agissa
Fanka BB :)
Tylko wiesz, chrzcząc małe dziecko dajesz mu jakiś wybór. No niby mogłoby samo później zdecydować, ale im później tym większe problemy. A mam wrażenie, że tylko kosciół rzymsko-katolicki robi takie ceregiele. Wiem to na przykładzie przyjaciółki katoliczki, która wychodziła za ewangelika. Po kilku m-cach załatwiania formalności poddała się i poszła do kościoła ewangelickiego. A tam pastor: ślub katoliczki z ewangelikiem? Na kiedy? A może chcą państwo ceremonię w 2 językach? Ile? Udzielenie sakramentu to nie transakcja handlowa. I za miesiąc był ślub w pięknie przystrojonym kościele, czego się nawet nie spodziewali, bo nie zapłacili ani złotówki. A z chrzestem katolickim zaczęły się znowu jaja. Bo mama została wyklęta przez ten ślub z k. katolickiego. Ale tym razem się uparła i znalazła w końcu parafię, w której ksiądz nawet nie zapytał czy rodzice są po ślubie.A ja sie z wami nie zgadzam. Jesli rodzice nie zyja w zgodzie z tym co mowi kosciol i religia katolicka, to dziecka tez nie beda wychowywali w zgodzie z tym wszystkim (co jest logiczne), wiec po co dziecku chrzest? Mysle, ze u nas kosciol i wszystko z tym zwiazane jest za mocno wpisane w tradycje, w zycie i mentalnosc ludzi. Nie kazdy musi byc wierzacy - i nie znaczy to wcale, ze jest gorszy niz ktos inny. Gdyby wiekszosc ludzie to zrozumiala mielibysmy mniej chrzcin, slubow koscielnym itp (w zwiazku z tym mniej zaklamania).
A swoja droga - to ciezki temat i nie wiem, czy to dobre miejsce na takie dyskusje![]()
Mam tylko ubranka i to tak jeszcze coś dokupić trzeba przecież. Wózek zostawiam sobie na końcu.Nie wiem nic na temat tych odciągaczy pokarmu, sterylizator matko potrzeba to kupować czy nie?? a jak tak to jaki??? Buteleczki, szczoteczki do czesania, kosmetyki, pieluchy tetrowe ile ?? nie wiem nic?? Każdy mówi co innego, każda rada dobra i już jestem skołowana. A jeszcze wanienka do kąpania. A dla siebie... oj zwariować można
ale każde zakupy są przyjemne a te to już w szczególności
Przestałam lubić zakupy :-(