reklama

Klub mam małych alergików

Cześć Dziewczyny mam pytanie, czy eliminacja nabiału w czasie ciązy bedzie miała wpływ na skazę pózniej u noworodka. Pytam bo jestem mama 2latka, który miał poważną alergię na białko, na szczeście wyrósł z niej. Jestem w ciąży i zastanawiam sie czy nie powinnam juz teraz ograniczyć nabiału. Czy myslicie, że coś to wogóle da?

Kiedyś lekarze mówili żeby profilaktycznie nie jeść,teraz mówią że można jeść tylko z głową :eek::eek::eek: czasami mam wrażenie że oni sami nie mogą się zdecydować...i spytaj sie lekarza żeby wiedzieć co z tym fantem zrobić

reklama
Z tym zapytaniem będzie problem bo mieszkam w Irlandii i tutejsi lekarze nie mają pojęcia co to jest skaza. Ale za 2mce będę w Polsce to się wybiorę, a póki co ograniczę, a może akurat coś to da:tak:

ehhh... mialam Ci juz wczoraj odpowiedziec ale malz mnie od kompa przegonil a potem zapomnialam...

jestem w tej samej sytuacji i obadalam temat dokladnie (najpierw dieteczyka, potem lekarz alergolog wzieci w obroty) - kazali wciagac nabial bo to glowny budulec koscca malego czlowieka! dieta ciezarnej ma byc roznorodna i dobrze zbilansowana. po porodzie tez nie ma co szalec z eliminacja bialka krowiego dopoki nie bedzie niepokojacych objawow ze strony maluszka - wtedy testowo trzeba odstawic calkowicie podejrzane produkty ale wczesniej nie ma sensu. Pani doktor powiedzila ze uklad immunologiczny dziecka musi sie "nauczyc" pewnych produktow a gdy eliminuje sie je za wczesnie to uklad immunologiczny nie ma okazji ich poznac i traktuje je potem jak "wroga" i pojawia sie....alergia ;-(

w pierwszej ciazy w ogole nie bralam alergii pod uwage i wciagalam mleko, sery, jogurty itp. bo to po prostu uwielbiam!!! mozna powiedziec ze efektem tego jest alergia Jaska ale.... po ciazy w ogole nie posypaly mi sie zeby i Jasiek tez ma zabki w rewelacyjnym stanie biorac pod uwage ze sam nabialu nie dostaje i jest na scislej diecie eliminujacej bialko krowie ;-)

jak to bedzie to powiem Ci za jakies 3-4 miesiace jak moj drugi babelek bedzie juz na swiecie ;-)

labamba23 ja kiedy zaszlam w ciaze poczulam straszny wstret na nabial a w szczegolnosci jogurty i mleko... przez cala ciaze nie moglam na to nawet patrzec wiec unikalam nabialu jak tylko moglam pod ta postacia...
16go lutego 2007 roku urodzilam chlopczyka wazyl 3950 :) zdrowy... ale nasza radosc nie trwala dlugo bo w 3 miesiacu okazalo sie ze jest uczulony na bialko... bardzo ciezko to przechodzil... dzis jest na nutramigenie i powolutku wprowadzam mu nabial i jest wszystko w porzadku ale zastanawiam sie czy to ze nie jadlam nabialu w czasie ciazy tyle co inne mamy nie spowodowalo jego alergii...
nie wiem moze nie ma to nic wspolnego z tym... moze to moje geny bo sama w jego wieku przechodzilam to samo... dzis zjadam wszystko :)

labamba23 ja kiedy zaszlam w ciaze poczulam straszny wstret na nabial a w szczegolnosci jogurty i mleko... przez cala ciaze nie moglam na to nawet patrzec wiec unikalam nabialu jak tylko moglam pod ta postacia...
16go lutego 2007 roku urodzilam chlopczyka wazyl 3950 :) zdrowy... ale nasza radosc nie trwala dlugo bo w 3 miesiacu okazalo sie ze jest uczulony na bialko... bardzo ciezko to przechodzil... dzis jest na nutramigenie i powolutku wprowadzam mu nabial i jest wszystko w porzadku ale zastanawiam sie czy to ze nie jadlam nabialu w czasie ciazy tyle co inne mamy nie spowodowalo jego alergii...
nie wiem moze nie ma to nic wspolnego z tym... moze to moje geny bo sama w jego wieku przechodzilam to samo... dzis zjadam wszystko :)

ehhh.... a ja zastanawiam sie czy alergia Jaska nie jest wynikiem pochlaniania przeze mnie w czasie ciazy serkow, jogurtow, maslanek, kerfirow i mleka... jak widac to chyba nie ma wiekszego znaczenia co mamy jedza w ciazy...

ale glowy do gory mamy alergikow - nie wiem czy to tu pisalam i nie wiem czy doczytalyscie sie tyle stron wstecz jesli napisalam...
sa przedszkola gdzie alergicy sa przyjmowani poza kolejnoscia! gotuje sie dla nich osobno, paczki na mikolaja nie zawieraja "zakazanych" produktow ;-) szukajcie u siebie takich placowek - moze to jedyna korzysc z alergii.....

Oj mamcie kochane ja jestem tak zestresowana ze juz nie mam sil. Maly nie chce nic jesc jak widzi tylko butelke to jestpotworny krzyk. Wciskam mu na sile zeby chociaz cos zjadl i tak udaje mi sie 100 wcisnac.

u nas wlasnie dlatego przed pierwsza wizyta u alergologa trzeba bylo zrobic 3krotne badania w kierunku pasozytow.
porozmawiaj z lekarzem albo sama na wlasna reke zrob badania...

u nas wlasnie dlatego przed pierwsza wizyta u alergologa trzeba bylo zrobic 3krotne badania w kierunku pasozytow.
porozmawiaj z lekarzem albo sama na wlasna reke zrob badania...

Na lamblie pisze ze nawet wiecej razy. Wiesz moze czy jesli robie prywatnie i place za badanie to tyle ile razy zanosze kupke to tyle razy place? Czy moze place raz jako za jedno badanie a z wieloma probkami?

reklama
Na lamblie pisze ze nawet wiecej razy. Wiesz moze czy jesli robie prywatnie i place za badanie to tyle ile razy zanosze kupke to tyle razy place? Czy moze place raz jako za jedno badanie a z wieloma probkami?

zrob badania jak najszybciej.. moj maly mial robaki w 8 miesiacu... bidulek bardzo sie nameczyl... na szczescie wypedzilismy je i miejmy nadzieje ze juz ie wroca ...:-(

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry