Dziewczyny taki list wyslalam NK. .
Szanowna Nasza Klaso,
Na wstepie chciala bym podkreslic, iz gratuluje sukcesu tego portalu. Dzieki niemu odnalazlam wielu swoich przyjaciol z dawnych lat, z ktorymi udalo mi sie spotkac i wypic filizanke kawy. Bez Was nie bylo by to mozliwe - "Dziekuje".
Nie jest to jednak glowny powod dla ktorego wysylam do Panstwa ten list.
Mam nadzieje, iz zostanie on przez Panstwa w calosci przeczytany. Napewno nie jestem jedyna, ktora pisze w tej sprawie; A mianowicie:
Udzielam sie na forum baby-boom.pl. Pewnie Panstwo wiedza, iz jest to przede wszystkim forum dla mam i ich pociech. Dzisiaj jedna z mam wyslala mi oto ten link:
https://www.babyboom.pl/forum/album-rodzinny-f93/pedofilia-na-naszej-klasie-20889/
Mysle, ze Panstwo juz sie z nim zaznajomili (tak wynika z jego tresci)...
Nie zamierzalam na poczatku interweniowac - w.g mnie wiele osob juz sie ta sprawa zajelo, jednak z ciekawosci zaczelam wyszukiwac fikcyjne profile i to co zobaczylam mocno mnie zastanowilo.
(Np. Prosze wpisac slowo "sukam" np i przejsc przez wyszukane wyniki.)
Wyniki profili wygladaja calkiem niewinnie do momentu zaznajomienia sie z nimi bardziej. Zajduja sie tam na przyklad zdjecia dzieci malutich z wulgarnymi, erotycznymi podpisami typu "chce possac cysuszka" " possij mojego cumelka itp.,". Nie bylam wstanie wejsc na galerie zdjec wielu z nich, ale zauwazylam, iz maja one liste znajomych liczaca ze 100 lub wiecej osob.
Zastanawiajace jest - jakie zdjecia tam moga byc? Skad taka liczba "przyjaciol" fikcyjnej galerii? Dlaczego zdjecia dzieci (cudzych)?
Nie zastanawia to Panstwa?
Po pewnych przemysleniach doszlam do ponizszych wnioskow i pytan:
1. Dlaczego jest w ogole mozliwosc zalozenia konta fikcyjnego? rozumiem, iz jest to czysty biznes dla Panswta im wiecej uzytkowniko itp, tym wieksa wartosc strony... Jednak pytanie: Czy istnieja fikcyjni ludzie? Hmm niech pomysle: "NIE". Nie ma fikcyjnych ludzi, klas czy szkol. Wniosek z tego, ze w portalu Nasza Klasa nie powinno byc fikcyjnych profili. Wlasnie po to by chronic Panstwa Uzytkownikow - doroslych i dzieci.
2. Dlaczego Panstwo nie monitoruja lepiej strony. Jezeli ja i 1000 innych mam potrafilo cos takiego znalesc - ja mysle, ze jakas studentka za 5 zloty na godzine tez byla by w stanie... Prawda?
3. Wiele mam wlasnie z tego powodu usunelo swoje konta na NK. Czy ja tez mam to zrobic? Czy chca Panstwo tracic uzytkownikow z wlasnej "ignorancji"?
4. Czy Panstwo powiadamiaja o takich rzeczach Policje? Czy Panstwo powiadamiaja nowo zapisanych Uzytkownikow DUZYMI napisami, iz jezeli dopuszcza sie zlamania regulaminu strony, beda Panstwo interweniowac?
5. Dlaczego dostaje komunikaty typu - 'Teraz mozesz wyslac Kwiaty Oli z 5c" , a nie- " Prosze nie wystawiac nagich (pol nagich)- zdjec swoich dzieci bo grasuja internetowi przestepcy?" Takowe dostalam na Babyboom.
6. Dlaczego nie ma opcji blokady sciagania zdjec? Panstwo doskonale zostali poinormowanie o tym co sie dzieje. Jest to skrypt PHP, ktory mozna stworzyc, kupic ...
Panstwa linia obrony zapewne bedzie "nie jestesmy w stanie monitorowac milionow profili itp.," Ok. Zgodze sie, iz nie sa Panstwo odpowiedzialni za to co ludzie pisza, jakie zdjecia wstawiaja na NK itp., Jednak Panstwa obowiazkiem jest chronic uzytkownikow tego forum. Nie widze napisow ostrzegajacych o takich rzeczach wlasnie. Wiele ludzi nie zdaje sobie nawet sprawy, iz zdjecie ich 2 letniej coreczki moze zostac sciagniete na czyjs prywatny serwer, zmienione w Photoshopie i gotowe do akcji typu pedofil na kanapie przed laptopem z tym zdjeciem wlasnie. Przepraszam za szczerosc, ale taka jest prawda.
Jako matka domagam sie od Panstwa wiekszej odpowiedzialnosci za to co sie dzieje na NK. Jako Panstwa uzytkownik jej zadam.
Mam nadzieje, ze Moj list da Panstwu Troszke do myslenia. Ja zamierzam ta sprawe przekazac komorce policji zajmujacej sie przestepstwami internetowymi. Wiem jednak, iz panstwa pomoc jest w tej sprawie jest niezbedna.
Z Uszanowaniem,
xxxAnni ;-)
No - powiedzcie czy oki?
Pisze jeszcze do Policji i temat skonczony - mam nadzieje, ze cos sie zmieni na NK.