• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Kiedy poczujemy ruchy Maluszka ???

agao - niedługo się urodzi, więc zmienia sobie rytm ;) przystosowuje się do Was ;) poza tym już widzi, więc pewnie domyśla się kiedy jest dzień a kiedy noc :D

reklama
osinka pisze:
agao - niedługo się urodzi, więc zmienia sobie rytm ;) przystosowuje się do Was ;) poza tym już widzi, więc pewnie domyśla się kiedy jest dzień a kiedy noc :D
mam nadzieję że to rzeczywiście przestawianie rytmu bo przyzwyczaił mnie do niesamowitych nocnych harców więc mi dziwnie i oczywiście się tym przejmuję jednak dobrze ze rano zaczął się ruszać

agao pisze:
osinka pisze:
agao - niedługo się urodzi, więc zmienia sobie rytm ;) przystosowuje się do Was ;) poza tym już widzi, więc pewnie domyśla się kiedy jest dzień a kiedy noc  :D
mam nadzieję że to rzeczywiście przestawianie rytmu bo przyzwyczaił mnie do niesamowitych nocnych harców więc mi dziwnie i oczywiście się tym przejmuję jednak dobrze ze rano zaczął się ruszać

czyli rytm prawidłowy! :) oby mu juz tak zostało! :)

mojej kuzynki dzidzia z listopada urzęduje do 2 w nocy i śpi do 12-13 czasami kuzynka musi ją budzić na jedzenie po 12 jak mała smacznie śpi i podobno uwielbia raadio i telewizor bo wtedy sobie pokrzykuje czy nnie wiem jakieś tam dzwięki z siebie wydaje

agao pisze:
mojej kuzynki dzidzia z listopada urzęduje do 2 w nocy i śpi do 12-13 czasami kuzynka musi ją budzić na jedzenie po 12 jak mała smacznie śpi

no coz - kuzynka sama sobie na to pozwala; wystarczy kilka dni jej cierpliwosci i konsekwencji i przestawi mala na wlasciwy rytm :)

przepraszam ze sie wymadrzam ale mamy takich znajomych co kiedys przyszli do nas w odwiedziny z dzidzia kilkumiesieczna po 20:00 (bylismy umowieni na popoloudniu) - bo nie spodziewali sie ze nasze dziecko (tez kilkumiesieczne) moze juz o tej porze spac (michal chodzil miedzy 19-20 - ale wstawal rano :) - cos za cos)
jak zobaczyli jaki mily i spokojny moze byc wieczor to bardzo szybko mala przestawili i do tej pory sa nam wdzieczni :)

wszystko zalezy od rodzicow ... jakie maja wymagania ... bo moze komus nie przeszkadza ze dziecko nie spi po nocach ... dla niektorych wazniejsze jest zeby rano moc dluzej pospac - tylko trzeba wziac pod uwage ze im starsze dziecko tym trudniej je przestawic ...

idzia - wymądrzaj się ;) wszystkie rady sa teraz dla nas na wagę złota! musimy byc zwarte i gotowe!
o niczym innym nie marzę, jak o spokojnym spaniu w nocy ;) przy karminiu piersią też jest to mozliwe??

osinko ja coprawda jeszcze nie mam w tej materii doświadczenia ale znajome mi mówiły, że zdecydowanie bardziej może dokuczyć okres ząbkowania niż nocne karmienie dzidzi

dziewczyny - ja nie mialam problemow ze spaniem w nocy; ale tez prawda jest ze zasne w kazdych warunkach;
michal budzil sie czesto w nocy na karmienie (a im blizej rana tym czesciej - moze za wczesnie chodzil spac ??? :) ) ale mi to nie przeszkadzalo; szlam do niego do pokoju; przesiedzialam swoje na kanapie (maly nie uznawal karmienia na lezaco) a potem wracalam do swojego pokoju do swojego wyrka i zasypialama jak kamien ...
bo trzba tu dodac ze jestem zwolenniczka osobnego spania dziecka i rodzicow (nie mowie tu o osobnych pokojach - nie kazdy moze sobie na to pozwolic - ale o osobnych lozkach)

idzia pisze:
agao pisze:
mojej kuzynki dzidzia z listopada urzęduje do 2 w nocy i śpi do 12-13 czasami kuzynka musi ją budzić na jedzenie po 12 jak mała smacznie śpi
no coz - kuzynka sama sobie na to pozwala; wystarczy kilka dni jej cierpliwosci i konsekwencji i przestawi mala na wlasciwy rytm :)

Na pewno dziecko można pewnych rzeczy nauczyć, ale przecież wiele też zależy od charakteru i osobowości. Dorośli też dzielą się na skowronki i sowy i nie ma na to rady. Mnie przekonuje teoria z "Języka niemowląt" o pięciu różnych osobowościach niemowlaków.

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry