reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

CZERWCóWKOLAND 2008--wątek glówny

CZERWCÓWKOLAND 2008

• dobrze

Głosów: 0 0,0%
  • że już jest

Głosów: 0 0,0%

• Wszystkich głosujących
    14
Cześć kobietki! Dzięki za rady w sprawie domku.
Aniknulka środa już jutro!:-)
Joleńko takie jest przemijanie swiata jeden się rodzi, drugi umiera:tak:
Milka miło, że wpadłas dawno Cię nie było!:-DJak budowa..???

U nas dziś ładne słoneczko. Z rana zaniosłam swój PIT do Skarbówki( dopiero). Mrugnęłam do Pani okiem, że potrzeba pieniązków bo na wózek itp...ale nie liczę na szybsze załatwienie sprawy, każdy musi odczekać swoje maksymalnie 3 miesiące. Wczoraj dzień mi zleciał jak szalony. Dzisiaj mam znowu korepetycje o 14. POtem ginekolog. Na jutro tez juz plany. Chciałam też pobiegać po sklepach bo dosatałam na dzień kobiet od męza pare groszy..mam w planach zakup butów, torebki i dobrego kremu a nawet nie mam kiedy lecieć na zakupy. Miłego dzionka wszystkim

reklama
Ja się zaczęłam zastanawiać, co jest z moim terminem. Przejrzałam kartę ciąży i ginka wpisała mi wczoraj, że ciąża odpowiada wielkością 23 tc, a ja jestem już w 25 :baffled:
Znalazłam fajną stronkę, gdzie na podstawie wymiarów z USG okresla się wiek dziecka i wychodzi, że wymiary są pomiędzy końcem 23 tc a 25 tc :baffled:
rozumiem, że wymiary to kwestia indywidualna, bo każde dziecko jest inne, ale chodzi mi o ten termin. Niby się nie zmienił, ale jakbym była w 23 tc to wskakuję już na lipiec. Nic z tego już nie rozumiem :sorry2:
Dla zainteresowanych link do stronki z interpretacją wyników USG, korzystajcie, ale nie nakręcajcie się, że tak jak w moim przypadku że udo jest starsze od główki o prawie 2 tyg. ;-):-D
http://www.noworodek.pl/index.php?sm=2

Ja też wybywam dzisiaj na trochę ;-) u mnie i maleństwa wszystko dobrze, więc mogę sobie poużywać (w granicach rozsądku ;-)). Chcę skorzystać z ładnej, chociaz trochę wietrznej pogody i zanieść zwolnienie do pracy, poza tym jakies zkupki i znając życie wrócę dopiero za kilka godzin :-D

Mata, mój lekarz zawsze na koniec USG drukuje mi takie podsumowanie - wszystkie parametry, przy każdym tydzień ciąży oszacowany na podstawie tego parametru, a na końcu - ostateczna data porodu, obliczona na podstawie średniej z cząstkowych wyników. Spytaj, może Twój lekarz też ma taką opcję - to pewnie zależy od oprogramowania sprzętu. Zawsze to mniej kłopotu z szukaniem w necie prawidłowych wyników no i fajna sprawa z tym obliczeniem średniej.

Oj , mamuśki i mi się łezka zakręciła w oczku na samo wspomnienie .
Ostatnio mąż powiedział , że już by chciał żeby maleństwo leżało sobie tak z nami w łózku , ach:-)

Relacja po wizycie
szyjka dluga, uformowana, wsjo ok
USG:
Olga o jakis niecaly tydzien mniejsza - wazy 720 g, parametrami ciaza odpowiada poczatkowi 25 tc (24.2) Slicznie mlaskala - lub zula gume, pocierala raczkami oczka i wygladala slicznie. Oczywiscie dostalam fotke - wiec potem wkleje. Lozysko ok, wszelkie wady genetyczne wykluczone, jajka nie urosly - jednym slowem - wyszlam happy i cala w skowronkach.
Zapalcilam mniej niz powinnam i gratis dostalam nagranie na plycie cd z calego badania - wiec bede mogla pokazac Agatce i Przemkowi
Oczywiscie zastanawia mnie ta waga jej - jesli roslaby w tym tempie - przy porodzie lekarz powiedzial ze wazyla by ok 3300...co ma sie nijak do teorii ze kazde kolejne dziecko wieksze jest :roll: bo moje pierwsze mialo 3500, drugie 4020..Moze to moj tryb zycia jej nei sprzyja :mysli:
Acha, zelastwo mi wlaczyl, mniammm :slinotok:

Mi tez zawsze wypisuje wszystkie parametry i usrednia wiek ciazy na podstawie tych badan. I masy. Dzisiaj mi wyszlo ze termin mam na 29 czerwiec, a najwieksza rozbieznosc to 22 czerwiec

Marta nie denerwuj sie tymi wymiarami. U mnie podobnie maluszek mniejszy. Kazde dziecko juz teraz rosnie inaczej dlatego najbardziej prawdopodobne sa terminy z poczatku ciazy. A mlodszy napewo nie jest bo Krzys polecial do stanow dzien po poczeciu. Tylko brzuszek ma okraglutki bo na 27tydz i 3 dni.

Moj chrzesnik tez zawsze 2 tygodnie byl mniejszy i teraz raczej zalicza sie do mniejszych dzieci.
Przy Kubie nie wiem bo chodzilam panstwowo i mialam 3 razy usg.

Milkaa super ze wszystko w porzatku.

reklama
Millka ciesze sie że wszystko ok.
A co do wymiarów to ja bym sie tak nie przejmowała. Ja już gdzieś pisałam , że usg nie dokońca jest wiarygodne. Ja przy córce w dzień porodu miałam robione usg i wyszło że jeszcze posiedzi2 tygodnie i że nie ma nawet 3 kg. A urodziłam za par godzin z wagą 3700 g. Wiec sie nie martwcie, na moim ostatnim usg wyszło że dzidzia mniejsza tez o ok 2 tygoni. Jeszcze urosną i urodzą sie jak przyjdzie czas.

Do góry