reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Ja gdzieś czytałam, że przy cukrzycy nie powinno się łączyć nabiału z owocami. NIe wiem czy to prawda, ale może o to chodzi. W każdym razie w normie się zmieściłaś.
ja muszę stosować zasadę nielaczenia nabiału z owocami przed 10 i po 17. czyli na 2 śniadanie i na podwieczorek mam dozwolone, i rzeczywiście zwykle nie dawało złych wyników :tak:

Iza - to smacznego. Po takiej przerwie - zwykła biała bułka to normalnie niebo w gębie. :-D:-D:-D
chyba się jednak nie odważę - w ramach 2 śniadania zjadłam pół pączka i - 146 niestety. a boje się jechac do porodu z cukrem powyżej normy... :zawstydzona/y:

IzaBK z tym unormowaniem sie cukrów i roznymi zdaniami lekarzy to chyba nie jest tak zupelnie bez sensu. Po prostu jak to juz kiedys ustalilysmy nic w przyrodzie nie ginie, i jesli Ty musialas meczyc sie z insuliną do tej pory, a ja cieszylam sie niskimi wynikami na diecie malo restrykcyjnej to na koniec musi być sprawiediliwosc i zmiana!!;-)

myślisz, że to taka sprawiedliwość? no to ja się zrzekam i życzę Ci mimo wszystko niskich cukrów :-D

reklama
Witam wszystkie Słodkie mamusie:-)
Jestem po wczorajszej wizycie u gin i Maleństwo w 32/33 tc waży 2096g, pow , że bardzo ładnie, po za tym wszystko w porządku i w normie, męczył się z 10 minut , żeby zmierzyć tętno bo bardzo ruchliwe Dzieciątko:-D Ja to czuję hi hi
Następna wizyta 16.11 i wtedy dostane skierowanie do opola na umówienie się na cesarke, normalnie tewrmin mam na 18.12, ale pow, że jeżeli będzie wszysrko ok to już koło 26.11 będę jechać do szpitala a 04.12. będzie cc - 38tc.

Maria28 mój gin poweidział, że lepiej brać insulinę niż mieć cukry ponad normę bo wtedy bardzo źle wpływa to na dziecko. Ja niestety też mam poranne cukry nie najlepsze, w czwartek wizyta i myślę, że od insuliny nie ucieknę, choć mam bardzo rygorystyczną dietę.

Xmila ja miałam po obciążeniu glukozą po 1h 185 a po 2 h 135. stwierdzona cukrzyca z pilnym skierowaniem do diabetologa.

IzaBK Ty nadal tutaj??? ;-)
Co z serem żółtym? Jem go prawie zawsze na śniadanie i na kolację, chociaż po plasterku ze względu , że ma dużo wapnia, więcej niż biały.

AgMich to sobotnie złe samopoczucie wynikało z tego , że Maleństwo się przewracało i już jest ułożone główką do dołu, ale nie grozi mi przed wczesny poród - po zbadaniu tak stwierdził gin. Mam brać żurawit bo coś mam bakterie w moczu i po tyg zrobić badania i nadal magne B6 3x1.
Dziewczyny czy miałyście wcześniej już cc? Co oni robią przez tydzień czasu zanim zrobią cc?
Dowiedziałam się, że Chłopaków się rodzi ciężej - ale widzę , że u nas prawie same CHŁOPAKI:-D:-D:-D
Pozdrowionka

Witam.Jestem obecnie na 2 tygodniowej diecie.Moja krzywa cukrowa:
na czczo74 po50g glukozy 153. czyli w sumie nie tak żle.Mój gin zalecił mi 2 tygodniową dietę a potem test na 75g obciążenia glukozą.Mam cichą nadzieję że się to wszystko ułoży i wyniki wyjda dobre.
Właśnie przeczytałam że nie można jeść grahamek, najlepiej pieczywo razowe.Czy któraś z Was wie może dlaczego tak jest.Myślałam że grahamki mają nie dużo węglowodanów bo w końcu to pieczywo ciemne.
I czy można jeść co godzinę ??bo ja tak teraz robię, dzielę posiłki i w zasadzie ciągle jem.Czy to żle??

normalnie tewrmin mam na 18.12, ale pow, że jeżeli będzie wszysrko ok to już koło 26.11 będę jechać do szpitala a 04.12. będzie cc - 38tc.
....
IzaBK Ty nadal tutaj??? ;-)
Co z serem żółtym? Jem go prawie zawsze na śniadanie i na kolację, chociaż po plasterku ze względu , że ma dużo wapnia, więcej niż biały.

Dowiedziałam się, że Chłopaków się rodzi ciężej - ale widzę , że u nas prawie same CHŁOPAKI:-D:-D:-D
Pozdrowionka
nie wiem, czy nie mówiłąś, czy nie pamiętam, ale - czemu będziesz miała cesarkę? i czemu tak wcześnie?
Ja ser żółty jadam bardzo często, nie podnosi mi cukru... i jeszcze smaruję go majonezem :zawstydzona/y: no jakoś trzeba sobie radzic ze smakiem chleba deskowego :tak:
a z tym rodzeniem chłopaków - syna rodziło mi się ciężko, ale ważył 4000. Córka wyskoczyła ze mnie jak z procy, a teraz - też rodze ponoc córkę, rozwarcie od 10 dni, ciągle bolesne skurcze - to nie najłątwiejszy poród, strasznie długa ta faza zero :eek:

Witam.Jestem obecnie na 2 tygodniowej diecie.Moja krzywa cukrowa:
na czczo74 po50g glukozy 153. czyli w sumie nie tak żle.Mój gin zalecił mi 2 tygodniową dietę a potem test na 75g obciążenia glukozą.Mam cichą nadzieję że się to wszystko ułoży i wyniki wyjda dobre.
Właśnie przeczytałam że nie można jeść grahamek, najlepiej pieczywo razowe.Czy któraś z Was wie może dlaczego tak jest.Myślałam że grahamki mają nie dużo węglowodanów bo w końcu to pieczywo ciemne.
I czy można jeść co godzinę ??bo ja tak teraz robię, dzielę posiłki i w zasadzie ciągle jem.Czy to żle??

witaj assica, ale dużo nowych słodkich mamuś :-)
w diecie chodzi oczywiście o ilość węglowodanów, ale jeszcze bardziej o ich jakość :tak: dieta na początku polega na ciąłych próbach co możesz a czego nie możesz... mąka graham jest chyba odmianą mąki pszennej? nie jestem pewna, strzelam :zawstydzona/y:
i może nie jedz co godzinę.. każda z nas ma zalecenie jedzenia 5 lub 6 posiłków dziennie. Optymalnie jest jeść co 2,5-3 godziny, bo wtedy dajesz organizmowi szansę na uporanie się z wprowadzoną do niego glukozą, a potem na spadek jej stężenia we krwi. Taki rysunek kiedyś oglądałam o fazach przyswajania glukozy...
A więc: 8, 14, 19 - posiłki główne, 11, 16.30, 22 - przekąski.
Masz glukometr?
Trzymam kciuki za niskie cukry :tak:

aasica wejdź na strone:tabele-kalorii.pl tam dowiesz się jakie produkty mają dużo węglowodanów. Przede wszystkim należy ograniczyć białe pieczywo, ziemniaki. Ja mam zalecone ograniczenie makaronów, ryżu, kasz, ewentualnie 2 łyżki ale to co rejon to innym obyczaj.

Nie mam glukometru.Odrzuciłam słodycze, soki, ziemniaki.Jem kaszę gryczaną,robione sałatki,rybę,mięso.Pije mleko 2% no i nie jem słodkich jogurtów narazie.
Dziś upiekłam ciastka owsiane z otrębami,sezamem,siemieniem lnianym z 2 jabłkami kwaśnymi bez mąki i jajek .Z kilkoma łyżeczkami wody. Acha no i kupiłam ten chleb razowy.
Od jutra zatem zacznę jeść regularnie.Dziękuje dziewczyny

AgMich - co jest? cały dzień cisza? jak się pojawisz to czuj się zmuszona do przesłania do mnie numeru komórki na priva, ok? czekam na znak, że wszystko w porządku!!!

A do Pulki ktoś ma kontakt? Pulka, a może nas czytasz? daj jakiś sygnał proosze!!

AgMich - co jest? cały dzień cisza? jak się pojawisz to czuj się zmuszona do przesłania do mnie numeru komórki na priva, ok? czekam na znak, że wszystko w porządku!!!

Właśnie AgMich - też się zaczęłam martwić - czy po tych twoich ostatnich skurczach, wszystko jest w porządku. Mam nadzieję, że jest ok.

reklama
Kurcze, w takim razie odpuszczę sobie tą czekoladę dla diabetyków. Najwyżej w chwili słabości zjem zwykłą gorzką:-)
Ja mam chyba to szczęście, że na czczo poziom glukozy jest niski, dziś kolejny dzień z rzędu w granicy 72-75. W ogóle dziś cały dzień było nieźle, bo najwyższy wynik po kolacji -115. Mam nadzieję, że tak będzie dalej...

Gabrielka1308 nie strasz z tym rodzeniem chłopaków :szok: Bo ja już się zaczynam bać ;-)

Do góry