reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Teraz tak jak w ciąży modyfikuje zwykle potrawy zastępując je produktami o niskim IG i tymi pełnoziarnistymi. Tym sposobem pancake czy gofry z mąki orkiszowej bez cukru bez problemu mogę zjeść z owocami na śniadanie czy kolację.

reklama
A ja dziś by ratować temat problemu z wc zjadłam z jogurtem greckim jabłko, 2 kiwi i posypałam tymi górskimi ale też 1 herbatnik z gorzka czekolada i cukier wyskoczył. Trudno :( metoda prób I błędów :/

Czekolada min 70% gorzka sprawdza mi się a herbatniki mają tone cukru w sobie. Gorzka czekolada czekoladzie nie równa trzeba zerkać na skład ilości miazgi kakaowej. Polecam te z min 70% z Lidla czy biedronki 😉

Tak sobie, mam lepsze i gorsze dni. Niestety prócz myślenia żeby dieta była niskoglikemiczna muszę jeszcze chcieć to zjeść :p odrzuca mnie od całej masy jedzenia. Jak uwielbiałam przed ciąża salatki ( rukola, pomidorki, Ogórek, mozarella itp) to teraz mam wstręt. Nocami się budzę, bo dzieciaki szybko rosną i mam takie uczucie jakby miał zaraz okres przyjść. Jednocześnie jestem szczęśliwa :) to moja wyczekana ciąża ( dzięki in vitro) po poronieniu rok temu. I przerazona, bo jak my ogarniemy dwójkę dzieci na raz! :)
Zastanawiam się czy powinnam mierzyć glukozę przed poranna tabletka letrox czy po? Bo mierze po, tak jest mi wygodniej. Zaczęłam się zastanawiać czy może w tabletce są substancje pomocnicze, ktore mogą podnosić glukozę.
Ja mierzę przed letroxem ...ale w ogóle myślę że jak insulinę mam o 20..czasem 20.20 to czy ten pomiar o 6.30 nie za szybko .....
Jak myślicie???

Czekolada min 70% gorzka sprawdza mi się a herbatniki mają tone cukru w sobie. Gorzka czekolada czekoladzie nie równa trzeba zerkać na skład ilości miazgi kakaowej. Polecam te z min 70% z Lidla czy biedronki 😉
widzę,kiwi też nie pomogło ale zjadłam 1 raz... nie przekonam się to wiesz...

U mnie o 22 insulina i jak szłam spać o 23 to piłam sobie kefir czy maślankę. Być może masz za długą przerwę od kolacji do śniadania i dlatego wywala cukier. Ja po 3 dniach miałam zwiększać j insuliny gdyby nie było poprawy. Poprawa była od razu i do 32 TC byłam na 4j, zaczynalam w 14tc z 2j do porodu ok 39 szłam z 8j. Zwiększać miałam o 2j.

U mnie o 22 insulina i jak szłam spać o 23 to piłam sobie kefir czy maślankę. Być może masz za długą przerwę od kolacji do śniadania i dlatego wywala cukier. Ja po 3 dniach miałam zwiększać j insuliny gdyby nie było poprawy. Poprawa była od razu i do 32 TC byłam na 4j, zaczynalam w 14tc z 2j do porodu ok 39 szłam z 8j. Zwiększać miałam o 2j.
A tak sama z siebie mogę później wbić? Może spróbuję?

reklama
Może zapytaj swojej diabetolog mi mój zleciał tak. Miałam gensulin N. Nie jestem lekarzem, więc nie odpowiem ci na te pytanie.

Do góry