NiaNia
Fanka BB :)
Jestemy i my:-)
Dziewczyny a ile Wasze maluszki spia w dzień? Bo ja mam wrazenie ze moj Marcelo to coraz mniej
pospi godzinkę albo i nie..Jak jest w wozku to spoko bo przejade się z nim po ogródku i zasypia, ale w lozeczku to raczej nie bardzo
help
Jeju dziś znowu je po 60 ml i to mam wrazenie, ze mu wmuszam. Moze ja faktycznie powinnam zrobic dłuzsze przerwy w jedzeniu a dawac wiecej
Dobra zjadł 90 ml uffff
Iwonka
AD1. Tu specem bedzie Iza
Ale mysle, ze nalezy obserwowac rekacje dziecka. Z tego co wiem jak maluch glodny to krzyczy "laaaaa". Ja bym zrobiła tak, ze zaczełabym pisać np przez pierwsze trzy dni pory karmienia i spania. A potem przeanalizowała to wszytsko i podjeła decyzję.
Moze zapisuj np na koniec dnia po cąłym dniu i tak przez kolejne 3 dni.Pokazuj tu a my wspolnie coś zaradzimy.
ad2. no własnie na wszytsko milion teorii, zgłupiec mozna. Dla mnei logiczne jest ze ciezko jest zasnąć z najedzonym brzuchem i wcale fajnie się nie spi, ale widac nie zawsze i nie kazdy
ad1. Tyle ze w przypadku Natalki zamieniony jest dzień i noc i tak jak pisze Iza chyba warto na poczatku zmniejszac ilosc snu dziennego zeby nocki były lepsze
ad.2 zrozumiałe:-)
ad3.super
u nas podobnie
Kasia a ile Maksio spi, w sensie kiedy i po ile w dzień? To jakis stały rytm czy jak popadnie?
Oj warto warto
My mamy całą kolekcję(5 płyt). Maks słuchal jej od pierwszych dni po porodzie i do tej pory z nimi zasypia i bardzo je lubi. I wiecie co moze to zgieg okolicznosci ale rosnie z niego ciepły , wrazliwy i muzykalny chłopiec:-)
Dziewczyny a ile Wasze maluszki spia w dzień? Bo ja mam wrazenie ze moj Marcelo to coraz mniej
pospi godzinkę albo i nie..Jak jest w wozku to spoko bo przejade się z nim po ogródku i zasypia, ale w lozeczku to raczej nie bardzo
helpJeju dziś znowu je po 60 ml i to mam wrazenie, ze mu wmuszam. Moze ja faktycznie powinnam zrobic dłuzsze przerwy w jedzeniu a dawac wiecej

Dobra zjadł 90 ml uffff

NiaNia twoje rady są dla mnie cenne, mersi :-) tylko mam pytanka:
1. wszędzie pisze żeby dziecko karmione piersią karmić na żądanie, więc jak ustalić ten plan? bo przecież ja jej nie dopajam (ona nie che z butelki) a jak jej sie pić zechce?
2. twój plan jest troszkę odwrócony, bo tez z wielu opini słyszałam i czytałam że najpierw zabawa, potem karmienie, beknięce i spanie, czy zaraz przed kąpielą można karmić, bo myślę że może ulać?
Iwonka
AD1. Tu specem bedzie Iza
Ale mysle, ze nalezy obserwowac rekacje dziecka. Z tego co wiem jak maluch glodny to krzyczy "laaaaa". Ja bym zrobiła tak, ze zaczełabym pisać np przez pierwsze trzy dni pory karmienia i spania. A potem przeanalizowała to wszytsko i podjeła decyzję.Moze zapisuj np na koniec dnia po cąłym dniu i tak przez kolejne 3 dni.Pokazuj tu a my wspolnie coś zaradzimy.
ad2. no własnie na wszytsko milion teorii, zgłupiec mozna. Dla mnei logiczne jest ze ciezko jest zasnąć z najedzonym brzuchem i wcale fajnie się nie spi, ale widac nie zawsze i nie kazdy

Niania ja miałam tak jak Iwonka ze starszym synkiem i sińce pod oczami przez pierwszy rok jego zycia. Teraz mniej wiecej stosuje sie do wymienionych dla Iwonki zaleceń z małymi uwagami:
1nie budzę dzicka na karmienie, bo jak budziłam ona była stasznie marudna i płakała (zresztą jak mnie ktoś wybudza źle to znosze) wiec jak śpi dłuzej niż 3 h w dzień roztwieram żaluzle i w pokoju jest jasno wiec za jakis czas sie budzi sama,
2 karmie na życzenie tj w dzień często jak mała ma ochotę, z uwagi na to zę karmie krótko - długie karmionko nam odpada z powodu częstego ulewania - wiem wiem ze nie zgodne z zasadami i uwagami Jezyka niemow.. ale tak lepiej przybiera na wadze i tak nam pediatra poleciła, wieczorem przed spaniem nawec co godzine wcina, później za to w nocy czasem 8 godzinna przerwa
3 wyciszam małą na brzuchu i pozwalam jej lekko podespać uwielbiam topamieam jednak że samodzielne usypianie jest ważne i pilnuje by wiekszość spań tak się zaczynało : smoczuś, pielucha na główce (odseparowuje od otoczenia) i kołysanka - jedna melodyjka która już teraz kojarzy jej sie ze spaniem
ad1. Tyle ze w przypadku Natalki zamieniony jest dzień i noc i tak jak pisze Iza chyba warto na poczatku zmniejszac ilosc snu dziennego zeby nocki były lepsze

ad.2 zrozumiałe:-)
ad3.super
u nas podobnie
Ania ja co do punktu 3 to bym podyskutowal moj Maks jest nauczony sapc po jedzeniu .. spi wtedy lepiej ...i w nocy nie mam z nim problemu bo wie ze jak sie zje to trzeba isc lulu a nie oczka jak 5 zeta i hulaj dusza piekla nie ma![]()
U Iwonki jest ten wlasnie problem iz mala ma problem z zasnieciem po karmieniu.....
wiec ja uwazam ze w tym akurat przypadku trzeba pojsc w inna strone ;-)
Kasia a ile Maksio spi, w sensie kiedy i po ile w dzień? To jakis stały rytm czy jak popadnie?
Niania czy warto kupić usypianki bobasa?
Usypianki Bobasa - wiek dziecka 0 - 3 lata (379674638) - Aukcje internetowe Allegro
Oj warto warto
My mamy całą kolekcję(5 płyt). Maks słuchal jej od pierwszych dni po porodzie i do tej pory z nimi zasypia i bardzo je lubi. I wiecie co moze to zgieg okolicznosci ale rosnie z niego ciepły , wrazliwy i muzykalny chłopiec:-)
pamieam jednak że samodzielne usypianie jest ważne i pilnuje by wiekszość spań tak się zaczynało : smoczuś, pielucha na główce (odseparowuje od otoczenia) i kołysanka - jedna melodyjka która już teraz kojarzy jej sie ze spaniem
No tak namietnie wkłada piastki do buzi, slina leje sie po brodzie
a w dzien to przewaznie w woziu spi.. oczywiscie wczesniej ukolysana ;-).. teraz np. spi w woziu i slucha muzyki powaznej - chyba jej sie podoba bo woli to od telewizora :-)