reklama

Kto po in vitro?

olusia, pgd mozna zrobic z jakiegos powodu albo wlasnego widzimisie. placisz i masz. mizna zrobic pgd przed crio. jak to oni robia to nie wiem, bo embriologiem nie jestem.

wiek kobiety i naciecie otoczki.... jest jakies powiazanie? ja mam 29 lat i zawsze mialam nacinane. tez wzielam embrioglue. wszystko co zwieksza szanse warto brac.

reklama
Kate a co to jest AH? :tak: naciecie otoczki ?

yplocka1 wiec lekarz co innego a genetyk co innego.... mi osobiscie kiedys lekarz moj z kliniki powiedzial ze w 3 dobie bada sie zarodki... :tak:i badz tu madry... co lekarz to inaczej....

Ladygodiva trzymam kciuki za twoj zarodeczek... niech zostanie z toba na 9 miesiecy... ;-)

lolitka200 czemu nie polecasz robie tych badan?

Co do PGD na forum embriologicznym Novum opisują dlaczego lepiej badać komórki niż zarodki bo mają budowę mozaikową, tzn biorąc pewien pakiet komórek nie jesteśmy w stanie jednoznacznie określić czy ten zarodek jest chory..diagnostyka-preimplantacyjna-zarodkow-pgd - novum.

Nam lekarz mówił, ze po zrobieniu panelu poronień, kariotypów,AZF,CFTR wywiadu rodzinnego, nie ma podstaw do PGD bo uszkadza zarodki.

lolitka i bedziiem korzystać z mrożonego nasienia, jest tak jak mówiłaś lepiej na świeżo, ale gin po przejrzeniu parametrów mówi żeby jednak wziąć to mrożone bo jest o niebo lepsze..zobaczymy komorek mamy pod dostatkiem, bedziem testować;-P

Kate: blad. Bierzecie nasienie gorszej jakosci ktore BYLO lepszej jakosci po pobraniu

Kariotypy to rzecz zbedna. I co z tego ze zrobicie i ze macie wyniki. I co z tymi wynikami zrobic jak sa zle? Naprawic sie nic nie da. Wycofac? Bo kariotyp zly? A co to jest zly kariotyp ? Wczoraj byly takie normy, dzis takie a jutro jeszcze inne do definicji "zle". Moim zdaniem nie ma co placic za vadania ktore nic nie wnosza do leczenia

Badac jak juz to zarodki a nie komorki. I to min w 3 dobie bo wczesniej mozna tylko wykryc problemy po stronie matki a nic z ojca. Co do tego czemu moim zdaniem nie robic to dlugo by pisac.

lolitka200 juz sama nie wiem co mam o tym myslec... jeden lekarz mowi inny jeszcze co innego... dobrze ze nie jest to moja sytuacja bo na prawde nie wiedzialabym co mam zrobic.. tak jak pisalam co mi mowila moja ginka ze bada sie do 3 doby zarodki, yplocka pisala ze mozna tez w 5 dobie .. a genetyk jeszcze ze mozna zamrozne blastocysty badac.. wiec juz wiem ze nic nie wiem...

A powiedz mi to co w takiej sytuacji? to zarodki beda chore? i wtedy co adopcja zarodka?

Ostatnia edycja:
lolitka pomyślim ;-) najlepiej gdyby mężusiowi udało się teraz znowu wyprodukować takich chłopaków, a to jeden wynik taki na tyle lat;-( mówi, że ja w jego możliwości nie wierze;-P

co do PGD chciałam pokazac ze metoda jest po prostu nie do końca określona i odchodzą od niej w wielu klinikach juz.Poza tym, tak jak jak mówisz badnie komorek bada genetykę matki, natomiast po to jest separacja,IMSI itp.zeby zminimalizować problemy genetyczne ojca..natomiast sa to metody pośrednie;-( dna plemnika zbadac się nie da przed ivf i go użyć...i gdyby tak popatrzeć to wszystko ma swoje cienie i blaski;-P gdyby panowali nad tym wszystkim to zapłodnili by ta jedna komórkę, wybrali tego super chłopaka, i nawet mutacje samoistne zarodka by przewidzieli ale to już piesn przyszłości;-P

Olusia można badac we wszystkich konfiguracjach, najkorzystniej po 5 dniach, bo mniej uszkodzen wtedy jest..tzn..z blastocysty

Ostatnia edycja:
ola, jak zarodki sa chore to sie ich nie podaje. o to chodzi przeciez w pgd!

wszystkie moje zarodki z mrozonego nasienia sa :) i ogolnie calkiem calkiem wyszly. a ten co sie juz urodzil to w ogole cudny tak wiec spoooookojnie! jak lekarz gada tak to widocznie ma powod. tylko by z punkcji nie byly bo wtedy sa gorsze.

reklama
Ladygodiva no rozumiem... ale nie ma gwarancji ze kolejne zarodki podczas stymulacji beda zdrowe i co za kazdym razem robic badania wszystkich zarodkow? moze dlatego kariotyp cos nam mowi... i pokazuje juz jakis obraz co sie dzieje...oczywiscie jak jest zly... a co jak jest dobry a non stop nie wychodzi? ginekolodzy raczej nie zalecaja tak badania zarodkow..chyba ze ty tego chcesz...hmm

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry