Aniawa - a ten Zyrtec to od kiedy dawałaś małej? Bo u nas to chyba trzeba będzie dać właśnie jakiś lek, bo on chyba na wszystko jest uczulony...
Nice wysypka mnie przeraziła. Moja mała miała wysypki, ale nie aż takie, więc szczerze współczuję. Nie wiem dokładnie od kiedy można podaważ Zyrtec (nie pamiętam kiedy nam zaserwowali), ale na pewno jest w kropelkach dla małych dzieci. Zapytaj jak będziesz u lekarza.
Dziewczyny weźcie pod uwagę, że z diagnozowaniem alergii jest bardzo ciężko, ponieważ są nie tylko kontaktowe i pokarmowe. Zdarzają się osoby uczulone na słońce czy na zimno. Poza tym istnieje coś takiego jak alergia krzyżowa:
"Alergia krzyżowa często dezorientuje rodziców i lekarzy. Przykładowo, pylenie jesienne rośliny, na którą jesteśmy uczuleni, może współistnieć z objawami alergicznymi po zjedzeniu bananów, czy innych owoców. Jest to tzw. przykład zespołu alergii jamy ustnej. Alergik uczula się najpierw na pyłki, potem staje się nadwrażliwy na podobne białka zawarte w pokarmach. Alergia krzyżowa daje wtedy objawy takie jak świąd, zaczerwienienie i obrzęk wokół ust. Alergia krzyżowa - kolejne przykłady zespołu alergii jamy ustnej:
- pyłek brzozy (alergen wiosenny) - reakcje alergiczne na jabłka, gruszki, brzoskwinie, ziemniaki, marchew, migdały i orzechy laskowe,
- pyłki traw - reakcja na pomidory.
Reakcje uczuleniowe nie muszą się zdarzać poza okresem pylenia i bezpośrednio po nim, co dodatkowo utrudnia proces diagnozowania."
Z tego wynika, że maluszek może być uczulony na różne rzeczy, ale nie zawsze będzie wysypany. Przykładowo moja córka po zjedzeniu orzechów dostaje okropnej wysypki na brzuchu, plecach i nogach, ale dzieje się tak tylko w okresie pylenia leszczyny. Przez resztę roku może jeść orzechy i nic jej nie jest.
Od lekarza dostałam taką fajną ulotkę dotyczącą alergii krzyżowych: