• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Kółko wzajemnej akceptacji - oby do celu

Gaja no właśnie więc, żeby nie zapeszać suwaka nie ruszam :D

Editku nie byłam do tej pory ani raz, bo z tak małym dzieckiem mnie nie wpuszczą a i ja nie chce bo to choróbska itp. a nie mam go z kim zostawic ;-((((( rodzice męża to sama wiesz -_- a moi, pracują tak, że się nie da, pozatym przez te zęby mały jest taki masakryczny, że tylko mama i mama.. źle sie z tym czuje, że nie byłam :(

reklama
Oj to rzeczywiście masz nie za ciekawie:-( mam nadzieję że jednak twój mąz jutro wyjdzie sama wiem jak to jest niby kilka dni a tak dziwnie. Mój jedzie za tydzień na dwa tygodnie ma robotę wyjazdową jakies 650km od nas ale co tam jakoś damy radę:-) szybko minie a potem może jakieś wakacje sobie zrobimy:-):-) z dziećmi oczywiście bo i rok szkolny się skończy.

A ja się własnie umówiłam na czwartek do fryzjera bo już patrzeć na siebie nie mogę. Muszę się przefarbować :-). Już się kurde doczekać nie moge hihihi

Mateuszkowa masie nic nie będzie, może stać w lodówce 1 dzień.
A ciasto jak zrobisz to też zostaw :-p Wstaw do lodówki, akurat jak postoi do juta to będzie lepsze. Biszkopt przegryzie się z masą.
To na razie tyle, zajrze po pracy.

:-D dobre...:-D ale nie mogę znaleźć tego przepisu... więc pewnie zbieram z każdego po trochu.
piekę klasyczny biszkopt, 8-9 jajek, 4 żółtka odkładam do serka mascarpone. biszkopt przekrajam na pół.
dół nasączam kawą + spirytus. (bez amaretto, B. nie lubi) na to daję masę z przepisu:
KUCHNIA WŁOSKA - Tiramisu - Przepis
serek mascarpone na cieście posypuję kakao.
na górę biszkopt, znów nasączanie + bita śmietana znów posypana kakao.
Na dużą blachę (i ten duży biszkopt) daję 750 gram serka + 750 ml śmietanki 30%.
Ciasto jest boskie. wygląda mniej więcej tak, jak upiekę, wstawię wam swoje fotki (moje jest wyższe i ciemniejsze)

Tiramisu.JPG
Editku - obawiam się, że możesz nie skorzystać z mojej diety: tam są same jogurty, jajka, ryby i warzywa. mięsa specjalnie nie jem. no chyba, że jak w sobotę karczek z grilla ale diety w tym dniu nie było :-D

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Czeeeeść! Wreszcie spokojnie sobie usiadłam, pije kawe. Moja bratanica młodsza, 2 latka ma, połamała mi dówód wczoraj, musiałam jeszcze dziś zrobić runde do urzędu. Ehś. Plecy mnie już nawet od tego latania bolą. : P

Witam po pracy :-)

Toxi dzięki, że się odezwałaś :happy: Lipa z tym dowodem, ale chyba dobrze że w Polsce jesteś, to od razu załatwisz.
Alusia cieszę się, że do nas wracasz :tak:
I dobrze dziewczyny piszą, musisz dużo pić - na zaparcia to też pomaga.
Gaja w końcu waga ruszyła, może to naprawde był zastój i teraz będzie tylko lepiej.
Editek mam 8abs na filmiku w kompie, ale znam na pamięć i nie zawsze puszczam ;-) Na You Tube też jest i tak trwa tylko 8 minut, ale to ponad 200 brzuszków wychodzi i to w róznych formach, więc polecam :tak:
Mateuszkowa jak tam ciacho, zrobiłaś ? Nie jadłaś :-p
Wszystkie ciasta typu biszkopt przekładany masą są najlepsze na drugi dzień, bo dopiero wtedy nabierają smaku.
Oby mąż szybko wrócił do domu :tak:
Kropeczka ja jeszcze nigdy tiramisu nie robiłam, jakoś tak wyszło. Moi pewnie by jedli, bo dla nich większość ciast z masą jest ok ;-) a takie bez masy to już niekoniecznie.
Jolita ???
Zmykam zaraz na ogród, tylko czekam aż się pranie wypierze.

hej :D
padam na pysk - dosłownie!
wróciliśmyz mały do domu po 18.30 - a mały kąpie sie o 19, już był marudny, a jeszcze trzeba było świniakowi wymienić w klatce :sorry:, odkurzyć, przygotować do kąpieli, mleko zrobić, masakra! biegałam ze ścierką w tyłku :-p:-p:-p ale mały już śpi, a ja zrobiłam ciacho
nie jest to coś idealnego- jak np. Gaji..

biszkopt rósł ponad tortownice ale później opadł-dobrze, że do wierzchu tortownicy!przekroiłam go na 3, trochę krzywo :P masy nie dałam za dużo bo nie wiedziałam ile, żeby nie przegiąć, co by mi się nie rozpłaszczyło, ostatecznie obmiziałam placek masą jeszcze i udekorowałam wiec wiocha jest :D

krzywy, brzydko pomiziany masą bo nie starczyło o masakra :P lepiej było nie robić, ale to mój 1 placek taki.. :sorry::sorry::zawstydzona/y::zawstydzona/y:

Zobacz załącznik 469612Zobacz załącznik 469613

a teraz lece się kapać, bo jeszcze depilacja czeka :-p:-p:-p i coś zjeść trzeba zaraz co by za późno nie było..

Aga, szkoda z tym dowodem.. no ale..dzieci:-D:-D:-D
Iza smaka mi narobiłaś na tiramisu, pewnie wyjdzie mi jakiś twór ale co tam :P biszkopty nasączone mogę jeść tonami, a później dupsko rośnie :confused2::confused2::confused2::confused2:

Jaki tu znów tłok! :-p:szok::-D
Dobrze, że Edysiek coś napisałaś, no i Aga wkleiła zdanie, bo musiałabym na własny post odpisywać...;)
Edytko, zrób tiramisu, jest wyśmienity, no a biszkopt zawsze się udaje. U mnie lubią jeszcze keksy, ucierane babki, a właściwie B. lubi wszystkie dobre, bo łasuch okropny, no ale zje 1 kawałeczek po obiedzie i dość. Szkoda, że ja tak nie mam... :/ Ale tiramisu je kilka razy dziennie.:tak:
Toxi - kiedy wypad do SPA? I jak Maksiu zniósł podróż? Ja się wybieram nad morze w sierpniu samochodem, też pewnie zaliczę ok. 10 godzin podróży, już mi skóra cierpnie.
Editek - jaki to będzie kolor włosów, skoro przefarbowywanie??? aaa.. i jak tam dieta z mojego przepisu? ;) zastąp ryby chudym mięskiem albo chudą wędliną (na śniadanie np) i bedzie.
Dieta musi smakować, inaczej się człowiek męczy, natomiast ja zamierzam w ten sam sposób żywić się po osiągnięciu upragnionego celu.
Alusia - co tam? wpadaj częściej * bo wieje pustynią.
Dorota - wpadłaś w ramiona męża?

ooo! jest i Dorota :-)
nie masz co marudzić, ciasto wygląda pysznie! już nie bądź taka skromna, na wizus jest śliczne.
z czego ta masa?
tiramisu Ci wyjdzie, jest proste! aaa! a depilacja to dlatego, że konieczna, czy że mąż wrócił? :-)

reklama
Iza z inwalidą sex??? blagam, nie dobijaj mnie..toż to on ma bandaż od kostki do uda :confused2::confused2::confused2:dreny w kolanie i inne..jedzie na kroplówkach z ketanolem więc smaka mi nie rób..:-(:-(:-( mąż wraca jutro jak dobrze pójdzie
masa jest kremówka + biała czekolada

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry