Cześć słodkie mamusie :-)
Jestem po pierwszej wizycie u diabetologa (byłam w Matce Polce) cukry powiedziała mi że mam nawet nie najgorsze a ewentualne odstępstwa od normy są "błędami żywieniowymi" U mnie ustaliła normę na czczo >90 2 godziny po posiłku >120 dostałam także wytyczne co jeść :
1. Z jadłospisu należy wyeliminować cukry proste: cukier, słodkie napoje, miody, słodycze, ciasta dżemy, słodkie desery
2. W ciąży nie używamy słodzików :-(
3. Pory posiłków w tych samych godzinach
4. należy spożywać 5-6 posiłków w ciągu dnia a przerwy między nimi powinny mieć 2,5 -3 godziny
5. Trzy główne posiłki powinny być większe niż II śniadanie i II kolacja
6. Posiłki nie mogą być zbyt obfite. Powinny zaspokoić głód ale nie dawać uczucia sytości
7. Między posiłkami można pić wodę mineralną lub nie słodzoną herbatę (dla tych którzy nie lubią gorzkiej można spróbować owocową, ale taką która nie zawiera suszonych owoców - tak mi powiedzieli)
8. Z owoców wyeliminować suszone owoce i winogrona ze względu na wysoką zawartość cukru, Pozostałe owoce pojedynczo do posiłku
9. Mleko (max. 1 szklanka 0.5%) soki(max pół szklanki lub w proporcji 1:1 ) tylko do posiłków
10. Należy ograniczyć porcje ziemniaków, kasz, ryżu, makaronu, płatków śniadaniowych, pieczywa klusek (ale nie wolno ich wyeliminować z diety!!!)
11.Należy jeść chudo- chude wędliny, sery. Usuwamy z diety podroby (wątroba, pasztety, kaszanka)
12. Cukier należy mierzyć na czczo, i dwie godziny po każdym głównym posiłku.
Dowiedziałam się jeszcze że jogurty z owocami można jeść ale pod warunkiem, że owoce dodamy sobie sami.
Mam nadzieje że pomogłam głównie tym mamusią które, dopiero zaczynają walkę z cukrzycą