reklama

Kto po in vitro?

reklama
Ja tez mialam AH i chcialam to od poczatku stymulacji. Czytalam ze ryzyko uszkodzenia zarodka jest minimalne a za to wieksze sa szanse na udane ifv :-)

Kurcze dziewczyny jestem pod wrazeniem waszej wiedzy

Dobranoc :-)

dziewczyny, sluchajcie sie lekarzy nie nas.

nasza wiedza nie moze byc duza bo studiow w tym kierunku nie skonczylysmy. wszystko przeczytane i zaslyszane i poparte doswiadczeniem w naszych przypadkach. moj przypadek nie jest waszym. pamietajcie.

Kate: IMCI umozliwia wykluczenie plemnikow "brzydko" wygladajacych. Nie mozna w niej zobaczyc DNA. Ktos by mogl wiec zapytac po co te IMCI robic, skoro to nie konkurs pieknosci plemnikow. A robi sie dlatego ze udowodniono ze plemniki o nieprawidlowej budowie fizycznej sa czesto powiazane takze z nieprawidlowosciami, uszkodzeniami DNA. Wiec o ile samo IMCI absolutnie nic nie pokazuje co DNA, w sposob posredni moze eliminowac slabe genetycznie plemniki
Ja sie nadal bym uparla u was przy swiezynkach. Jesli macie nawet tylko kilkadziesiat sztuk to wystarczy i jest w czym wybierac. My mielismy 10-20 sztuk wszystkiego, lacznie z martwymi a 3 ciaze sa. Nigdy nic nie dalam zamrozic

I tu byla rozmowa o ponownym zamrazaniu zarodka po rozmrozeniu. To na pomste do nieba wola taka praktyka. Nie dosc ze raz mroza i oslabiaja ( bo tak sie zawsze dzieje) to ponowny juz wogole oslabia slabeusza. Takim praktykom mowimy nie....

Aisha: czytac mozna tylko diabel tkwi w szczegolach. AH jak i inne cuda niewidy : o nich czesto pisza lekarze w artykulach sponsorowanych. I nie wszystko jest bialo czarne. Przy kolejnych niepowodzeniach mozna sprobowac bo nigdy nie wiadomo przy czym u osob mlodych nie ma to duzego sensu. U starszych moze miec gdy otoczka zarodka jest grubsza i czasem zarodek nie moze sie z niej wydostac i nie dochodzi do implantacji. Ale ogolnie czesciej ma to miejsce po 35 roku zycia. A u mlodych to jednak ryzyko uszkodzenia przewyzszac moze potencjalne korzysci

Ostatnia edycja:
Nie wszystkie zmrozone sa oslabiane. Tak moze byc ale nie musi. Jest wiele ciaz z mrozakow a bardzo czesto po rozmrozeniu zarodek rusza bardzo szybko z podzialem.

Dwukrotne mrozenie dla mnie jest niedopuszczalne, tzn ja bym sie na to nie zgodzila. Z dwojga zlego bym sobie dwa kazala podac.

Zamrozenie i rozmrozenie zarodka powoduje jego oslabienie. Jest to niepodwazalnie zbadane. Stad sukces crio jest nizszy niz swiezynki. Tu nie ma dyskusji.
Co natomiast wiadomo ze i ze slabszych zarodkow sa ciaze stad wogole crio istnieje. Mowimy o prawdopodobienstwie zawsze

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry