reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Karmienie i pielęgnacja Maluszków

łał!!! :sorry:super!!!! ja też mleczko zamrażam ale u mnie tylko 100ml do woreczków się "mieści" jakoś nie da się więcej ściągnąć :-( ale..... zawsze to coś ;-)

Wiesz to nie tak kolorowo. Tyle ściągnę, jak Iza nie je - czyli np. jak wyjeżdżam bardzo rano. Normalnie to te setka - więc jest zasadniczo 1 porcja na 2 dni.
Ale jeszcze nie dodtała modyfikowanego ani kaszki na mleku.

Wow ja juz nie mam co sciagac praktycznie, wiec kaszki robie na bebiko albo mleczno - ryzowe. Na moim mleku te kaszki tez sie po chwili zadkie robiły, chyba tak juz jest, bo jak na bebiko robie to sypie mniej, a wychodzi super gesta. Mój mały zjada kaszke na 250 Bebiko teraz - zarłok mały :-D Na obiadek roznie bywa, czasem tylko troche zje, a czasem 200ml gestej zupki, do tego 3 razy dziennie cycek, owocki, czasem jakies biszkopciki czy herbatniczki na herbatce :-) Zarłok mi rosnie :-) A wazy 8kg - wiec juz nadrabia ładnie swoj wczesniejszy słaby przyrost wagi.

Jak mam studia to dostaje
4 razy mleczko + obiadek + kaszkę malinową na wodzie z owockami.
A tak na codzień to nie daję kaszki.
Ale widzę, że przestała przybierać.
Jutro mam szczepienie, to sie podpytam pediatry.
Mamy zapasy wagi - 8500, a mała nie jest bardzo długa.

u mnie też kaszka rzadka się robi

Czyli widać tak ma być.
Iza nie chciała tego jeść.

reklama
A u nas zmieniło się trochę z karmieniem

7 mleko 180 ml
10 mleko 180 ml
13-14 obiad 1,5 słoiczka małego lub 1 większy lub 1 mały słoiczek i misiowy ogródek
16-17 kaszka z owocami (150 ml wody jak sama, a jak z deserem, to ze 100ml)
19-20 mleko smaczny sen 210 ml
w nocy to już teraz róznie, ale razej się budzi i wypija około 180 ml smaczny sen

Jak karmie Hanie to spokojnie styknie ca cały dzien 5 posiłków...a jak była z babcia to było 6...bo babcia, twierdziła, że Hania głodna:sorry2:

A ja już nie wiem jak to poukładać, bo z 5 posiłków nagle zrobiło się 7.
Nocnych karmień nie było już długo, a tu od dwóch tygodni jest takie ssanie w nocy, że hoho!
No i nie wiem czy wprowadzić kaszkę, czy nie.
Jak sądzicie?
Z wagą ruszyła znowu, więc kalorii wystarcza, ale chyba jeść musi częściej, to może kaszka na wieczór byłaby ok?

Teraz jest tak:
6-7 cyc
9-10 cyc
12-13 obiadek
15 cyc
18 owoce+cyc
20 cyc
3 cyc

A może zrobić tak?
6-7 cyc
9-10 owoce+cyc
12-13 obiadek
15 cyc
18 KASZKA
20 cyc
3 no i może ten cyc zniknie?

Nie ukrywam, że chcę zmniejszyć ilość karmienia piersią ze względu na planowaną ciążę:tak:
Doradźcie mi coś!

A co do kaszek?
To ile dajecie na raz?
Całą porcję jak na opakowaniu pisze 150ml wody+ileś tam łyżek kaszki?
Można kaszki dawać nie na słodko? Są takie?
Są jeszcze inne kaszki oprócz ryżowo-mlecznych?

Ostatnia edycja:
A ja już nie wiem jak to poukładać, bo z 5 posiłków nagle zrobiło się 7.
Nocnych karmień nie było już długo, a tu od dwóch tygodni jest takie ssanie w nocy, że hoho!
No i nie wiem czy wprowadzić kaszkę, czy nie.
Jak sądzicie?
Z wagą ruszyła znowu, więc kalorii wystarcza, ale chyba jeść musi częściej, to może kaszka na wieczór byłaby ok?

Teraz jest tak:
6-7 cyc
9-10 cyc
12-13 obiadek
15 cyc
18 owoce+cyc
20 cyc
3 cyc

A może zrobić tak?
6-7 cyc
9-10 owoce+cyc
12-13 obiadek
15 cyc
18 KASZKA
20 cyc
3 no i może ten cyc zniknie?

Nie ukrywam, że chcę zmniejszyć ilość karmienia piersią ze względu na planowaną ciążę:tak:
Doradźcie mi coś!

A co do kaszek?
To ile dajecie na raz?
Całą porcję jak na opakowaniu pisze 150ml wody+ileś tam łyżek kaszki?
Można kaszki dawać nie na słodko? Są takie?
Są jeszcze inne kaszki oprócz ryżowo-mlecznych?

MALENA tylko mnie nie zlinczuj :tak:Moze daj kaszke na mleku sztucznym skoro chcesz pomalu przestawac cycolic :tak:I np o 9-10 mleko z kleikiem mleko albo twoje albo sztuczne? Nie wiem ja mam taki pomysl :tak:
Tez twoj drugi plan jest ok (pierwszy zreszta tez ) tylko moze kaszka o 20 ?

Ja nie robie kaszki tak jak na opakowaniu Oliwka nie jada kachy z lyzeczki tylko z butli i srednio na 120 ml mleka dodaje 3 miarki kachy :tak:
Jak Oli juz bedzie siedziala i bedzie starsza to chce wprowadzic kaszke z lyzeczki Juz kiedys probowalam i nie chciala wiec poczekam jeszcze troche ;-)

a ja myślałam że tylko moja tak często je, przeważnie to wychodzi tak
ok 7 cyc
ok 9 deserek ok pół słoiczka + czasami cyc
ok 11-11.30 cyc
ok 14-15 obiadek
ok 17 cyc
ok 19.30 cyc lub kaszka
w nocy 2,3 pobudki na cyca
chyba też muszę troszkę zwiększyć jej odstępy między posiłkami

MALENA tylko mnie nie zlinczuj :tak:Moze daj kaszke na mleku sztucznym skoro chcesz pomalu przestawac cycolic :tak:I np o 9-10 mleko z kleikiem mleko albo twoje albo sztuczne? Nie wiem ja mam taki pomysl :tak:
Tez twoj drugi plan jest ok (pierwszy zreszta tez ) tylko moze kaszka o 20 ?

Ja nie robie kaszki tak jak na opakowaniu Oliwka nie jada kachy z lyzeczki tylko z butli i srednio na 120 ml mleka dodaje 3 miarki kachy :tak:
Jak Oli juz bedzie siedziala i bedzie starsza to chce wprowadzic kaszke z lyzeczki Juz kiedys probowalam i nie chciala wiec poczekam jeszcze troche ;-)

Dwa razy mi skasowało!
Zaraz się wścieknę!

Czemu mam Cię linczować?

Ja już podawałam kaszkę mleczno-ryżową i było ok.
Tylko taka gęstą z łyżeczki.
Wolałabym pominąć etap jedzenia z butelki...więc kleik odpada.

Ale właściwie co to jest ten kleik?
Czym się rózni od kaszki?
jaki? Ryżowy? kukurydziany?

Co można jeszcze maluchom dawać oprócz kaszek i słoiczków?
Co z kaszką manną? Są chyba też jakieś wielozbożowe?

Ta kaszka o 20 to mi nie pasuje, bo Iza zasypia na noc przy cycku, a jakby zjadła z łyżeczki, to pewnie by potem już nie chiała cycka...
No sama nie wiem....

Ostatnia edycja:
Jak karmie Hanie to spokojnie styknie ca cały dzien 5 posiłków...a jak była z babcia to było 6...bo babcia, twierdziła, że Hania głodna:sorry2:

hehe babcie są nie samowite:-D:-D

Malena mi sie podoba 2 schemat i moze faktycznie ta kaszke zamiast o 18 daj o 20. A z hippa są takei fajne dania na dobranoc z biszkoptami, bananami itd:tak::tak::tak:z kaszką manna;-)
Co do wagi mój ostatnio tez mało przybrał bo na 4 tyg raptem 300 z groszem:tak: ale że miał zapas Lekarka mówiła że OK za tydzien kontrolna waga i wtedy zobacze. Nawet próbowałam zwiekszyc ilosc dan czy porcji ale wtedy strasznie sie meczył (chyba z przejedzenia) bo nawet potrafił zwymiotowac:tak:

reklama
A są jakieś sposoby na kaszkę nie na słodko?
Jakoś nie podoba mi się podawanie dzieciom przed snem słodkości...

Do góry