reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Listopad 2010

kasza jaglana- od 6 miesiąca i zemu miałaby być później? nie jest alergizująca, nie zawiera glutenu, jest lekkostrawna i odżywcza. oprócz tego ma mnóstwo składników mineralnych i witaminy z grupy B. Jak najbardziej dla naszych półroczniaków.

N|o i tu może mniej ważniejszy argument dla niektórych, ale wszystkie dzieci wege zaczynają swoją przygodę z kaszami od tej kaszy właśnie.
 
Ostatnia edycja:
reklama
trusia u nas tez owsianki, puddingi i banany ze sloikow sa hitem ;) a do jagod czy jablek dopiero sie niedawno przekonala :)
 
lile - tak, tak można bez problemu znalesc lekarzy pediatrów którzy wszystkie rozumy pozjadali i mimo ze są 100 lat za murzynami wciskają nieświadomym ludziom swoje nie raz chore teorie... ci przekazują to dalej :/ A No ale na szczęście to sporadyczne przypadki ;)
 
tak samo z glutenem, stare przepisy mówią o 10tym miesiącu, teraz wprowadza się znacznie wcześniej. Może Twoja pediatra nie jest na bieżąco z obecnymi trendami w żywieniu niemowląt?

No raczej nie jest, bo gluten kazała wprowadzić w 5 miesiącu. Poza tym jeśli chodzi o gluten to nie ma czegoś takiego jak stare i nowe przepisy. W Europie Zachodniej gluten nadal się wprowadza w okolicach 10 miesiaca. Natomiast w PL było jedno sympozjum na ten temat i jedni lekarze uznali, ze lepiej zacząć wprowadzać wcześniej, a inni że nie ma powodów aby to robić. Ale przepisów i wytycznych na ten temat jednoznacznych nie ma. Jak również badań naukowych potwierdzających iż wprowadzenie wcześniej jest lepsze od wprowadzania później.
 
No raczej nie jest, bo gluten kazała wprowadzić w 5 miesiącu. Poza tym jeśli chodzi o gluten to nie ma czegoś takiego jak stare i nowe przepisy. W Europie Zachodniej gluten nadal się wprowadza w okolicach 10 miesiaca. Natomiast w PL było jedno sympozjum na ten temat i jedni lekarze uznali, ze lepiej zacząć wprowadzać wcześniej, a inni że nie ma powodów aby to robić. Ale przepisów i wytycznych na ten temat jednoznacznych nie ma. Jak również badań naukowych potwierdzających iż wprowadzenie wcześniej jest lepsze od wprowadzania później.

To się dziwię, bo mój lekarz powiedział, ze takie są zalecenia w UE i dlatego też w Polsce tak wprowadzono.

No i badania i wskazania ponoć są.
Na ile to działa, to nie wiemy, ale zalecenia oparte są na badaniach.
 
Na podstawie analizy wyników badań naukowych, autorzy aktualnych zaleceń żywieniowych stwierdzają, że dotychczasowe schematy mówiące o wprowadzaniu glutenu w 10. miesiącu życia nie mają twardych podstaw naukowych.
Pojawiają się natomiast wyniki badań sugerujące korzyści zdrowotne z nieco wcześniejszego wprowadzania małych dawek glutenu, także u niemowląt karmionych http://www.forumpediatryczne.pl/txt...rowych-niemowlat-stanowisko-zespolu-ekspertowpiersią. Z tego powodu nowy schemat żywienia zaleca, aby u dzieci karmionych wyłącznie piersią pierwszym pokarmem dodatkowym, wprowadzanym w 5-6 miesiącu życia, była zupka jarzynowa z dodatkiem kaszy manny w ilości 2-3 g na 100 ml.

Cytat pochodzi z książki:
Nowe zalecenia żywienia niemowląt w Polsce. Pediatria Współczesna. Gastroenterologia, Hepatologia i Żywienie Dziecka.
 
Miaucia te kaszki są bez ryżu, może się nadadzą :-)
Allegro.pl - aukcje internetowe, bezpieczne zakupy

dzięki Agusiar, muszę wypróbować, może się mały przekona, chociaż ostatnio to mu się do niczego już tak nie spieszy...


Co do kaszek, to można to zrobić samemu. ugotowac kaszę jaglaną i potraktować blenderem lub najpierw blenderem a później ugotować. Do tego jakiś owocek, jabłuszko czy śliweczka i uczta dla maluszka:))))
Można zrobić jednego dnia porcję i przechowywać w lodówce kaszkę przez 3 dni (bez owoców). Sami tego jeszcze nie próbowaliśmy, ale wiem z pewnego źródła, ze dzieci to uwielbiają. A jakie zdrowe, bez cukrów, którymi przepełnione są kaszki błyskwiczne, no i o wiele tańsze.

aduska123 może rzeczywiście warto spróbować. I tak wyjdzie szybciej niż szperanie po necie :-)
 
reklama
Lasotka, zajrzałam na tę stronę prowadzoną przez lekarzy i mam głównie jedną refleksję, zresztą napisaną na tej stronie: mamy zdecydowanie za mało ufają swojej intuicji.

Zalecenia lekarzy różnią się w wielu krajach, większość jest spójna, ale wiele z nich zależy jeszcze od lekarzy, ktorzy przekazują mamom swoją wiedzę w ten czy inny sposób. Możemy się tu spierać o wprowadzanie glutenu w tym czy innym miesiącu, prawda jest taka, ze polskie wytyczne pod tym względem różnią się od wytycznych w innych krajach europejskich, a jednak na zdrowy rozsądek nie ma tam wiekszych problemów ze zdrowiem dzieci niż u nas. To samo zresztą dotyczy potraw ze słoiczków. Oglądałam słoiczki polskie i niepolskie jednego producenta i wiele rzeczy dopuszczonych u nas wcześniej, w innych krajach jest dopuszczane później, i odwrotnie. A przecież nikt się nie będzie upierał co jest zdrowsze a co nie. Dodatkowo zapytajcie swoich rodziców kiedy zaczęli wam podawać herbatniczki rozkruszone na mleku i czy kierowali się w tym wytycznymi dotyczącymi wprowadzania glutenu do diety.
 
Do góry