• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

cześć mamy polki we włoszech

reklama
sil zaczne od badania serduszka...
zazwyczaj przepisuja to badanie jak przy normalnej ecografi widac jakies problemy z serduchem,lub rodzice maja wady serca,wiec dla upewnienia sie gin.przepisuje takie badanie,mozliwe ze twoj gin.robi to rutynowo..
jezeli chodzi o program w szkolach,to wydaje mi sie ze u Ale w szkole strasznie biegna z programem,nie pamietam co i kiedy przerabia sie w polsce,ale mamy wsrod nas pania nauczycielke ,wiec ja napisze to co przerabial juz Ale a ona moze nas uswiadomic co i kiedy przerabia sie w polsce..
a wiec:z matematyki zakonczyli przed s.b. narodzenia dodawanie i odejmowanie pisemne,nie pamietam czy to tak sie nazywa,to jedno pod drugim..
zakonczyli rowniez w pierwszym polroczu tabliczke mnozenia do 50.
biologia...przerabiali rodzaje zwierzat i ich charakterystyki..ssaki,gady plazy..itp,
rosliny:owoc ,budowa ,rodzaje owocow
kwiat budowa itp...
z histori sa na etapie narodzin,co w jakim wieku czlowiek zaczyna robic,przerabiaja to kazdy na wlasnym przykladzie ..np.Ale w wieku 2 lat robil siku do ubikacji,w wieku 12 miesiecy zaczal chodzic..itp
od 2 tygodni zaczeli uczyc sie zegarka,
sil..ja wole matematyke,no bo w ekonomiku,to podstawa,nawt jak jej nienawidzilas to i tak czegos sie nauczylas,per forza...
jezeli chodzi o jezyk wloski,to lapie mie Ale nie rzaz na gli articoli,no niestety w polsce nie ma i my polacy zazwyczaj z tym mamy problem,le doppie sa ok,ale i z tym my polacy mamy duzy problem,ale articoli raz na jakis czas zapomne wstawic...
reszte jest ok,no ale po 19 tatach to nawet analfabeta nauczyl by sie jezyka,a poza tym Ale jest dopiero w 2 klasie ,mam nadzieje ze potem nie bedzie juz potrzebowal mojej pomocy z wloskiego,z matematyki i innych przedmiotow jestem do dyspozycji,a z wloskiego bede sie uczyla razem z nim

Ostatnia edycja:
Tak, tak byle do wiosny:-)...u nas znowu w nocy nasypalo, ale najgorsze,ze przymrozilo i to zdrowo...nasz administrator condominio, biedaczyna, od samego rana zdziera lod przed budynkiem, dobrze, ze sie mu chce, dzisiaj nie ma lekko.
Sicilpol, ta siostrzyczka jest mloda, wiec nie sadze, zeby ja wyslali do tego domu co piszesz...bedzie miala ok 43 lata, filipinka, niska wzrostem, ale jak bedziesz nastepnym razem to popytaj, kto wie...moze ja "namierzymy".
Jakie byly mandorle???? to sa te najslynniejsze, z ktorych slynie sycylia???

Eve- to taki tu ich tradycyjny festiwal folklorystyczny. Z okazji nadchodzacej wiosny w agrigento zbieraja sie grupy folklorystyczne z calego swiata.
Caly tydzien biegaja i tancza po calym miescie, w srode wieczorem jest tzw. fiacollata- fajna jakby procesja przeprowadzona wieczorem przy swiecach o ile sie nie myle, w imie pokoju na swiecie. W ostatnia zas niedziele znow przechodza pochodem tanczac przez cale miasto, az dojda do swiatyn i tam maja swoje przedstawienia.
Ogolnie fajne swieto, niestety co roku za sprawa kiepskiej organizacji- jest gorzej :no:
Ale ze to swieto jest slynne to Ci nie powiem, fakt, iz Agrigento a raczej wioski nieopodal slyna z migdalow :tak:
Jeszcze pare lat temu, w mysl tego swieta restauracje czy hotele organizowali tzn menu fisso, gdzie doslownie wszystko bylo robione z lub przy akompaniamencie migdalow :tak: takei tradycyjne zapomniane jadlo :tak: ale jak mowilam, madrzy organizatorzy i wladze miasta wybija niedlugo tu wszystko, co warte objerzenia i posmakowania :no:
A u nas w kosciele jest duzo siostr zakonnych z filipin- pomagaja z aklimatyzacji nowo przybylym.
No ale pewnie nie jednemu psu burek :no:
Ale zapytam sie, te nasze siostrzyczki sa baaardzo obrotne ;-)

Anika- dzieki, mam nadzieje, ze u nas to takze tylko rutyna.. A z ta nauka, to ja matematycznie noga jestem ;-) z jezykiem to tez bym miala obawy, ale ja tu dopiero jestem 6lat i nadal wymyslam "swoj jezyk" jak mowi moj maz ;-) najsmieszniejsze jest to, ze on jak rozmawia ze mna to potem tak samo mowi miedzy innymi hihih. ja np. wiem, ze cos wymawiam zle, lub nie to slowo, ale fajnie mi tak tworzyc taka nowomowe ;-) np. na cannuccia mowi słomiccia ;-) potem moj w barze prosi o slomiccie dla zony:-p

Ostatnia edycja:
hej dziewczynki wpadllam na momencik zyczyc Wam milego dnia i zmykam bo zaraz mala sie wybudzi;-)
sicilkuruj sie kochana!!!ewntualni ejak Ci zaatakuje tak powaznie gardlo to mozesz uzywac LOCABIOTAL(antybiotyk()ja uzywalam ze wzgeldu na moje czeste anginy) jest bardzo dobry!! mozna brac w ciazy i nie szkodzi na dzidziusia a jak stan zapalny normalny to polecam wszystkie produkty na bazie propoli;-)

eve..nie jestes pania nauczycielka?bo ciebie mialalm na mysli?napisz nam co i kiedy przerabiaja dzieciaczki w polsce
sil,ja jak rozmawiam z moja kolezanka polka ktora jest we wloszech pol roku dluzej ode mnie,to strach sie bac co my z jezyka robimy,ani po polsku ani po wlosku,jest to mix 2 jezykow,az nie raz same sie z siebie smiejemy

Hej dziewczynki, przepraszam ze malo sie odzywam, ale ostatnio mala mi w nocy spac nie daje.. Od godziny 4 sie rozbudza, usmiecha i chce bawic, nabujam sie jak glupia czasem nawet i godzine, dwie zeby znow usnela, a i tak mi sie budzi co godzine max 2.. :-( jestem wykonczona. Macie jakies sposoby zeby dziecko znow spalo w nocy jak trzeba? :baffled:
a jakie jest wasze zdanie na temat sterylizatora do butelek?ja dla Maji nie uzywalam , ale widzialam w sklepie i zastanawiam sie nad wrzuceniem na liste, tylko nie za bardzo jestem przekonana i jescze sie wacham.czy uzywaliscie i jakie jest wasze zdanie?niezbedny czy niepotrzebny?

Ja karmie piersia, ale czesto gesto odciagam mleko zeby np. moc zostawic mala dziadkom i leciec do sklepu no i wtedy przeciez musza je podac w butelce :tak: Kupilam sterylizator avent do mikrofali, ale uwaga uwaga - nie miesci sie - jest za wysoki, wiec trza uwazac na rozmiary. Mam ten elektryczny aventa i sobie chwale, bo wloze butelki, smoczki czy odciagacz do mleka, wleje wode i nacisne guzik i sie samo sterylizuje, z gotowaniem by mi sie nie chcialo bawic :zawstydzona/y:

ivi,ten avent do mokrofali miesci sie do standardowek,widocznie masz mniejsza mikrofalowke od tych standardowych...
moj Ale zaczal przebudzac sie w nocy co godzine,od 4 miesiaca..nie znalazlam zadngo sposobu aby temu zapobiec,strasznie dlugo to trwalo,nie chce cie straszyc bo kazde dziecko jest inne,mozliwe ze giulietta za tydzien przestanie sie budzic ,wiec nie ma sensu pisac ci ile mail lat jak zaczal przesypiac cale noce..giulio zas spi jak niedzwiedz..

reklama
sicilpol my tez bylismy dlugo sami jestesmy razem prawie 11 lat i tez nam brakowalo tego najwazniejszego czlonka w rodzinie :tak: ja bardzo nie lubie zostawiac Lorenza i maz tez ale fajnie tak wyjsc tylko sami wiec majac taka mozliwosc bo tesciowa mieszka nad nami zjadl obiadek i poszedl na popoludniowa drzemke jak wrocilismy jeszcze spal:-D ja np nigdy nie zostawilam malego na noc nigdzie bo nie widze takiej potrzeby ale to zalezy od charakteru moja siostra czesto zostawia dzieci mojej mamie i jest jej z tym dobrze a moja mama czasem podgaduje mnie ze jak Lorenzo przyjedzie to bedzie soal u niej z siostry chlopakami a ja wiem ze nie potrafilabym gdzies wyjsc i go zostawic dlatego nigdzie nie wychodzimy sami jak juz cos to tylko tam gdzie mozemy we 3 chociaz nie powiem mam ochote np na kino i pewnie sie wybiezemy a Lorenzo zostanie z nonna;-)

strega trzymam kciuki za zdrowie Mateuszka.
Lorenzo tez dzisiaj poszedl pierwszy dzien do zlobka i myslalam ze bedzie placz a on jakby nigdy nic pobiegl w objecia swojej ulubionej pani:-D
eve pewnie od czasu do czasu Mc Donalds nie zaszkodzi:-D
nastepnym razem jak bedziesz w Rzymie to umowimy sie na kawe.
Lunghezza jest nie daleko odemnie ja mieszkam na Nomentanie a gdzie byliscie na zakupach?

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry