reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Historie wcześniaków

Tysiu...daj sobie spokój ze snuzą.. Wystarczy ze jej sie leciutko odchyli pieluszka już będziesz miała alarm..
Mojej znajomej włączył się alarm jak mała spała na brzuchu. Nie słyszeli... tzn usłyszeli po dłuższej chwili. Skończyło się szpitalem i koszmarnym stresem. To naprawdę tylko ładnie wyglądający (i drogi) bajer..

reklama
Wczoraj mieliśmy piękny dzień. Refluks się cofnął, wszystko już ok. Potwierdziła się też informacja o 3 nerce Jakuba, ot tak w gratisie ma;)

Ale dziś już było gorzej :(
Neurolog badani eege opisała i w miejscu gdzie był wylewik, krwiaczki, torbiele i inne wredoty są wyraźne zmiany mózgu. Torbiel która Jakubkowi rosła wciąż w tej głowie musi być i jeżeli cokolwiek się jeszcze przydarzy lub kolejne EEG wyjdzie źle, konieczna będzie wizyta w Klinice w Katowicach lub Chorzowie (gdzie nam wygodniej) i tam będą go diagnozować (konieczne będą kolejne badania, między innymi rezonans). Niewykluczone jest również, że torbiel sama się nie wchłonie, jest możliwa opcja operacyjnego usunięcia.
Na dzień dzisiejszy nie wiem wiele. Padaczka jest brana pod uwagę i nie wolno jej ignorować. Ale ta padaczka może się różnie objawiać. Rozmawiałam po południu ze znajomą, która pracuje w szkole specjalnej. Padaczka to nie tylko ataki z drgawkami ale również tzw, "zawiasy". Ola ma właśnie takie dzieci, które się zwyczajnie zawieszają na jakiś czas. Jedne po takim zawiasie śpią, jedne nie. Padaczka ta może się też objawić przy wysokiej gorączce lub dużym stresie. Może też być" uśpiona" przez wiele lat. Grunt, że trzeba teraz Jakubka pod tym kontem obserwować.

Ponadto będziemy teraz pod opieką Wodzisławskiego Ośrodka Rehabilitacji i Terapii Dzieci i Młodzieży. Tam oferują nam logopedę i psychologa. Rehabilitację mieliśmy w szpitalu w Rydułtowach więc tam będziemy teraz chodzić na masaże codziennie ale dopiero jakoś od 23 czerwca.

Dzisiejszy wynik EEG podobno już na 100% kwalifikuje nas na zajęcia z wczesnej interwencji w ośrodku. Musimy jeszcze przejść badania psychologiczne w poradni pedagogiczno-psychologicznej.

No i to by było na tyle z dzisiejszego "boskiego" dnia...

ja z czystym sumieniem moge polecić ten
MONITOR ODDECHU NANNY BM-02 (1026985141) - Aukcje internetowe Allegro
my płaciliśmy 350 zł. Jest bardzo czuły, ma trzy diody. 1 miga jak dziecko oddycha, wystarczy w nocy rzucić okiem i wiesz, że wszystko ok. Druga jak miga to znaczy że był incydent, a trzecia to poziom baterii. Można go włożyc i do wózka i do łózeczka. Ja w łózeczku mam położony w poprzek tak, że jest na całą jego szerokośc. Ma bardzo głośny alarm, 80 decybeli.Umarłego by obudził.U nas jest w użytku od chwili powrotu do domu czyli 11 miesięcy i jeszcze nie wymieniałam baterii. No i co ważne, alarmuje gdy liczba oddechów dziecka spada do 8 wdechów na minutę.

witam wszystkich.
w piatek urodzilam w 35 tyg ciazy poprzez cc synka-zabyt szybko odeszly mi wody
stan po narodzinach 10/10 pkt oddychal sam, jednak po dwoch godzinkach zabrano go do innego szpitala gdyż mial problemy z oddechem.
obecnie maluszek lezy pod namiocikiem tlenowym jego stan jest ogolnie dobry jednak chcialabym miec go juz w domciu:-(

Gratulacje :-D Z pewnością wszystko będzie dobrze. Już lekarze zadbają o to, żeby Maleństwu nie działa się krzywda. Tylko troszkę cierpliwości i miłości. Tak w ramach ciekawostki, to ostatnio gdzieś czytałam, że wcześniakom z problemami oddechowymi powinny mamy... czytać!! :tak: Dzieciątka się przez to uspakajają i szybciej nadrabiają to, czego nie udało im się skończyć w brzuchu mamusi.

bpcianek22 gratuluję musi byc dobrze:tak:
Poczytuje sobie te forum i postanowilam napisac gdyz moj synek tez urodzil sie w 35 tyg przez cc z powodu przedwczesnego odklejanie sie lozyska. Z masa urodzeniową 2800g( w dniu wypisu 2500g), dł. 50 cm Apgar 2,3,6,6 odpowiednio w 1,3,5,10 minucie. Rozpoznanie:niedotlenienie okoloporodowe,ZZO III/IV st., niewydolnosc oddechowa, IVH I st. Przez pierwsze dwa dni podlaczony byl do respiratora, nastepnie jeden dzien nCPAP, 3 dni tlenoterapii i przyjechal do mnie na sale:-). O wielu rzeczach dowiedzialam sie z wypisu(masaz serca , adrenalina - moze to lepiej pewnie bym sie zlamala)

Dzis moj kochany synek konczy dwa miesiace, odwiedzamy roznych specjalistow ale jak na razie (odpukac) jest wszystko w porzadku, maly wazy 4400 prze de mna najgorszy tydzien- czekam na wizyte u neurologa ale jestem dobrej mysli -wszystko musi byc dobrze moj syn jest dzielny i silny jak wszystkie wczesniaki

Trzymam kciuki za twojego Maciusia i wszystkie wczesniaki

Mój syn też urodził się w 34 tc. Ważył 1860g. W 18 tc zaczęło się odklejac łożysko. Gdyby ciąża była dużo starsza od razu by mi kazali rodzić. Jeszcze przy okazji dowiedziałm się, że mam łożysko przodujące i będę miała cc. Do 34 tc leżałam w szpitalu. Synuś 9 dni leżał w inkubatorze, a po 11 wyszedł do domu z wagą 1980g. Od tej pory rozwija się jak dziecko urodzone o czasie, a ma prawie 3 lata. Nie mieliśmy skierowań do żadnych specjalistów oprócz zbadania wzroku.

reklama
Edyta zazdroszczę...

Myśmy w zeszłą niedzielę odstawili w końcu antybiotyki. 17 dni na nich był i co? I dziś znów kaszel :-(
Wieczorem mamy pojawić się u naszego lekarza... Tak więc będziemy jednak diagnozować astmę bo ileż razy można mieć zapalenie oskrzeli w ciągu pół roku? To już 8 czy 9 raz od listopada.... :-(

Do góry