reklama

Listopad 2010

oleńka:), doczytalam ze u nas w Soli tez maja USG 4d, wiec najpierw popytam u nas, moze bedzie taniej.. i na miejscu :)

lori81, dopiero w 20? No co Ty, to naprawde pozno.. ja jestem w Anglii i mam w srode pierwsze USG to bedzie 12 tydzien, drugie (ostatnie) kolo 20 tyg. Widzialam sie tez juz z polozna i pobrali mi krew na wszelkie badania i podobnie jak u Tofiś, dostalam nr telefonow w razie jakby sie cos dzialo.. wiec niby sie nie interesuja ale nie zostawili mnie tez totalnie samej bez zadnej pomocy.

paulinka109, mi zaproponowano te badania za darmo, ale powiedzialam, ze nawet jakby dziecko mialo zespol downa to ja i tak je bede chciala (bo tutaj aborcja jest legalna), a raczej nic nie zmienie, ze bede wiedziala o tym wczesniej.. wiec zeby sie nie stresowac cala ciaze.. to narazie powiedzialam, ze nie chce, ale ona ma sie jeszcze przypomniec na nastepnym spotkaniu, wiec poczytam troche i pogadam z D i podejmiemy ostateczna decyzje.

Dzisiaj tutaj prawie same lekarzowe rozmowy :)

A ja mam znowu pytanko.. kiedy mozemy zaczac czuc ruchy naszych maluchow?

reklama
WITAJCIE :-)

A ja już na nogach...a właściwie to dalej w łóżku. Czekam aż W. się obudzi choć to raczej szybko nie nastąpi., a ja go nie budzę bo tak słodziutko śpi.

Elzu ja słyszałam że ruchy to ok 20tc...więc mamy jeszcze trochę czasu :-)

Życzę Wam miłego dnia!

Cześć dziewczyny :-)

Ja dzisiaj drugi dzień walczę z choróbskiem wiec jedyne co zrobiłam to przeniosłam się z łóżka na kanapę :-)
ale jest już lepiej bo wczoraj nawet forum nie czytałam bo nie miałam siły ...

Ja zdecydowanie nie robię badań prenatalnych ... nie jestem w grupie ryzyka, a tak mnie ktoś tylko nastraszyć może co i tak niczego nie zmieni ...

A mam przy okazji pytanie - dostałam na wczoraj L4 już z kodem B i w pracy wprawdzie powiedziałam o ciąży, ale nie przynosiłam żadnego zaświadczenia o tym, że jestem w ciąży do kadr (bo zapomniałam w ogóle ginka o nie poprosić), czy takie zaświadczenie jest wymagane?

Z góry dzieki za odpowiedź.

Violett - nie wiem, czy Ci ktoś wczoraj odpowiedział - takie pobolewania jak nie ma plamień są jak najbardziej normalne i nie masz się czym martwić, jak to jest dotkliwe to weź No-spę

Dziewczyny, rozgorzała wielka dyskusja nt bada prenatalnych. Mam 38 lat i po raz drugi świadomie nie decyduję sie na test PAPP-a. Dlaczego? Dlatego, ze ten test i wogóle wszystkie te badania są potrzebne tym kobietom, które w razie wystąpienia dużego prawdopodobieństwa choroby są zdecydowane na terminację ciąży. Często jest tak, że po zrobieniu aminopunkcji dziecko okazuje się zdrowe, ale może umrzeć w wyniku komplikacji związanych z amino. Niestety nie posiadam linka, aby Wam podać źródło informacji. Bardzo ważne jest natomiast badanie echa serca dziecka w okolicach 20-22 tyg ciąży Jest to badanie samego tylko serca, więc nie mylcie z usg "połówkowym". P co się robi takie badanie? Otóż we wszystkich chorobach genetycznych wstępuje problem z serduszkiem. Co nie oznacza, ze tylko u chorych. Ja takie badanie robiłam będąc w ciąży z Tynią. Bo bywa, ze zdrowe z pozoru dziecko gaśnie po porodzie i umiera, a to bywa konsekwencją wady serduszka.
Niezależnie od tego, czy będę miała chore dziecko czy zdrowe ja je urodzę i wychowam. Co nie znaczy że się nie martwię. Martwię, myślę. Teraz czekam na usg genetyczne 5 maja Wtedy sprawdzimy przezierność.
Miłej soboty życzę.

Joaś brawo,brawo:-D:-D:-D ja sobie często pukam w głowe ,że naraziłam swoją Alicje na amniopunkcję w 26 tyg ciąży.Dopiero później do mnie dotarło co mogło sie stać a po amnio jeszcze odrazu wsiadłam w auto i ze Śląska do Rzeszowa to kawał drogi.dziś wiem,ze nie warto,siedzę i truchleję o siebie bo po 3 cc jestem i o zdrowie dla nowej dzidzi, ale żadnych takich badań nie zrobie!!!!!!!!!!!!

dzień dobry Kochane :*

No to wiecie co... ja też nie będę tych badań robiła. Popytam jeszcze ginki na wizycie ale też myślę, ze mi odradzi. Nie było u mnie w rodzinie żadnych schorzeń nietypowych ani wad wrodzonych jakichs poważnych... Kurczę o tyle rzeczy trzeba się martwic :/

A ja zobaczę moje Maleństwo już za 4 dni!!!!!!!! :))))) Ciekawe jak już urosło :D Aż się cieplej na sercu robi jak o tym myślę :)

Czesc dziewczyni! U mnie dzis sloneczko i piekny dzien sie zapowiada. Juz jestem po sniadanku i porannym prysznicu i zykuje sie na zakupy. Moze kupie cos dla siebie lub maluszka :) napewno sei pochwale.

Joas ma 100% racji i tak tez powiedzial mi lekarz, jezeli nie rozwazasz treminacji ciazy jezeli cos by sie okazalo zle to lepiej nie robic tych badan. Ja szczerze mowiac wole wszystko wiedziec i dlatego chce te badania zrobic. Mysle ze to indywidualny wybor kazdej z nas. Mowi teraz tylko o tych bezinwazyjnych. O przeprowadzeniu inwazyjnych badan to juz bym sie bardzo dlugo zastanawiala. Oczywiscie jestem pewna ze maluszek jest zdrowiutki ale jestem panikara i chcialabym miec wszystko czarno na bialym zeby spokojnie czekac na maluszka.

Zycze milego dzionka!!!

Hey dziewczeta no i na szczęście znów mamy weekend!

Tofiś ja jestem w Dublinie.Wiekszość moich kolezanek które byly w ciazy mialy pierwsza wizyte dopiero tak przed 20 tyg ciazy, chyba ze niektorym sie udalo to mialy wczesniej.Ja dopiero dzis ide do gp ktory jest jednoczesnie ginekologiem - Polak i od niego powinnam dostac jakiś list i zobacze co dalej.Potem wlasnie wysyla sie go do szpitala i oni Cie umawiaja dopiero.

Tez myśle ze te wszystkie badania to indywidualna decyzja kazdego przyszlego rodzica.U mnie tez nie bylo zadnych przypadków jakis chorob genetycznych i nie wiem czy sie na nie zdecyduje.Trzeba to przedyskutowac z moim P.

reklama
CZeść dziewczyny. Ja dziś tylko na chwileczkę. Odebrałam wczoraj wyniki toxo i cmv. Toxo nie przechodziłam. A IGG cytomegalii mam dodatnie (63). Wyczytałam już, że oznacza to że przechodziłam badanie, ale istnieje jeszcze jakieś ryzyko i powinno się powtórzyć po 3 tyg. Martwię się.
Znalazłam coś takiego:
IgG (+), IgM (-) – oznacza przebyte zarażenie, jeżeli IgG znacznie podwyższone, powtórzyć badanie po trzech tygodniach – jeżeli poziom jest taki sam, nie trzeba leczyć, ani dalej kontrolować, jeżeli następuje wzrost, należy rozpocząć leczenie.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry