Piróg biłgorajski
Gotujemy mały garczek ziemniakow, tluczemy i dodajemy do goracego ok 1,35
szklanki kaszy gryczanej, surowej. Mieszamy i odstawiamy do odparowania-
wystygniecia ok 20-30 min. Dodajemy 0,25 kostki smalcu, troche sera bialego
-chyba cos okolo kostki , 3 jajka szczypte soli, pieprz. Wkladamy do
brytfanki , smarujemy jajkiem .Pieczemy.
Taki przepis znalazlam w zeszycie tzn tak robi moje tesciowa , ja juz ze dwa lata nie robilam , wydaje
mi sie ze sera to zalezy czy chcemy takie serową czy bardziej kartofleną ,
ja chyba kostke dawalam, a pieklam ok godzine . Ona składniki zawsze tak na oko daje.
Ja lubie z mięta i zawsze tesciowa musi jej dodawać dla mnie.
A i jest dużo wersji przepisu na ten piróg niektórzy robią na cieście - ale jadłam raz i mi nie smakowalo. Wiec nie mam nawet przepisu.