav - bo to jest niemiecka szkola :-) U nas to samo. Kapiel 1, max. 2 razy w tygodniu. Do wody polecaja wlac filzanke MLEKA (najlepiej matyczynego a jak nie ma nadmiaru to krowiego) i kilka kropel oleju. ZADNYCH mydel i zadnych kremow (tylko w razie odparzen). Jak to powiedziala polozna: "dzieci maja cudowna skore a my to wszystko psujemy"![]()
dokladnie to chyba niemiecka szkola
A wiecie co jeszcze nam polozna polecala??? nic innego jak te lampy- podrzewacze! - az z ciekawosci zapytalam sie czy taki dzidzius nie przyzwyczai sie do ciepla i jak bedzie przebrany w innym miejscu bez lampy to sie nie przeziebi.... powiedziala ze nie, ze lampa ma sluzyc do tego zeby po kapieli czy przy przebieraniu moc masowac maluszka, pobawic sie z nim na golaska i zeby on sie przy tym czul dobrze i mial cieplo... bez lampy oczywiscie szybkie ubieranie czy przebieranie.
reklama
andav - moja kolezanka ma obsiusiajacego sie, ulewajacego synka i stosuje "niemiecka szkole" mycia: 1-2 razy w tygodniu kapiel w wanience a w miedzyczasie w razie potrzeby podmywa go (sama) woda w miejscach, w ktorych sie ubrudzil. Maluch zdrowo sie chowa, wiec ona poleca te metode dalej. Ale wiadomo, ze nie ma jednego sposobu na wszystkie dzieci, wiec kazda mama musi sie zdac na intuicje
U nas tez bardzo zachwalaja masowanie niemowlakow. Ale o lampie do tego ani slowa ;-) No ale u nas polecaja "zimny chow" p.t. 16-18 stopni w sypialni u dziecka. Brrrrrrrrrr!!!!!!!! Ja bym sama zamarzla a co dopiero taki dzieciaczek!!!!! Wole zeby bylo powyzej 20st. a cieniej ubrac niz robic z domu lodowke i nakladac 1800 warstw ubranek
Pamietam jak po studiach mieszkalam na stancji (pierwsza praca = mala pensja
) i byly mrozy po -25st. Budynek przedwojenny, nieocieplany, drewniane, nieszczelne okna. W domu bylo +15 st. Ja mialam na sobie cala zawartosc szaf (kilkanascie warstw), spalam w spiworze, pod dwoma koldrami i zimowym plaszczu. Farelka chodzila a ja sie trzeslam i nie moglam z zimna zasnac. I ja bym to miala zrobic dziecku???? 

U nas tez bardzo zachwalaja masowanie niemowlakow. Ale o lampie do tego ani slowa ;-) No ale u nas polecaja "zimny chow" p.t. 16-18 stopni w sypialni u dziecka. Brrrrrrrrrr!!!!!!!! Ja bym sama zamarzla a co dopiero taki dzieciaczek!!!!! Wole zeby bylo powyzej 20st. a cieniej ubrac niz robic z domu lodowke i nakladac 1800 warstw ubranek

Podziel się: