reklama

Kto po in vitro?

reklama
heh. nic nie rozumiesz. kariotyp swoje a choroby genetyczne swoje. nie widac ich w kariotypie. i tak, za kazdym razem trzeba robic pgd. sa ludzie bardzo chorzy ktorzy nie chca zeby ich dzieci tez byly. stad badaja zarodki. jest to bezpieczne, praktykowane i zupelnie normalne nie czytajcie artukulow na forach tylko pytajcie genetykow, lekarzy i embriologow.

znam dzieci po pgd i sa jak kazde inne. i tyle.

Dziewczyny dzieki za informacje,,, podziele sie z kolezanka wiedza ktora tu otrzymalam.. jednak musi porozmawiac z lekarzem, nie ma innej opcji...

A naciecie otoczki zarodka jest bezpieczne?

Ostatnia edycja:
ladygodiva tak sa mutacje samoistne i nawet zdrowi ludzie maja dzieci z zespolem patau itp..ale szansa jest bardzo mala, my mielismy kariotypy robione, jedyne zastrzeżenia są do AZf albo CFTR, czy te badania sa istotne..moim zdaniem kariotyp to podstawa bo wiesz ze musisz mieć PGD, natomiast widać podczas procedury ivf czy jedna z osob jest nosicielem poważnej choroby genetycznej, ja wolałam zrobić, bo z mezem podjelimy decyzje ze w razie co adopcja..mam wrazenie ze ty mówisz o czymś zupełnie innym niż ja...;-) ty robilas PGD w celu wykluczenia zarodkow które zostaną poronione, a ja mowie o ciężkich chorobach, gdzie dziecko urodzi się ale będzie zylo maks rok;-( często mezczyzni z OAT maja wlasnie mutacje...

ja się lecze w INVIKCIE I PGD NAM ODRADZALI.

Ostatnia edycja:
kate_p7 czy w tych kariotypach sa te badania : AZf albo CFTR, czy to sa zupelnie odzielne badania.. ? ja na prawde jestem zielona w tym temacie... chyba musze poczytac to i to... by miec chociaz jakies blade pojecie...

Witajcie dziewczyny

dorotav – beta rośnie z czego bardzo się cieszę. Ja nieustająco trzymam kciuki za Twojego maluszka i nie przestaje wierzyć, że będzie dobrze.

Migotka25 – ja tez miałam mieć crio w 21 dc, ale miałam 17 lub 18 dc, ponieważ moja śluzówka już była tak ukształtowana, że nie było na co czekać. Wychodzi na to, że to normalna praktyka.

Olusia – jak się dzisiaj czujesz??

kasik36 – cieszę się, że wyniki wyszły dobrze, gratuluje.

mizanka – widzę, że napotkałaś kretynkę na drodze do Swojego szczęścia. Jak spotkasz ta Panią następnym razem to zaproponuj jej, żeby zajęła się jakimś sprzątaniem, a nie wygadywaniem takich głupot!!

GizaS – witaj, cieszę się, że wracasz do gry.

Olusia każdy przypadek jest inny, mój mąż ma OAT IIIstopnia, często odpowiadją za to mutacje genetyczne, musieliśmy zrobić kariotypy no i dodatkowo dwa inne badania AZF,CFTR ale to się robi po to żeby sprawdzić czy mąż nie przeniesie bezplodnosci na dziecko,albo czy nie bezie chore na mukowiscydozę i wiele innych..wiec jeżeli problem lezy po stronie kobietki to nie ma podstaw do wykonywania tak drogich badan...

reklama
Kate kochana dzieki wielkie za odpowiedz.. ;-) wasza wiedza jest bezcenna i wiele mozna sie dowiedziec.. czyli te badania robi facet? ;-)

Lilia a u mnie dzis o wiele lepiej i wiecej zjadlam z czego sie bardzo ciesze.. ;-)

Migotka to faktycznie duzo osob ma w tym 21dc crio.. ja mialam wczesniej bo jakos 12-14..

Mizanka olej babe.. nie przejmuj sie nia!.. ja bym jej powiedziala do sluchu.. ;-)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry