• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

cześć mamy polki we włoszech

oj,oj naprawde ciezki i dlugiii temat...
na poczatek...ludzie we wloszech nie chca placic podatkow bo sa najwyzsze na swiecie,sa najwyzsze na swiecie bo nikt ich nie chce placic,i z tego powodu w kasach pieniedzy brak...i nikt nie chce ustapic...
nagonki zaczely sie po to aby ludzie zaczeli placic...
przede wszystkim nie ma nagonek na prostych ludzi ktorzy maja fiata pande i 90 mq mieszkania..ktorzy maja moze jakas edicola,lub panetteria ,tylko na liudzi ktorzy jedza samochodami za 90 tys euro,majac przy okazji 2 mieszkanaia e rzymie 2 w milano i kilka nad morzem...
raz taka osoba sprawdzona do konca swoich dni bedzie pod kontrola,wiec nie uda jej sie na drugi dzien zmniejszyc obrotow o 600%,jezeli nie bedzie to prawda..
znam dziewczyne ktora ma zaklad fryzjerski,zyje z chlopakiem ktory ma firme budowlana,samochody wille itp..pare miesiecy temu wpadli do niego,oczywiscie nie bez przyczyny,poniewaz trzeba za cos ten majatek utrzymac,a jak ktos deklaruje mniej niz operaio fiat,wiec cos jest nie tak,po paru miesiacach przyszli i do niej do zakladu,ma reditometro do konca swego zycia,
napewno te wizyty nie sa takie przypadkowe,wiedza do kogo mja isc..
strega,naprawde esselunga nalezy do drogich sklepow u was?
u nas to najtanszy supermercato w okolicy,nie liczac oczywiscie discountow,lidla,l'insu itp..
ceny sa o duzo nizsze niz w carrefour lub auchanie...
a jakosc produktow naprawde wysokiej jakosci

Ostatnia edycja:
reklama
ceny sa o duzo nizsze niz w carrefour lub auchanie...
a jakosc produktow naprawde wysokiej jakosci

no u nas jest dosc drogo w po rownaniu z innymi, ale wiadomo maja mase promcji jak wszyscy wiec raz sie kupi cos drozej, raz trafi na jakas okazje i sie rekompensuje. Jeszcze nie udalo mi sie wejsc do esselungi i wyjsc z jedna rzecza .-)..albo tylko z tym co mam na kartce wiec pod tym wzgledem to jest drogo :-))))))))heheh. Jak bylam na macierzyskim to kupowalam czesto w internecie z dostawa do domu. 4 Zgrzewki wody przyniosa do domu wiec nie trzeba dzwigac, owoce warzywa 1wsza klasa..wszystko super. kosztuje 6euro...ale jak dolicze ze trace 2h...musze jechac autem 14km w dwie strony to wychodiz na zero.

to ja dla odmiany krotkie pytanko :-) powiedzcie mi kiedy oglaszane sa listy dzieciakow przyjetych do przedszkola, tez jakos w jednym czasie we wszystkich szkolach, tak jak z zapisami bylo, jakos nie wpadlismy, zeby zapytac, a teraz nie moge znalezc w necie...

eve, anika- macie racje, a co do Sycylii- niestety to chory region i z tym sie zgodze :no:
Powiem Wam, ze najbardziej mnie denerwuje, procz oczywiscie rzeczywiscie pieknej pracy miedzy papieroskiem, wyjsciem, odbijaniem kart czy chorobowym, fakt, ze takiego urzednika nigdy nie zwolnia.
Musialby chyba powybijac pol biura by to zrobili...
Osobiscie znam osobe, ktora dopuscila sie niezlej defraudacji i co zrobili? Pocichu wyslali go na wczesniejsza emeryture. Oczywiscie mowi, ze odszedl w nieslawie, ale nieslawa to nie indagine, mandat czy wiezienie.. A do tego dzis tego juz nikt nie pamieta, a facet ma emeryturke ze hoho

na poczatek...ludzie we wloszech nie chca placic podatkow bo sa najwyzsze na swiecie,sa najwyzsze na swiecie bo nikt ich nie chce placic,i z tego powodu w kasach pieniedzy brak...i nikt nie chce ustapic...
nagonki zaczely sie po to aby ludzie zaczeli placic...
tak bo we Wloszech is cool :cool: kto oszukuje lo stato, kto nie placi podatkow. W USA takiego kogos wytkna palcami i spali sie ze wstydu, tutaj to jest na porzadku dziennym. Jak moze byc dobrze w kraju, w ktorym placi sie 2 € za godzine hindusom, marokanczykom itp. W Sperlondze ubieglego lata comune wprowadzila ordinanza comunale, ktora zabraniala handu na plazy, poza kilkoma typu pizza, granita. Chcialabym byscie zobaczyly czego nie mozna bylo kupic, podroby wszytskiego, ciuchy, zegarki itp...po ch....e wydaja zakaz, skoro nikt go nie stosuje, malo tego nikt nie kontroluje. Na szczescie ludzie rozumni postawili sie i zbojkotowali handlarzy, ale mozna ich na palcach policzyc.

przede wszystkim nie ma nagonek na prostych ludzi ktorzy maja fiata pande i 90 mq mieszkania..ktorzy maja moze jakas edicola,lub panetteria ,tylko na liudzi ktorzy jedza samochodami za 90 tys euro,majac przy okazji 2 mieszkanaia e rzymie 2 w milano i kilka nad morzem...
owszem, ale takich jest niewielu, wielu jest natomist takich co mieszka w casa popolare, nie placi, badz placi grosze za czynsz, pod blokiem ma zaparkowany woz za 40 tys, wakacje przez 6 miesiecy w roku, itp. Do nas na kamping przyjezdza gosc, ktory przez 50 lat nie zaplacil ani jednego podatku, cale zycie pracowal na czarno, mieszka w casa popolare, roczny abonament na kampingu, restauracje, samochod,wakcje za granica, teraz jest na emeryturze socjalnej, ktora my takiemu "essere umano" placimy:no:

kosmitka,scuola materna do ktorej chodzil Ale to scuola comunale,lista byla na poczatku maja,pamietam ze zapisalam go takze do statale,i tam najpierw wywiesili pod koniec marca taka prowizorke,a potem w kwietniu definitywna,ale to u nas w piemonte ,nie wie jak u was w rzymie,ale wydaje mi sie ze wczesniej niz kwiecien maj...
jak miko z goraczka?antos poszedl do szkoly?czy zaostal z wami w domciu?
anja,pinky,agatka a wy gdzie kobitki sie podziewacie?

anika dzieki, zadzwonimy i sie dopytamy, bo podobno jak cos trzeba dosc szybko potwierdzic...
a Miko dobrze, od rana chlodny, zjadl caly obiad i nawet dokladke poprosil, a potem powiedzial, ze idzie spac, wzial kolderke, polozyl sie i usnal :-) normalnie aniolek sie z niego robi :-)
a Antos poszedl do scuola, wczoraj wrocila jego dziewczyna po tygodniowej przerwie, to w podskokach pobiegl, a Mikolaj tez juz kilka razy pytal, czy idzie do scuola, bo z kolei brat dziewczyny Antosia to jego najlepszy kolega i tez go tydzien nie bylo i sie za nim stesknil ;-) nawet wczoraj dla niego serduszko walentynkowe rysowal ;-)

o jaki on slodziak,no nie moge..
te dzieciaczki sa przecudowne..jak mozna ich nie kochac...
a ty jak sie czujesz,brzuchal wielki?Aleks kopie mocno?a przede wszystkim te twoje bole przy zebrach...one byly przy zebrach czy sobie juz zapomnialam,?no wiesz te twoje ciazowe dolegliwosci..

reklama
anika dzieki, a wiesz co, nawet lepiejte moje bole pod zebrami, costam lekko czasem czuje, ale luzik, nie wiem czy maly sie jakos przekrecil, czy przez tych moich chorowitkow i stresy w pracy nie mialam czasu o tym myslec ;-) w kazdym razie oby tak dalej, a brzuszek juz duzy, niewygodnie mi siedziec, i cos sie bardziej pochyle to kopniak, ale te kopniaki tez fajne, bo tak do zewnatrz, takze pecherza mi nie obija, grzeczny dziec :-)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry