reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Kto po in vitro?

Dziewczyny POMÓŻCIE!
Któraś z Was dzwoniła kiedyś do Ministerstwa by uzyskać informacje o programie. Ja jestem aktualnie w takiej sytuacji, że ostatnie AMH robiłam w marcu 2014, żeby teraz podejść do drugiej procedury lekarz kazał mi powtórzyć to badanie. Zrobiłam je 3 grudnia, wynik miał być dzisiaj ale pani z laboratorium powiedziała mi że dostałą informację od podwykonawcy który wykonuje to badanie że wykonują je tylko w środy no i wczoraj zbadali moją krew ale wynik wyszedł niejednoznaczny i muszę czekać do następnej środy na powtórkę tego badania. Ponoć krew jest dobrze zabezpieczenia itd ale ja opadłam z sił jak to usłyszałam. Jestem w 28 dc, nie wiem kiedy dostanę @. Stymulację miałam zacząć od 2dc, nie mam jeszcze recept. I chciałabym się dowiedzieć czy jeśli dostanę @ a wyniku AMH nadal nie będzie to czy wystarczy mi aktualny wynik FSH z 3dc? Bo jak czytam te wszystkie wytyczne odnośnie refundacji to jest tam albo FSH lub AMH. Czuję że jestem w czarnej dupie. Dzwoniłam do diagnostyki u nich czeka się na wynik 7 dni roboczych ale nie chcę wydawać kolejnych 180 zł na to samo.
Jakbyście miały nr telefonu pod który mogę dzwonić do Ministerstwa to bardzo proszę podajcie mi go :(

reklama
Kasik a czemu to bierzesz? masz niski poziom? co ty w ogole bierzesz za leki tzn suplementy?:tak:

justys
ja akurat widzialam serduszka jak mialam bete powyzej 44 tys akurat trafilam do szpitala.. a mialam za 2 dni lekarza gina...:tak:

Migotka
przykro mi ze jednak tego wyniku nie masz... hmm wynik niejednoznaczny tzn musza go powtorzyc? hmmm ja nigdy nie dzwonilam do MZ wiec nie pomoge...:-( a moze nie przyjdzie @ do tego czasu jeszcze...

calineczka
uuu az dwie mutacje? przykro mi. to tak jak Giza chyba... a powiedz mi ty robilas badania z Invicty? musisz udac sie do genetyka z tymi wynikami.. mysle ze bedziesz musiala lykac kwas foliowy w wiekszej ilosci i zrobic poziom homocysteiny i kwas foliowego...

Ostatnia edycja:
Olusia nie wiadomo kiedy przyjdzie...

Jestem zielona w temacie refundacji leków niestety, chociaż we wskazaniach do refundacji jednoznacznie pisze, że refundację otrzymuje się na podstawie wyniku FSH lub AMH. Więc gdyby ten wynik AMH nie dotarł albo znów był niejednoznaczny to na podstawie wyniku FSH powinnam dostać receptę na refundację, albo już sama nie wiem.
Dziewczyny jeśli któraś się na tym zna to dajcie znać :)

Calineczka nie martw sie, dostaniesz leki i bedzie ok. Moze do tej pory to byl powod niepowodzen wiec glowa do gory, ze znanym wrogiem latwiej walczyc :)

Olusia praktycznie kazdy czlowiek ma niedobor wit D, biore ja juz dlugi czas, jeszcze duzo przed stymulacja bralam i doktorek mowil, zeby nie przerywac. Oprocz tego biore tylko chela-mag b6, prewenit intensiv i kwas foliowy 5 mg. No i koncze z encortonem, zostaly mi 3 dni po 2,5 mg :)

Dziewczyny, jestem załamana!Stąd też takie były te komórki pewnie.
Niech się Giza odezwie, co się robi w tym przypadku. Idę do lekarza z Invicty w sobotę, ciekawe co mi powie, czy będziemy wykluczeni z rozrodu?
Oczywiście pójdę do genetyka, niech mi to wytłumaczą. Ale moi rodzice też mają te mutacje?Nie kumam.
Jestem przerażona, bo to się wiąże z wieloma chorobami, i nieprzyswajanie antyoksydantów, i zwiększonym ryzykiem nowotworów;-(Masakra jakaś. Tu chodzi o co? o sam poziom homocysteiny, że jest podwyzoszna?

Kasik a badalas ja jaka masz ze bierzesz 2000? czy tak na oko doktorek tobie taka zlecil?:tak:

Migotka
mysle ze popytaj odnosnie tego badania.. bo skoro moze byc i takie i takie to mysle ze sie zalapiesz na stymulacje bez problemu !:tak:

Po 10 różnych przełączeniach w Ministerstwie (jednak jestem w gorącej wodzie kąpana) Pani z działu Refundacji leków odpowiedziała na moje pytanie tak, że potrzebny jest wynik jednego z tych badań, FSH albo AMH, lekarz decyduje który, Powiedziałam jej o tym problemie z niejednoznacznym wynikiem ale że robiłąm to AMH w marcu a teraz nie z mojej winy nie mogę doczekać się na wynik i powiedziała że lekarz na podstawie przebytej już stymulacji, historii choroby powinien podjąć decyzję czy jestem w stanie się wystymulować czy nie. Niby proste, bo akurat jestem przypadkiem z wysokim AMH a jednak wszystko jest nie tak jak być powinno. Jestem potwornie zła na to laboratorium.... Wynik niejednoznaczny! No jak?
Mam nadzieję że jednak mój lekarz nie będzie miał oporów przed wypisaniem recept z refundacją, wspomnę mu na pewno że dzwoniłam do Ministerstwa i jakby na to nie patrzeć spełniam wymagania do refundacji.

Migotka teoretycznie jest napisane, ze amh lub fsh ale kazda klinika interpretuje ten zapis po swojemu. Ja pisalam do MZ na adres dep-md@mz.gov.pl ale dosyc dlugo czekalam na odpowiedz. Moze lepiej zadzwon 22-530-03-83.

Olusia badalam wit D jeszcze przed stymulacja ale w trakcie suplementacji to mialam w gornej granicy normy, czyli gdybym nie brala pewnie mialabym niedobor.

W ogóle byłam dzisiaj u endokrynolog i znów dała mi skierowanie na różne badania, a na koniec jak jej powiedziałam o tej owulacji to dopisała mi betę i progesteron. Będę musiała je zrobić gdzieś na dniach, ale w cuda nie wierzę.
Dzisiaj mam kiepski dzień.
Może dopatruję się niepotrzebnie, ale zaczęłam z mężem odmawiać nowennę pompejańską i podobnie jak u innych osób odmawiających ją zaczęły się te schody i trudności w dążeniu do celu. Czasem brakuje mi już sił, najchętniej to rzuciłabym to wszystko i wyjechała gdzieś daleko... Co nas nie zabije to nas wzmocni, to ja już ledwo zipię...

reklama
Do góry