• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

GRUDNIOWE MAMY 2010 :) wątek główny!

cristalrose dałaś mi do myślenia :-D my kąpiemy w oilatum bo mały krzykacz wydziera się wniebogłosy jak go chcę smarować więc tak było łatwiej i bez stresu dla dziecka. no i nie ukrywam, że na uczulenie jakie mu wyszło super podziałało...

moje dziecko padło o 9:30 w leżaczku i nie chce się obudzić a ja chcę na spacer hehe normalnie bym go ubrała i poszła ale mały głodomór musi się najeść przed wyjściem!
ja wykorzystuje ten czas na robienie koszyczka :-D tzn, że powracam do normalności :-D wczoraj dziecko spało prawie cały dzień więc ogarnęłam siebie, posprzątałam, poprasowałam i ugotowałam obiad - cud hehe

reklama
Gosia moja też ma dzis chyba dzień spiocha, wstała njadła się (jeszcze musiałam dorabiać bo było za mało:-D) i śpi w leżaczku, na spacer tez nie wiem kiedy w takim razie pójdziemy:dry:

cristal ja chusteczek kupiłam trzypak, napoczete mam drugie opakowanie (gdzieś na wyjścia) a pierwsza paczka zeszła jeszcze w szpitalu, tak to woda z mydełkiem idzie w ruch;-) mała uwielbia jak ją miziam takim ciepłym wacikiem:-D bo zimnych chusteczek to dzieci nie lubią...co do vit.D to podpytaj pediatrę, ja np Wiktorkowi podawałam mimo że był na butli prawie od początku, teraz też podaję(codziennie), a K co drugi dzień bo butelka dokarmiam

a propos smoczków, kiedy należy dziecko oduczać ssania smoka??

..
ja oduczyłam Kaję gdy miała rok
pierwszego tygodnia oduczyłam piersi a drugiego smoczka
dałam trochę wytchnienia i oduczyłam :) łóżeczka

uczyć picia z kubków niekapków czy zwykłych zaczęłam jak miała rok-półtora
no ale Kaja butle używała tylko raz dziennie do karmienia gdy mnie nie było
a jak skonczyła rok przeszła na krowie mleko które pije do dziś z butli na 'dobranoc'
-nigdy nie piła modyfikowanego mleka (no może 3-5 razy na próbę)

cristalrose
może masz i racje bo z racji wykształcenia pewnie się znasz
moje dzieci nie tolerują oliwki a emolium tak i na razie ja osobiście się tego trzymam

Kaja już nie używa, używa mleczko nawilżające Nivea a do kąpieli mydełko zwykłe
Adaś do roku będzie smarowany-kąpany w emolium

Gosia,Sarka coś musi być w powietrzu bo moje dziecko też śpi już jakieś 2 h, a ostatnie dni miała drzemki w ciągu dnia po max 30 min

i też posprzątałam kuchnię, i w piekarniku na weekend piecze się karkówka, surówka jest więc tylko ziemniaki obrac... i może jakieś ciasto upiekę...:-)

a jak mała nie śpi to ją zabieram ze sobą do kuchni, bo w końcu trzeba zacząć jakąś funkcjonować, ostatnio jak robiłam placki ziemniaczane i jej tam opowiadałam co "robimy" to zasnęła:-)

Cristalrose,Sarka ja podaję wit. D codziennie, wit. K nie podaję bo jest w MM, i robię tak jak mi powiedziała położna i lekarz...

chusteczek używam do wycierania pupy jak zmieniam pieluszkę tylko zasikaną lub z małą kupką, jak duża to pod kran, żeby zimna chusteczka nie była nieprzyjemna, po prostu kilka zwijam w kulkę, wkładam w dłoń i rozgrzewam ją rozbierając powoli Zuzię do przewinięcia...

Ostatnio edytowane przez moderatora:
i ja sie witam spiaco :/ zastanawiam sie, kiedy to moje dziecko zacznie sypiac w nocy normalnie. nie dosc, ze chodzi spac ok. 24, co 3 godz., to jeszcze gdzies ok 4 zaczyna ja meczyc brzuch. marudzi przez sen i non stop sie budze :( dobrze, ze po szczepieniu na razie nie mamy zadnych skutkow ubocznych!

my pospacerowalysmy troche rano przy odprowadzaniu Niny do przedszkola. troche posprzatalam, a teraz mala padal, wiec ja chyba tez sie zdrzemne.

wczoraj okazalo sie, ze moj maz wyzjezdza na caly weekend do Wroclawia - rano pojechal i wraca w niedziele wieczorem. ja nie zamierzam siedziec wiec jutro jedziemy do tesciowej na caly dzien, a w niedziele do moich rodzicow. przynajmniej bede miala pomoc i obiad na stole ;))))))

No i po spacerku!:-)
Mały dotleniony i mama zmachana pchaniem wózka po tych zaspach.:-D

Ja podaję witaminy K i D. Choć muszę przyznać że czasami zapominam o nich:zawstydzona/y:.

Zastanawiam się nad kupnem jakiegoś zestawu witamin dla karmiących. Cera mi się jakoś pogorszyła i włosy bardziej matowe:-( choć tfu tfu nie wypadają garściami(jeszcze:dry:).

My chusteczek używamy tylko jak jest mega kupa, żeby zetrzeć pierwszy brudek, a potem pod kran. Aha - no i w nocy, żeby za bardzo Idylli nie rozbudzać bieganiem do łazienki. W ciągu dnia pupa jest myta przy każdym przewijaniu.
A co do smarowania, to ja nie używam niczego. Czasem do wody wlewam kisielek albo oliwkę, ale po kąpieli już się w smarowidła nie bawimy. Skóra jest ładna, nie łuszczy się. Tylko na buźkę nakładam krem, bo ma suchą przez te krostki po skazie.

Ja ze spaceru zrezygnowałam.
A w powietrzu chyba rzeczywiście jakaś senność jest, bo Ida też ładnie śpi, a i ja bym się zdrzemnęła :-)

Widzicie - każdy lekarz ma swoje zdanie - Cyprian w mleku przyjmuje ok 300 U wit. D3 dziennie i wg mojej pediatry suplementacja już nie jest potrzebna, bo bym musiała tylko 100U dawać:dry:

gufi moja tez o 4 ma meczace baczki. yhy ale ja ja wtedy mam na klacie i sobie ja masuje albo chociaz tule jak sie tarmosi glowka na prawo i lewo z boli i nerwow.

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry