PIERSI Z KURCZAKA W JABŁUSZKACH
piersi ilość dowolna, francuska musztarda taka z ziarnami gorczycy-moim zdaniem najlepsza jest Roleskiego, bo Kamis dość octowa-ale to kwestia upodobań, jabłka- średnio jedno na osobę, najlepsze twarde i kwaśne, cebulka- ile kto lubi, miód-ja mam wielokwiatowy i przyprawy: dziś zalałam piersi olejem z solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem i z ziołami prowansalskimi.
przepis prosty: na oliwie poddusić pokrojoną cebulę, dodać piersi i dalej dusić, jeśli jest potrzeba- dodać ciut wody, ale nie za wiele ( bo potem jabłuszka puszczają soczek). pokrojone na ćwiartki obrane jabłuszka dodaję do tego a potem już tylko sos.
sosik mieszam na bezczelnego; w garnuszku łyżka mąki- pszenna łamana z ziemniaczaną zalewam zimną wodą, dokładnie mieszam, dodaję ze dwie łyżki miodku i tyleż samo musztardy i zalewam tym podduszone piersi. doprowadzić do gotowania na malutkim ogniu. jak jabłka zmiękną odrobinę- jest najlepsze, bo na talerzu nie zostaje papka jabłkowa tylko smaczny kawałek owocka ;-)
sosikiem polewam ugotowany na sypko ryż. i mniam!!
następnym razem może piersi z kurczaka z warzywami po chińsku w sosie słodko-kwaśnym?? też lubię:-):-)