reklama

Lipcówki w kuchni

to ja wklejam "przepis" na coś co nawet chyba nie jest sałatką! bo ma 2 składniki + majonez

- seler naciowy
- mandarynki
- majonez

Seler na cienkie plasterki, cząstki mandarynki na pół, dodajemy odrobinę majonezu i mamy chrupiącą, zdrową przekąskę :)

reklama
ja uwielbiam seler naciowy:-)

babonka i kasia--------wasze sałtki na pewno zrobię bo nie przekraczają moich umiejętności kulinarnych:-D:-D

rzadko tu wchodzę bo zakładam, że nic co tu piszecie nie będę potrafiła zrobić:-D

kasia - ciężko to opisać :) ale jeśli lubisz warzywa, na pewno Ci posmakuje. Jest chrupiący (musi być świeży), lekko gorzki, troszkę hm... ostry (ale nie jak por), lekko wilgotny w środku.. być może nieco, nieco przypomina cykorię, ale jest 100 razy lepszy - samego raczej się nie je - ale w połączeniu z czymś jest PYSZNY...

ja go odkryłam w sałatce szefa - z grillowaną piersią kurczaka, sałatą, kukurydzą, orzeszkami piniowymi, oliwą z oliwek i ciutką octu balsamicznego !!! pycha... ale przy tym już jest nieco więcej pracy :)

Można go też jeść na kanapkach

to ja wklejam "przepis" na coś co nawet chyba nie jest sałatką! bo ma 2 składniki + majonez

- seler naciowy
- mandarynki
- majonez

Seler na cienkie plasterki, cząstki mandarynki na pół, dodajemy odrobinę majonezu i mamy chrupiącą, zdrową przekąskę :)

ja robiłam wersję rozszerzoną - z kurczakiem w curry i orzechami włoskimi ;-)

DSCF5702.jpgDSCF5704.jpg

Tort Szwarcwaldzki

Biszkopt:

• 6 jajek
• 5 pełnych łyżek mąki pszennej
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 1 szkl cukru
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 pełne łyżki kakao
• 1 cukier waniliowy
• szczypta soli

Wykonanie:
Oddziel żółtka od białek, połącz mąki , proszek do pieczenia, kakao i wymieszaj
Ubij pianę z solą i cukrami,dodaj żółtka, następnie dodaj sypką mieszankę i wymieszaj łyżką
Piec w temperaturze 170 – 180 stopni C przez 35 – 40 minut do tzw. suchego patyczka.
Wstaw do nagrzanego piekarnika forma 24 cm odstawić ciasto do całkowitego wystygnięcia

Poncz:
• 200 ml soku z wiśni
• 50g wiśniowki
(ja dałam 250 ml soku)

Mus wiśniowy:
• 800 g mrożonych wiśni bez pestek (lub ze słoika)
• 2 łyżki cukru
• 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
• 1 cukier waniliowy

Krem śmietanowy:
• 800 ml śmietany kremówki (30%)
• 2 cukry waniliowe
• 5 łyżeczek żelatyny

Wiśnie na mus wstawić zalane szklanką wody, zagotować ,dodać cukry i rozmieszczaną w wodzie mąką ziemniaczaną zagotować i odstawić do wystygnięcia

Krem : śmietanę ubijać na wysokich obrotach dodać cukier oraz rozpuszczoną wystudzoną żelatynę

Placek podzielić na 3 części , poncz, kisiel wiśniowy i krem, wierzch namaczamy i dajemy sam krem , następnie dekorujemy:-D

SMACZNEGO!!!:tak:

reklama
Dziewczyny weszlam tutaj bo na glownym watku przewijala sie zupa pudliszkowa. Co to jest? A w ogole to macie na sumieniu z 5 moich kilogramow, bo przez Was mi sie ssanie wlacza:tak: wczoraj rano parowki, bo ktorejs tam maz zrobil a o 22 gotowalam grysik bo Wasze dzieci jadly. Masakra. P. s przepraszam ze tak bezosobowo ale mieszaja mi sie jeszcze Wasze nicki :-)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry