Czesc dziewczyny
Postanowilam wylezc z nory i podzielic sie z wami pewna nowina, ktora dla pan w
„podeszlym wieku rozrodowym” i z obnizona rezerwa moze stac sie cenna informacja.
Po miesiecznych spekulacjach na priv uznalysmy z Beta, ze moze wam sie przydac, wiec przyklejam wam wyciag z moich maili:
Moje IVF nie zacznie sie wczesniej jak za 3-4 miesiace. Mimo czekania, mam zaczac natychmiast brac lek hormonalny, ktory bede kontynuowac az do poczatku stymulacji i jest to DHEA - dehydroepiandrosteron, zwany tez hormonem mlodosci. Wydzielany przez nadnercza stanowi podstawe budowy innych hormonow, takich jak testosteron czy estrogeny. W ostatnich badaniach naukowych, do ktorych staram sie dokopac, wykryto zaleznosc w podawaniu DHEA kobietom z obnizona rezerwa jajnikowa lub zespolem przedwczesnie starzejacych sie jajnikow, a liczba pozytywnie zakonczonych leczen IVF.
Jakie wymieniaja benefity z podawania tego hormonu: wzrost liczby oocytow i uzyskanych embrionow, poprawa jakosci jajeczek i embrionow, co za tym idzie wzrost liczby embrionow nadajacych sie do transferu, wzrost liczby euploidow czyli embrionow o poprawnej budowie chromosomow, wzrost liczby spontanicznych zaplodnien, obniza liczbe poronien. To sa najwazniejsze punkty ktore sobie zanotowalam w czasie naszej pogawedki. Pani doc mowi, ze w wielu zrodlach wypowiadaja sie na temat tego hormonu, jako by odmladnial nie tylko jajniki ale i calego czlowieka. Ma sie lepsza skore, lepsza pamiec i koncentracje, wzrasta poziom energii.
Jako skutek uboczny wymieniaja podwyzszone libido... dla mnie to nie uboczny, bo od jakiegos czasu to nawet nie chce mi sie nogi w gore podniesc, no wiec jakbym nagle zaczela ganiac starego po chalupie, to bysmy sie tylko cieszyli....

)
(...)
Moja klinika wlaczyla DHEA do listy stalych lekow podawanych kobietom po 35 roku zycia, z obnizona rezerwa i przebytym nieudanym IVF.
(...)
Ja mam przepisane 75mg raz dziennie, rano, no ale ze mnie kawal baby, tak ze mysle ze mniejsza, standardowa kobitka moze przyjmowac zmniejszona dawke.
No i przede wszystkim nie czekaj. Skonsultuj sie z twoja pania doc, ale dobrze by bylo zeby to byl ktos kto sie zna na ginekologii i technikach rozrodu wspomaganego i jeszcze byl na czasie z nowinkami.
Warto sie dowiedziec.
A tu link do strony znanej kliniki
www.centerforhumanreprod.com/...e_ovaries.html
pisza tu dosyc duzo na ten temat.
A tu jest strona gdzie pisza o badaniu naukowym jakie mialo miejsce w 2008 i o tym ze podawano kobietom dawke 3x25mg dziennie.
infertilitytrials.com/infertility_dhea.html
No i przede wszystkim nie czekaj jezeli chcesz sprobowac tego wspomagania. Jak chcesz zrobic IVF za kilka miesiecy, to teraz jest czas na zboostowanie twojego organizmu i odmlodnienie jajnikow. Gdzies czytalam o okresie od 4 do 6 miesiecy jesli chodzi o widoczne rezultaty....
Minal prawie miesiac mojej kuracji z DHEA. Nie mam pryszczy, wasy mi tez nie urosly, apetyt w normie, skora generalnie sie ujedrnila, no i az wstyd powiedziec, mam wiecej ochoty na hm hm....

)
Dzieki mojej endometriozie nie moge miec nadziei na spontaniczne zaplodnienie, ale moze nastepne IVF przyniesie lepsze skutki. Trzymam sie tej nadziei jak tonacy brzytwy.
No i tym zawiedzionym, ktorych juz nadzieja opuscila takiej motywacji z calego serca zycze.
C-M