reklama

Listopad 2010

A ja właśnie jutro wybieram sie do gina.Juz nie moge sie doczekac kiedy zobacze nasza fasoleczke.Zapytam przy okazji jakie badania beda jeszcze wykonywac standardowo w Irlandii.Choc tutaj opieka szpitalna obejmuje sie dopiero kobiety ok 20 tyg ciazy, wczesniej uwazaja ze wszystko sie moze zdazyc i dziala natura.

lori81 gdzie mieszkasz? Ja w Cavan
Moja GP powiedziała mi że opieka szpitalna obejmuje kobiety po 12 tygodniu a nie po 20. Poza tym powiedziała mi też że gdyby pojawiły się jakiekolwiek plamienia przed 12 tygodniem to mam od razu jechać na emergency.
Chodzisz prywatnie na usg czy masz pierwsze w szpitalu?
pozdrawiam

reklama
Jejciu dziewczyny aż się przestraszyłam jak czytam o tych chorobach... Ja mam wizyte 21.04 i wszystkie pytania notuję sobie na kartce bo bym ich nie zapamiętała... Kurcze człowiek moze się tu czuć dobrze a tu się okazuje, ze dzidzia ma jakieś wady... :(

Dziewczynki wobec tego mam pytanie... Jakie badania wg Was powinnam sobie zrobic zeby wykluczyć jakiekolwiek wady u dzidziusia? Jak byłam 3tyg temu u ginki to powiedziała, że już dawno nie widziała tak ładnej ciąży i na tym się skończyło... Mam dopiero 23 lata i to moja 1 dzidzia wiec nie bardzo wiem jakie badania powinnam mieć na 100% a jakie nie są konieczne... Help...

Paulinka, Mylse ze USG miedzy 11-14 tygodniem to standard wiec powinnas takie zrobic. A jezeli chodzi o badania prenatalne to mozesz zrobic na waslne zyczenie w Polsce, ale nie koniecznie. Od ciebie zalezy. Ja robie prenatalne bo mam za darmo.

mama2010 - a co dają te badania prenatalne...? Sorki, ze tak głupkowato pytam innym mamusiom moze wydawać się to śmieszne ale chciałabym wiedzieć. Nie szukam w necie bo wole otrzymać od Was konkretną i rzeczową odp :)

Nie ma sprawy, po to tu jestesmy :)
Ogolnie te prenatalne, polegaja na pobraniu krwi i wynikiem jest prawdopodobienstwo wystapienia chorob genetycznych w tym Zespol Downa. Jezeli jes sie w grupie wysokiego prawdopodobienstwa, co wcale nie oznacza ze maluszek ma wady genetyczne, robione sa kolejne badania w celu okreslenia czy wada jest czy nie. Samo badania prenatalne to oktorym pisze jest bezinwazyjne, te pozniejsze juz tak.
Gadalam z moim gin w Polsce to mowil, ze jest taka mozliwosc koszt 300-400, i powiedzial ze jezeli chce miec pewnosc to warto, moj wybor. Natomiast wiele watpliwosci powinno byc rozwianych po samym usg genetycznym.

Tzn zeby zrobic badanie to nie ma zadnych wymagan, ja mam je robione standardowo bo mieszkam w Czechach i tu jest to poprostu robione kazdej przyszlek mamusi. Slyszalam ze w Polsce szczegolnie sie je zaleca kobietom po 35 roku zycia, u ktorych w rodzinie wystapuja chore dzieci itp Nie jest to w twoim przypadku konieczne badanie, ale po zaplaceniu mozesz je oczywiscie wykonac.
Zeby okreslic w jakiej jestes grupie prawdopodobienstwa trzeba poprostu zrobic te badanie.

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry