reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kadrowe aspekty - L4, macierzynski, podania

louise nie wiem, jak oni to liczą... Mam nadzieję, że za ten miesiąc dostanę o czasie (a nie znowu 3 kolejne będę czekać:dry:) i zobaczę, co tym razem wymyśliły "mądre" głowy

reklama
no ja etz poczekam do piatku bo wtedy maja mi nastepny przelew zrobic i chyba sie szykuje do wojny. a w kazdym razie jade tam wyjasnic jak oni sobie taka zlodziejska kwote wyliczyli. normalnie taka jestem wkurzona ze az mnie krew zalewa. co za powalony kraj...jak tu rodzic dzieci jak cie chca na kazdym kroku okradac. i niech mi ktos jeszcze choc slowo powie ze zasilek chorobowy w ciazy to jest "kasa za darmo". pffffffff!!!! cale zycie te durne paly zlodziejskie cie okradaja z pensji wbrew twojej woli a potem ci smiechu warte grosze z kosmosu placa. dodam tylko tyle ze znajoma tez w ciazy dostaje z UP zasilek chorobowy w wysokosci 500 zl bo pracowala na umowe zlecenie i jej z ZUSu nie przysluguje kasa. wiec ja sie nie dziwie ze ludzie wola pracowac na czarno a zeby te pieniadze co zaklad placi za nich zusowi jak sa zatrudnienie na umowe o prace (chyba ponad 700 zl) dostawali oprocz pensji od pracodawcy do reki. powalony kraj i powalony system

ja to rozumiem tak, że te 1317 to jest brutto, od tego odejmuję te 13,71% i wychodzi te 1100coś tam/lub te 909 brutto dla zaczynających dopiero pracę, od którego to dopiero są potrącane wszelkie podatki/składki (nie wiem, co się potrąca przy zasiłku chorobowym, nie wszystkie składniki jak standardowo, no bo to w końcu chorobowe) i z tego mogłaby wyjść kwota tych 700 netto. Ta ostateczna kwota zależy również od ilości dni roboczych w miesiącu, bo obliczana jest stawka na dzień i mnożona właśnie przez ilość dni roboczych w miesiącu. U mnie co miesiąc też się odrobinę różni - w lutym było najmniej bo mało dni pracujących.

louise ja też nie rozumiem i zamierzam jutro siąść na poopie i sprawdzić moje l4 i wpływy z zus ale ja mam tez ta najniższą na umowie te.ok 1300brutto a zasiłko dostaję 640zł za 3 tygodnie i nie wiem o co chodzi bo z umowy jak mi pracodawca wypłacał (pasek) to było netto ok 950zł a reszta to już bez papiera. Więc tez nie kumam czemu teraz tyle z zus nie dostaje:eek:wiem że zdarzają im się byki więc trzeba to sprawdzić, biorę się jutro za to bo siedzę od rana w domu, zobaczymy. A kraj pod.....y, masz racje, zaje.....ta polityka prorodzinna i jeszcze się martw o miejsce w przedszkolu bo do pracy nie wrócisz :confused2:nie mówiąc o żłobkach, nie każdego stac na prywatny a jak babci nie ma? a tu człowiek w kredytach po uszy, masakra.

dziewczyny ja mam cały czas przelewy z pracy a nie z zusu i mi wupłacaja 100% około 1200 zl ,nie wiem czemu tak i dlaczego wy macie mniej bo ja mam cały czas tak samo oczywiscie zus sam sie rozlicza z zakładem

jedyneczka no ja to kompletnie nie wiem jak mam liczyc i co mam liczyc. nie wiem co mi ZUSy pojeb...sy potracaja i ile i dlaczego w ogole. poczekam do tego piatku jak wplynie nastepna kasa i zobacze wtedy co i jak. w miedzyczasie upewnie sie w pracy ile powinnam dostac i o szczegoly wypytam a pozniej pojade do tego przybytku zla i bede wyjasniac sprawe. a jak ty bedziesz liczyc?

dzamena , ewlad u was dlatego placi pracodawca ze prawdopodobnie wasz zaklad pracy liczy wiecej niz 20 osob zatrudnionych. w takim (i chyba tylko w takim ) wypadku placi wlasnie pracodawca a nie ZUS, ktory nastepnie z ZUSem sie rozlicza

dziewczyny ja mam cały czas przelewy z pracy a nie z zusu i mi wupłacaja 100% około 1200 zl ,nie wiem czemu tak i dlaczego wy macie mniej bo ja mam cały czas tak samo oczywiscie zus sam sie rozlicza z zakładem

u mnie tak samo jak u dzameny, ja dostaje cały czas kase z zakładu pracy i tez 100%, nawet wypłaty większe niż normalnie netto bym miała dostac bo w tym L4 liczą sie tez ponoć weekendy, niewiem jak to jest dokładnie ale jak dostawałam wypłate normalna z premią, to teraz dostaje wypłate bez premii(bo wiadomo nie dadzą premii jak nic nie robię) ale i tak jest kwota podobna do tej co dostawałam z premia jak pracowałam, masło maślane mi wyszlo ale moze zajarzycie ;)

reklama
jedyneczka wszystko sie zgadza ja rozumiem ze zus ponizej 20 osób a powyzej zakład ,tylko dlaczego jest taka róznica w kasie bo owszem moze byc mniej ale wtedy gdy masz płacone 80 % a nie sto jesli masz na umowie najnizsza krajowa i załózmy na reke miałas 1000 to tyle pownno sie dostac ,ja w ciazy zawsze od poczatku praktycznie na zwolnieniu z racji podtrzymania i nigdy tak nie miałam ze miałam mniej.tylko tyle co na reke w pracy.oczywiscie zawsze na zwolnieniu trzeba miec oznaczone literką B tzn ciąza i 100 %

Do góry