• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Karmienie i przepisy maluszków

a Nikodem wczoraj w ciagu dnia zjadł tylko 300ml mleka ale jaki szczelsiwy byl ;-) zwariuje z nim.
soczek jabłkowy dla niego bez rewelacji dawałam bobovity ale mam jeszcze hippa a dzis sprobujemy hippa marchwiowy:)
dziewczynki napiszcie mi wasz plan jedzenia

reklama
a Nikodem wczoraj w ciagu dnia zjadł tylko 300ml mleka ale jaki szczelsiwy byl ;-) zwariuje z nim.
soczek jabłkowy dla niego bez rewelacji dawałam bobovity ale mam jeszcze hippa a dzis sprobujemy hippa marchwiowy:)
dziewczynki napiszcie mi wasz plan jedzenia
7.00 - mleko, robię mu 220ml ale wypija różnie
10.00- słoiczek pt zupka, obiadek
12.00-mleko jak wyżej
16.00 - mleko
17.00-17.30-deserek
20.00 - kleik ryżowy bądź kaszka na mleku modyfikowanym
w międzyczasie soczek bądź herbatka ziołowa czy owocowa

hmm u nas ostatnio sie poprzestawialo i jest troche nieregularnie ale przewaznie bylo tak:
ok 8.00 mleko 180 ml (teraz daje kaszke o tej porze)
12 mleko 180 ml
16 sloik zupa i deser (ile da rade zjesc, przewaznie lacznie wychodzi sloik)
19 mleko 180 ml
3-4 mleko 180 ml

ale wystarczy ze rano wczesniej jest glodny i wszystko sie przesuwa, albo gdy zje za ktoryjms razem mniej. ogolnie to mleko daje co ok 4 godziny w dzien i taka sama przerwa jest przy sloiku (chyba ze widze ze po nim jest wczesniej glodny to wczesniej mleko dostaje). trzymamy sie lacznie 5 posilkow

Marciaa jeszcze uwaga do mojego planu dnia:-) Otóż ja karmię Frania na podstawie rozpiski od pediatry. Wytyczne w niej są takie: gdy dziecko zacznie piąty miesiąc: 4xmleko początkowe, 1xzupka,obiadek warzywny i 150g owoców dziennie w postaci musu lub soku;gdy zacznie szósty miesiąc: 4xmleko początkowe,1xdanie warzywno-mięsne lub warzywno-rybne i 150g owoców,a do posiłku raz dziennie dodać 2-3g (pół łyżeczki) ugotowanej kaszy manny na 100ml obiadku, owoców lub mleka:-)

dzisiaj malemu do sniadanka dodalam 2 plaskie lyzeczki kleiku kukurydzianego i ladnie wypil mleczko i nawet mialochote na jeszcze, ale juz nie bede przesadzac, chyba gestsze posilki lepiej mu podchodzą niz samo mleko

nasz plan:
6.00 - mleko ok 90-110 ml
9.00 - mleko od dzis z kleikiem kukurydzianym (na początek dałam tylko 2 plaskie lyzeczki) 170 ml
12.00 - obiadek 60-100ml i mleko (ale od 4-5 dni tego mleka nie chce pic wypija ze 20 ml wiec chyba zrezygnujemy z niego na rzecz innego picia)
14.30-15.30 (w zaleznosci o ktorej zrobi sie glodny lub o ktorej wstanie) deserek ok 60 ml i sok 125-150 ml
16.30-17.00 ( w zaleznosci o ktorej byl deserek i czy wola jesc) mleko robie porcje 170ml ale od jakiegos czasu albo wypija wszystko albo ledwie 90 ml zalezy jaki ma dzien
19.30-20.00 (3 godz po poprzednim posilku) mleko z 3 miarkami glutenowej kaszki 240 ml

dziewczyny a mam jeszcze jedno pytanko odnonie mieska i ewentulanych uczulen, mieso samo w sobie moze uczulic albo nie uczulic, czy np poszczegolne rodzaje mogą uczulac albo nie czyki kurczak moze uczulic a indyk juz nie, wolowina tak a wieprzowina nie, troche chaotycznie napisane ale mam nadzieje ze rozumiecie o co mi chodzi

Ostatnia edycja:
jadłospis O.
9- śniadanko (kaszka jaglana z owocami na 100ml mleka mm)
12- obiadek (mały słoiczek czegoś z mięskiem + pół słoiczka warzywnego + picie)
15- mleko (różnie, ale niedużo- do 150ml)
17- podwieczorek (słoik owocowy lub owoce domowe z pół herbatnika lub kaszką manną + picie)
20- mleko (do 180ml)
3-4- melko (do 180ml)

już za tydzien Ol konczy 6 mcy wiec na sniadanie bede podawac tez kaszke orkiszowa- ta jest z glutenem :-)

a nasz plan dnia wygląda tak:
6-7 mleko 180 ml
9-9:30 zupka ale zjadamy tylko połowę słoika resztę wkładam do lodówki i mam na dzień następny
11 mleko 90 ml
14:30 kaszka a do niej dodaję owoce ze słoiczka i wsuwa tylko się uszy trzęsą 210 ml
16:30 dostaję kilka chrupek
18 słoiczek owoców zjedzony ze smakiem
20-20;30 mleko 240 ml
w między czasie do południa ma 90 ml soczków a później już herbatka, z regóły picie u nas jest tak 15 min po każdym posiłku ale dlaczego nie wiem, mała płacz a jak do tankuje jest wszystko ok.
my od przyszłego tygodnia gluten a teraz chcę jeszcze wprowadzić masełko.
pytanie: ile razy w tygodniu ma dostać to masełko?

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry