reklama

Listopad 2010

reklama
Tak, mamy domek - na trzy rodziny - będziemy większą ekipą.
A w jakiej miejscowości.
Pytałam bo wynajmowałam kiedyś świetne apartementy za nieduże pieniądze na wyspie Brać w miejscowości Bol. Od Polki. W każdym apartamencie była kuchnia i taras, włąściwie przy samym morzy bo ok 50m

A ja w tym roku planuje jechac nad nasze polskie morze :) A dokladniej do Jastrzębiej Góry, uwielbiam to miasteczko :)
Ja też uwielbiam Jastrzębią Górę :-) tylko to strasznie strome zejście do morze mnie zawsze przerażało :-)
Super Chorwacja jest przepiekna :)
Popieram w 100%! Jest przepiękna.

Dziewczyny potrzebuje porady.
Jakie jest waze zdanie co do podrozowania w ciazy? Pytam bo dokladnie za miesiac mamy wykupione wakacje w Malezji.

Ja leciałam teraz w 10 i 12 tygodniu. Oczywiście wcześniej zapytałam o poradę lekarza i Tobie to również polecam. Pamiętaj, że w kabinie samolotu panuje zupełnie inne ciśnienie i może się zdarzyć, że po takim locie zaczniesz plamić / krwawić. Również weź pod uwagę fakt, że cały organizm może zupełnie inaczej niż dotychczas zareagować na zmiany ciśnienia wynikające ze wznoszenia i opadania maszyny. Ja mam za sobą tysiące wylatanych kilometrów w ostatnich latach i nigdy nie miałam żadnych sensacji żołądkowych, nawet przy najsilniejszych turbulencjach. Teraz w ciąży lot trwający 1,5 godziny na trasie europejskiej spędziłam z woreczkiem chorobowym przy ustach. A naprawdę mało trzęsło.

Dodatkowo weź pod uwagę miejsce, do którego lecisz. Malezja to kraj o dość wysokim zagrożeniu malarycznym. W ciąży aboslutnie nie możesz brać leków anty, a ryzykować swoim zdrowiem to chyba nie warto. Plus inne szczepienia obowiązkowe jeśli ich nie miałaś dotychczas, też odpadają. Nie pamiętam jaki tam panuje klimat, ale chyba dość wilgotno, więc możesz zamiast się cieszyć z wyjazdu, przeleżeć cały w łóżku próbując złapać choć trochę oddechu.

I na koniec. To dość długi lot. Jeśli się jednak zdecydujesz, pamietaj aby mieć pod ręką w samolocie dużo wody, oraz często spacerować i wykonywać ćwiczenia usprawniające krążenie. Ryzyko zakrzepicy występuje i bez ciąży, a teraz kiedy serce ma więcej pracy do wykonania, może się zwyczajnie zbuntować.

Mnie kiedys tez przerazalo ale dam rade :) Jak bylam mlodsza i jezdzilam nad morze to tylko do Jastrzebiej Góry, potem jakos nie jezdzilam i w maju w tamtym roku bylam tam na praktykach i stwierdzialam ze pojade sobie z moim P teraz :)

Mama2010 - dziewczyny mają rację ... ja jeszcze polecam Ci powiedzieć przy odprawie, że jesteś w ciąży wtedy może dadzą Ci miejsce przy wyjściach awaryjnych albo w pierwszym rzędzie

Miejsca awaryjnego na pewno nie. Osoba siedząca przy wyjściu awaryjnym musi być w stanie sprawnie otworzyć drzwi w przypadku konieczności ich użycia. Ciężarna raczej się do tej funkcji nie nadaje.

my planujemy samochodem w lipcu do Chorwacji jechać - mam nadzieję, ze upały i długa jazda dadzą się "znieść"

Nad morzem nawet +30 jest w miarę znośne, ale ja bym się zastanawiała nad wyjazdem tam. Wiem co mówię, mieszkałam na Bałkanach do lipca ubiegłego roku, mój partner stamtąd pochodzi i nawet teraz kiedy dyskutowaliśmy kwestię ślubu w lipcu / sierpniu, wszyscy z jego rodziny mi odradzali przyjazd do Chorwacji w tych miesiącach.
Oczywiście to wszystko kwestia indywidualna, każdy inaczej znosi upały, ale może lepiej pojechać w czerwcu. Jest jeszcze w miarę znośnie. Lipiec tam to najgorętszy miesiąc.

Ja od początku jestem na L4 ... czasami mi się nudzi, ale generalnie wiem że muszę się oszczędzać i moja wcześniejsza praca wymagała częstych podróży, bywała stresująca i ogólnie pewnie nie sprzyjałaby ciąży.

reklama
Myślicie że upały w ciąży bywają nieznośne.
Mnie np nigdy wcześniej nie przeszkadzały...wszyscy w koło mówili ze się rozpływają, ze jest gorąco nie do zniesienia a mnie taka pogoda pasowała.
Czy teraz w ciąży będę mogła odczuwać wysoką temperaturę bardziej ? Czy jak wcześniej mnie to nie męczyło to teraz też nie musi.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry