reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Czerwiec 2012

Aylin a czemu sks na szkoleniu? Pili w autobusie i chichotali po katach ?
Oczywiscie trzymam &&& za kolezanke i maluszka.

Kasiek bardzo mi sie podoba pokoik Poli. Te paski...mmmm :) Wozek bardzo fajny. Troche przypomina moj pierwszy dla Tomcia (chyba nawet taki kolor byl do wyboru :-D) Damesa w roli mamy prezentuje sie cudnie :)
Wizyta sie nie denerwuj, wsjo bedzie ok &&& Jak widac po ogromie wykonanej pracy juz Ci sie wlaczyl ciazowy syndrom wicia gniazda ;-)

Aga fajnych masz znajomych. Super, ze sie wyrwiecie na kilka dni.

Moni gratulacje sukcesow w odpieluchowywaniu. Fajnie, ze twoj przyjedzie w koncu na dluzej.

Josie jak Franio w wozku nie usypia to moze chusta?

Zaza dasz rade. A ile kilometrow?

Tak piszecie o nauce siusiania na nocnik, ze az mnie zachecilyscie do kupienia majtasow. Tomek sobie sam wybral z traktorami i bedzie latal po drzemce. Na razie to siada na nocnik robi "psik psik" i schodzi. A sika w pieluche. Moze jak mu bedzie mokro to bedzie mial wieksza motywacje.
Kasiek dobra kobieto, jak bedziesz mogla to zapytaj o nazwe tych pieluchomajtek.
Wracajac ze sklepu weszlismy do parku. Musialam lezc na okolo, bo jakas klempa zastawila wejscie z parkingu i sie nie moglam przecisnac z wozkiem. Zakaz parkowania, a ta stanela i szczesliwa. Zostawilam jej karteczke za wycieraczka :zawstydzona/y:
No i poza Tym mlody sie wpierdzielil w bloto. Oj nie byl za szczesliwy :-p Tylko rece wyciagal i "bleee", "fuj".

reklama
rozmemlal mnie ten katar :baffled:

kasiekz - macie drzwi przesuwane? fajne, tez mialam w swoim dzieciecym pokoju ;-) Tylko ten roz mi sie nie podoba ale to ze wzgledu na moja alergie ogolna (na ten kolor) :-p ;-)

agaundpestka - super, ze jednak beda wakacje :-) Rozumiem, ze wybywacie na niemiecki Baltyk? A mozna spytac dokad dokladniej?

Niespodzianka - a co bylo na tej karetczce, karny k...? :rofl2:

Kilka dni temu przeczytalam dwa fajne artykuly w czasopismie dla rodzicow (dostalam darmowy egzemplarz w aptece): jeden o odpieluchowaniu a drugi o bilansie dwulatka. Jak bede miala sile, to Wam najwazniejsze informacje streszcze :tak:

Kciuki za wszystkich potrzebujacych!

aga widziałam młodego z wóziem;) O i do rowerka przekonał się?

niespodzianka
nazywają się majtki treningowe i kupowała na allegro. Nie pamięta które konkretnie, jak wróci do domu to wieczorem podeśle mi linka;)

aronia przesuwne w domu mam tylko do kibla:D To Polki szafa z przesuwnymi;) Zdrowi już?

Paski są tylko na tych ścianach co widać;) Miały podwyższyć ten pokój ze skosami. Góra była biała i miała mieć tylko różowe dodatki (dziewczynka) lub żółte (chłopak), ale jak M dowiedział się o córci to poleciał po farbę i pomalował, bo jego dziecko nie będzie w smętnym pokoju:p

ja chyba sama zakupie jedne takie gacie do marketu, bo np. wczoraj w na szczęście w małym Dino zachciała jej się siku i musiałam lecieć przed sklep na trawkę, a np. w takim Tesco nim dobiegnę do wc może być za późno:D

P wciąga owocki wyciskane (tak, szok) po czym patrzy na opakowanie i mówi: '- O to jest z bananem i japkiem. Mniam, moje ulubione. Lubie to mama, wiesz?' :D:D

dziecko wstało w końcu, idziemy odkurzać autko;)

Ostatnia edycja:
kasiekz Twoja córcia już tak fajnie mówi? Super :-)

zaza26 jak tam wyprawa?

Niespodzianka tak w końcu przyjedzie na dłużej, ale w środę znowu jedzie :-/

Cisza na bb jak nie wiem ;-) Gdzie się wszystkie zaszyłyście?

jako obiecalam, pobawie sie troche w streszczacza ;-) Sa to opinie ekspertow z Austrii, Szwajcarii i Niemiec.

Wg pedagozki Astrid Sult specjalizujacej sie w... odpieluchowaniu (ze tez tacy specjaliscie istnieja w dzisiejszych czasach :szok:) to, kiedy dziecko uda sie odpieluchowac... nie zalezy wogole od rodzica. To jest proces dojrzalosci neurologicznej - dziecko nie tylko musi byc swiadome, ze zaraz bedzie kupka czy siusiu ale byc tez w stanie kontrolowac swoje zwieracze. A to moze nastapic miedzy 18msc a 3 rz. Wszelkie wiec nakrecanie sie i porownywanie sie do innych jest wg niej bez sensu. Miedzy pierwszym sukcesem na nocniku a pelna kontrola moga minac wrecz lata.

Szwajcarski pediatra i badacz Remo Largo wyliczyl, ze: wsrod 3-latkow (podkreslam: 3- nie 2-latkow ) swoj pecherz jest w stanie jako-tako kontrolowac 85% dziewczynek (czyli 15% nijak) i zaledwie 50% chlopcow. Noca nie posikuje 40% dziewczynek w tym wieku i ledwie 22% chlopcow. Wpadki za dnia (spowodowane np. zaaferowaniem zabawa czy brakiem cierpliowsci na sedesie/nocniku by wysisuiac sie do konca) sa norma wsrod 4- czy 5-latkow. Dopiero 6-latek, ktory sie regularnie moczy wymaga konsultacji.

Ergo: nie ma co sie nakrecac z odpieluchowaniem, proces to indywidualny a wpadki sa mozliwe przez kolejne lata ;-)

Pediatra Hermann Kahl jest zdania, ze niesmialosc w kontakcie z obcymi, np. w czasie bilansu u lekarza jest czyms naturalnym - to akurat nie niespodzianka dla mnie. Interesujaca jest za to moim zdaniem jego opinia, ze... dzieci zbyt odwazne, bez dystansu do obcych w tym wieku budza jego niepokoj i moga swiadczyc o zaburzeniach psychicznych lub socjalnych, Takich pacjentow kieruje na dalsze konsultacje. Powinnam to skopiowac i pokazac nasze durnej pediatrzycy :-p

Mam nadzieje, ze chociaz jedna z Was ta stukanina zainteresowala i nie pisalam na darmo ;-)

Agaundpestka - Gdansk znam baaaaardzo dobrze :-) Czesto goscilam na Suchaninie.

aronia moja kolezanka byla u psychologa wlasnie ze swoja dwulatka, bo ona byla az zbyt otwarta do ludzi nikogo sie nie bala i wystarczylo reke wyciagnac i sie usmiechnac to szla nie patrzac gdzie mama. w ogole to przeurocza dziewcznynka, mama zreszta tez i sama bardzo otwarta :) psycholog powiedzial ze ma sobie pogratulowac metod wychowawczych bo oliwka ma do niej 100% zaufania i wie ze mama zawsze bedzie obok i zawsze pomoze. no i w sumie ja sie nie dziwie bo ona jest genialna mama, a ze sie rozwiodla to rzeczywiscie cala uwage skupiala na malej i na tym by nie odczula rozstania

niespodzianka w chuscie moge nosic jak pogoda pozwala. ostatnio w koncu rozklada nozki na zabke wiec juz nie musze ich podkurczac w chuscie i czuje sie duzo pewniej wiazac go. wczesniej sie balam na dluzsze chwile go wiazac bo mialam wrazenie ze te nozki mu zdretwieja...

aga super macie ten wozeczek i antek wyglada z nim BOSKO!!!! az sama sie zastanawiam czy nie kupic, tylko my juz mamy tyle gratow... poki co zapamietale jezdzi wozkiem franka po mieszkaniu i na spacerach, i jak podtrzymuje z przodu to krzyczy na mnie :mama nie cimac!
w ogole zaczal w koncu mowic czasowniki ale wiekszosc nieodmieninych:-D np siada z ksiazka i mowi: jas citac. albo bawi sie czyms i mowi: jas bawic. o sobie mowi tylko jas, nigdy: ja....

reklama
Eh a Tys dalej kiepsko gada.

Niespodzianka - eks to mnie dopadł. Po całym dniu wpadłam jak mucha. Ale to pewnie efekt choroby. 3 TYG TEMU pisałam wam że coś mnie nazbierało no i potem przeszło ale piątku boli mnie glowa. Tak zatokowo. Więc poszłam dziś do lekarza. I okazuje się że angina. Lekarka 3 razy pytała czy mnie na pewnovgardlo nie boli bo mam zawalone strasznie. A mi nic wyjątkiem jest ból głowy - i tyle.

Ja chybavtezvkupie dzidziuś te majtki.

A ramach poprawy nastroju zastosowałam skarpetki zluszvzajace - z biedronki. Podobno hit. Zobaczymy za dwa tygodnie.

Do góry