reklama

Kącik małego smakosza

ELUSIA Pudzianek owoców na razie nie je, spróbujemy może w tym tygodniu jeszcze, tylko coś innego niż jabłko, bo wydaje mi się, że go uczulało.
zjada słoik 190g ale dyni z kurczakiem to by pewnie i więcej zjadł ;-) nie codziennie je mięso, bo ostatnio żółtko testowaliśmy i wtedy co drugi dzień nie miał mięsa.

reklama
Ladygab Franek czasami też nie wypija odpowiedniej ilości mleka ale wszyscy mi mówią że na tym etapie to już nie ma co przezywać tego tematu bo teraz proporcje powinny sie zmieniać mniej mleka na rzecz innego jedzenia. Większość lekarzy u mnie w ogóle uważa że dziecko w tym wieku powinno pić mleko tylko 2 razy dziennie żeby ni było zapasione :) I powiem Ci ze córka mojej kumpeli ma 2,5 roku i nie chce nic poza mlekiem i kawał z niej babichy jest.

Większość lekarzy u mnie w ogóle uważa że dziecko w tym wieku powinno pić mleko tylko 2 razy dziennie żeby ni było zapasione :)

To może dlatego moje dziecko (które wcześniej jechało między 10-25 centylem) nagle przybrało 1400g w ciągu 6 tygodni, wskakując na 50 centyl. Był wtedy na samym mleku przez alergię... Teraz je obiadek na 1 posiłek, ale i tak mleko jeszcze 5 razy dziennie 150-180ml

u nas MLETO I KASKA to hit, obiadek ew moj zje, a sloiczkito nie mam marzyc:D i poza siatka centylowa jedziemy, ale gruby nei jest tylko DUUUUUZY 10.600 i ciuszki na 92 na styk

U nas od niedawna w nocy 3 razy cycek, rano 190ml deserku, w południe 190ml obiadku, o 15.00 cyc, o 18.00 100ml gęstej kaszki (dziś zjadł 150ml). Oprócz tego podjadanie "dorosłych obiadków" i biszkoptów. Ostatnio ważony 1,5 miesiąca temu Olek miał 7,5kg i był, jak zwykle, poniżej 25 centyla.

Mlm faktycznie tuczy, w wiekszosci przyadkow dzici na MM sa wieksze i ciezsze od tych cyckowych, no ale tez sie znajduja odstepstwa od tego. madziula bardzo ladnie jadla, zjadala juz duze sloiczki na obiad i cos jej sie po tym ostatnim leczeniu poprzestawialo totalnie, nie wiem czemu

Sariska,no,to nieciekawie u tej Twojej przyjaciółki...ale na Twoim miejscu nie wiem,czy bym sie "wychylała"- wiesz ,jak to jest- chcesz pomóc,a obrazi sie na Ciebie,że sie jej wcinasz....Według mnie nic złego w dawaniu cyca w tym wieku,ja swoich chłopaków tez długo karmiłam.No,ale dostawali normalne obiadki ,owoce,biszkopty itp. do tego...Skoro nie chce dawac kaszek na MM,to przeciez są bezmleczne- może swoje odciągac i na nim robić.Albo na wodzie + owoce,jak ja dawałam Amelce .Sinlac tez robi sie na wodzie,może doradź jej go?Chociaz po tym,co piszesz o żywieniu starszego dziecka,to czarno to widze...a ten ich lekarz też jakis dziwny...albo prawdy mu nie mówią...
Strip,niby w mleku są wszystkie niezbędne składniki,ale chyba np. mięso czy jajko powinno sie dawać,żeby zapobiec niedoborom żelaza.No i w warzywach i owocach jest
błonnik ułatwiający trawienie,a kaszki daja sytość na dłużej...

reklama
Nice, no prawdopodobnie dlatego tak jest. Mleko MM dużo bardziej tuczy niż obiadki, deserki itd. No i dużo bardziej niż cyckowe. Franek miał okres że nie chciał mleka zupełnie ja już schizy miałam a w pracy mnie pytaja to ile ja, ja na to że no 2 czasami 3 razy i mówią że dobrze i patrzą ze zdziwieniem i „co ty chcesz dziecko zapaść”, wiec dałam na luz. I fakt pije te 2-3 razy a waży 8kg wiec nie mam co sraczkować chyba.
Sariska takie postepowanie wg mnie jest nieodpowiedzialne, po pierwsze 3 latek nie powinien jeszcze sam decydowac co chce jeść bo bo nie wie co dla niego dobrze, waga 12 kg w tym wieku jest raczej niska. Co do tegpo niemowlaczka to w ogóle masakra jakaś. Dziecko powinno mieć zrobioną pełną morfologie, aż dziwne że pediatra tego nie zalecił. Od pałeczek kukurydzianych nic się z kupą dziac nie powinno bo mąka kukurydziana nie zapiera w przeciwieństwie do ryżu. Najczęściej spotykane przypadki niedożywienie i niedoborów pokarmowych SA właśnie u dzieci cyckowych bo w tym momencie już tam prędzej woda płynia niż mleko a dzieci mają już duże zapotrzebowanie, ruszają się, raczkują itd., dlatego dzieci na cycku w okresie niemowlęcym w pewnym momencie mogą przestać przybierać na wadze.
Strip na tym etapie mogą być niedobory jeśli pije tylko mleko, chociaż one SA dość dobrze zbilansowane pod katem witaminowo-mineralnym, jednak może się zdażyć. Bardziej martwiłabym się o to, że dziecko które na tym etapie preferuje mleko do tego stopnia że nic innego nie bardzo chce to może być problem żeby w przyszłości do innego jedzonka się przekonało. Znam takie dzieci jak ta mała własnie 2,5 roku i tylko mleko, ba znam czterolatka który tylko mleko i rosół jada i nic poza tym. W okresie niemowlęcym trzeb wprowadzać jak najwięcej smaków to potem nie będzie problemu z jedzeniem bo będą maluchy przyzwyczajone do innych produktów.

A wczoraj usłyszałam hit! Wyobraxcie sobie, ze są mamy które do mleka MM żeby dziecko podtuczyć dodają...i tu uwaga....napięcie rośnie... ZASMAŻKE!!!! :szok:

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry