• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Kącik małego smakosza

Nce jejku biedactwo bardzo, bardzo mocno przytulam Waszego szkraba i mamę też że tak dzielnie walczy...biedny maluszek, nie sądziłam że aż tak dzidzia wyglada.. nie znam sie na alergii i nie pomogę ale bardzo mocno Was wspieram i trzymam mocno kciuki za to żeby w końcu znalazł się dobry lekarz który Wam pomoże i sprawi że bedzie tylko lepiej i lepiej. przytulam :*****

reklama
no,właśnie,nice,nie zdążyłam napisac,bo Amelka sie rozryczała i szybko wysłałm to,co zdążyłam.No,u nas tak nigdy nie było,takich plam- raczej krostki,bardziej lub mniej nasilone...Przytulam...:****

NICE no u nas też to aż tak nie wygląda, tzn jak jeszcze nie wiedziałam, że to skaza białkowa to miał mocniejszą wysypkę, ale nie aż taką i u niego tylko na buzi plus szorstkie ręce i nogi, ale odkąd kąpiemy w emolium i smarujemy emolium to na ciele praktycznie nic nie ma, nawet alergolog powiedział:ale on ma przecież śliczną skórę. Wysypało go ostatnio na pleckach trochę, ale po tym jak założyłam mu sleep&play, więc obstawiam je, bo zawierają rumianek (nie rozumiem po cholerę dodawać do pieluch rumianek jeśli jest on często spotykanym alergenem). natomiast na buzi to u niego są zwykle małe krostki, które czuje się pod palcem.
ANIAWA chyba właśnie tak zrobię, jeszcze poczekam z innymi rzeczami i poobserwuję ten gluten.
HAPPYBETTI ja sama nie wiem, bo u nas krostki są praktycznie stale, tyle, że raz większe raz mniejsze, obserwowałam wszystko dokładnie przez miesiąc i jedyne czego jestem pewna to detergenty, bo jak założyłam mu bluzkę z kapturkiem od koleżanki to wysypało mu całą buzię w tych krosteczkach. no i być może kot, ale tego tak na 100% pewna nie jestem. i tyle. reszta to zagadka.
NICE ja bym zaczęła gotować wodę na Twoim miejscu zdecydowanie.

nice caly czas mysle o was co moze byc powodem az takiej alergii moze to glupio zabrzmi ale moze uczulony jest na wode(tzn na jakis jej skladnik) wiem ze brzmi to nie wiarygodnie ale sa takie przypadki moja znajoma jak byla w pl z maluszkiem to byl caly wysypany po powrocie wszystko znikalo,moze nie myj buzki przez jakis czas woda i zobaczysz

Dzięki dziewczyny za wsparcie. Zginęłabym bez Was. No on jest właśnie uczulony na Primavere i po niej właśnie miał taką wysypkę jak na zdjęciu. Przeszliśmy na 'Mama i Ja' i od razu się poprawiło i odetchnęłam z ulgą że wreszcie znalazłam przyczynę. No ale nadal coś mu ciągle wychodzi - mniej już ale jednak cały czas coś jest i ja już na serio nie wiem od czego. No i niestety u nas nie jest tak że reakcja jest szybka i ja przez to w ogóle nie mogę jakoś powiązać tych objawów... Dla sprawdzenia zaczęłam teraz gotować tę wodę tak jak radzicie, tę mama i ja. Zobaczymy czy to coś jeszcze pomoże. No jutro nareszcie ten alergolog do którego zapisywałam się pod koniec stycznia. Zobaczę co ona nam powie... Jak będzie lipa to poszukam jakiegoś innego. W ogóle od rana robię research po necie i nawet przyszło mi na myśl sanatorium,bo jest super sanatorium dziecięce blisko mojego rodzinnego miasteczka gdzie właśnie dokładnie diagnozują i leczą alergię. No ale wyczytałam, że do sanatorium to dzieci dopiero od 3 lat wysyłają :/

nice, przytulam i łącze się z Tobą w bólu bo u nas niestety coś podobnego jest jak u was na policzkach i z tego powodu mój ostatni dół :( Najpierw były krostki, z nich się zrobiła mała plamka i strasznie się nią przejmowałam, teraz mamy już dwie duże plamy :( Troche poczytałam w internecie i utwierdziłam sie tylko że to niestety AZS :( Tak sie objawa głownie u niemowląt na twarzy ale nie tylko, generalnie nie ma na to skutecznej metody leczenia, lekarstw, ciężko też postawić diagnoze bo może to być milion różnych czynników powiązanych ze sobą lub nie. Ogólnie mówiąc beznadzieja, naczytałam sie różnych historii ludzi którzy z tym walczą od lat, ale są też tacy u których wystąpiło to raz i nigdy nie wróciło wiec jest nadzieja. Możesz sobie poczytać
Atopowe zapalenie skóry - Forum dziecko-info.com
My zaczeliśmy eksperyment z kosmetykami, które tam są wymienione i jest troszke lepiej. Trzymajcie kciuki, żebyśmy pozbyli się tego cholerstwa!

Nice, Happybetidzięki za odpowiedź. (Czemu na dole nie mam już tego przycisku dzięki?)
Nice nie miałam pojęcia, że tak ta wysypka wygląda. Laura niby też ma na coś uczulenie, ale nie wygląda to tak tylko ma suche placki i raczej blade i czuć pod palcami. Mam nadzieję, że jutro na wizycie alergolog coś mądrego poradzi. A może to uczulenie na jakieś witaminy?
Roxannka dzięki za link. Wg tego to Laura nie ma AZS, bo ja na tej stronie czytałam, że muszą być spełnione 3 z 4 głównych objawów, a u Laury 2 raczej są.

Wiecie może czemu mm nie przygotowywać na wodzie dwukrotnie przegotowanej? Na opakowaniu bebilonu tak jest napisane.

reklama
Aniawa - a ten Zyrtec to od kiedy dawałaś małej? Bo u nas to chyba trzeba będzie dać właśnie jakiś lek, bo on chyba na wszystko jest uczulony...

Nice wysypka mnie przeraziła. Moja mała miała wysypki, ale nie aż takie, więc szczerze współczuję. Nie wiem dokładnie od kiedy można podaważ Zyrtec (nie pamiętam kiedy nam zaserwowali), ale na pewno jest w kropelkach dla małych dzieci. Zapytaj jak będziesz u lekarza.
Dziewczyny weźcie pod uwagę, że z diagnozowaniem alergii jest bardzo ciężko, ponieważ są nie tylko kontaktowe i pokarmowe. Zdarzają się osoby uczulone na słońce czy na zimno. Poza tym istnieje coś takiego jak alergia krzyżowa:

"Alergia krzyżowa często dezorientuje rodziców i lekarzy. Przykładowo, pylenie jesienne rośliny, na którą jesteśmy uczuleni, może współistnieć z objawami alergicznymi po zjedzeniu bananów, czy innych owoców. Jest to tzw. przykład zespołu alergii jamy ustnej. Alergik uczula się najpierw na pyłki, potem staje się nadwrażliwy na podobne białka zawarte w pokarmach. Alergia krzyżowa daje wtedy objawy takie jak świąd, zaczerwienienie i obrzęk wokół ust. Alergia krzyżowa - kolejne przykłady zespołu alergii jamy ustnej:
- pyłek brzozy (alergen wiosenny) - reakcje alergiczne na jabłka, gruszki, brzoskwinie, ziemniaki, marchew, migdały i orzechy laskowe,
- pyłki traw - reakcja na pomidory.
Reakcje uczuleniowe nie muszą się zdarzać poza okresem pylenia i bezpośrednio po nim, co dodatkowo utrudnia proces diagnozowania."
Z tego wynika, że maluszek może być uczulony na różne rzeczy, ale nie zawsze będzie wysypany. Przykładowo moja córka po zjedzeniu orzechów dostaje okropnej wysypki na brzuchu, plecach i nogach, ale dzieje się tak tylko w okresie pylenia leszczyny. Przez resztę roku może jeść orzechy i nic jej nie jest.
Od lekarza dostałam taką fajną ulotkę dotyczącą alergii krzyżowych:

Załączniki

• ulotka 005.jpg
    ulotka 005.jpg
    18,4 KB · Wyświetleń: 46
  • ulotka 002.jpg
    ulotka 002.jpg
    25,9 KB · Wyświetleń: 43
  • ulotka 004.jpg
    ulotka 004.jpg
    27,2 KB · Wyświetleń: 43

Nowe wątki