reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Bycie rodzicem to codzienna przygoda pełna wyzwań, ale też pięknych chwil. Chcemy poznać właśnie te momenty, które sprawiają Ci największą radość! Napisz w kilku zdaniach , co najbardziej cieszy Cię w rodzicielstwie, a możesz wygrać atrakcyjne nagrody ufundowane przez Bella Baby Happy 💛<

reklama

Lutowe mamusie 2026

Dziewczyny, a co myślicie o przyjmowaniu płynu Lugola w ciąży 🫣? Żeby nie bylo, ja nie praktykuje, ale moja znajoma też jest aktualnie w ciąży i wywiązała się między nami ostatnio dyskusja na temat suplementów ciążowych i ona twierdzi, że nie przyjmuje tych Multi, bo tam jest jodek potasu, niby zła forma jodu i ona pije Lugola. Trochę mnie to zdziwiło, nie dopytywałam jakie dawki i stężenie, ale ogólnie mówi się w środowiskach EBM że przyjmowanie Lugola może mieć niekorzystne skutki.jestm ciekawa co o tym
Sądzicie

reklama
Cześć Dziewczyny.
Przycupnę do Was, jestem spóźnialska z naszych czerwcówek. 😅 W sumie to prawie że dopiero się dowiedziałam o ciąży. Obecnie z OM mi wychodzi 3+5 więc jeszcze jest bardzo młodziutka, w niedzielę miałam betę 22.7, wczoraj 77.9. Na wizytę muszę się jeszcze zapisać, ale chyba jeszcze trochę czasu minie zanim zobaczę tego swojego kropka. 😁
Termin mi wypada trochę głupio bo na 27 luty więc tak w sumie na samej granicy z marcem. 😄

Ogólnie ciężko powiedzieć.
W teorii powinnaś w praktyce lekarz wydaje się być bardzo dziwny.

Jeżeli dalej będzie okej to ja bym mimo wszystko zmieniła tego lekarza.

Co do kawy chyba chodzi o to, że zmieniły się zalecenia i tak jak kiedyś była jakaś tam bezpieczna dawka kofeiny w ciąży tak teraz mówi się, że nie ma takiej dawki i jest jak z alkoholem.
W sensie, że nie wiadomo ile szkodzi i zależy od danej kobiety bo u innej z dzieckiem będzie okej, a inne będzie miało problemy. Żeby nie było ja piłam - ale jeżeli ktoś chce się trzymać współczesnych zaleceń to no zakazują one kofeiny tak samo jak i alkoholu czy produktów niepasteryzowanych/surowych
Też tak uważam , trochę lekko do wszystkiego podszedł i jedynie że kontrola za 2 tyg , ani badań nie zlecił ani nic .

Dziewczyny, a co myślicie o przyjmowaniu płynu Lugola w ciąży 🫣? Żeby nie bylo, ja nie praktykuje, ale moja znajoma też jest aktualnie w ciąży i wywiązała się między nami ostatnio dyskusja na temat suplementów ciążowych i ona twierdzi, że nie przyjmuje tych Multi, bo tam jest jodek potasu, niby zła forma jodu i ona pije Lugola. Trochę mnie to zdziwiło, nie dopytywałam jakie dawki i stężenie, ale ogólnie mówi się w środowiskach EBM że przyjmowanie Lugola może mieć niekorzystne skutki.jestm ciekawa co o tym
Sądzicie
Ja jestem na nie - jod jest zawarty w witaminach prenatalnych (a przynajmniej w składzie powinien on być).
Jakbyś poszła do apteki to od razu na opakowaniu Lugola wyczytasz, że nie jest do stosowania w trakcie ciąży i w trakcie karmienia piersią. Ma negatywny wpływ na płód (powoduje wole), u dzieci karmionych piersią może powodować problemy z tarczycą i kwasicę metaboliczną.
Płyn Lugola ogólnie jest do stosowania tylko zewnętrznego, nie jest to produkt do picia bo jest on raz - nieoczyszczony, dwa - wysokie dawki jodu też nie są zdrowe. Zastosowanie go w formie do picia wynikało stricte z pokłosia czarnobylskiego... z czego plusów też nie było bo był podany polskim dzieciom zbyt późno...

Ja jestem na nie - jod jest zawarty w witaminach prenatalnych (a przynajmniej w składzie powinien on być).
Jakbyś poszła do apteki to od razu na opakowaniu Lugola wyczytasz, że nie jest do stosowania w trakcie ciąży i w trakcie karmienia piersią. Ma negatywny wpływ na płód (powoduje wole), u dzieci karmionych piersią może powodować problemy z tarczycą i kwasicę metaboliczną.
Płyn Lugola ogólnie jest do stosowania tylko zewnętrznego, nie jest to produkt do picia bo jest on raz - nieoczyszczony, dwa - wysokie dawki jodu też nie są zdrowe. Zastosowanie go w formie do picia wynikało stricte z pokłosia czarnobylskiego... z czego plusów też nie było bo był podany polskim dzieciom zbyt późno...
Ja też jestem na nie 🙂↔️ a jeszcze bardziej dziwi mnie opinia, ze jodek potasu jest gorszy, chociaż on też występuje obok czystego jodu w płynie Lugola
Ale dziwię sie, że ludzie nie boja się tak eksperymentować ze zdrowiem swoich dzieci, które nie mają wpływu na decyzje rodziców. Dziwny i bardzo moim zdaniem niebezpieczny nurt zapanował gdzie ludzie bez kompetencji i wiedzy doradzają na temat zdrowia. Te wszyscy dziwne porady biorą się od takich właśnie pseudospecjalistów z instagrama. No taki trochę off top

reklama
Ja też jestem na nie 🙂↔️ a jeszcze bardziej dziwi mnie opinia, ze jodek potasu jest gorszy, chociaż on też występuje obok czystego jodu w płynie Lugola
Ale dziwię sie, że ludzie nie boja się tak eksperymentować ze zdrowiem swoich dzieci, które nie mają wpływu na decyzje rodziców. Dziwny i bardzo moim zdaniem niebezpieczny nurt zapanował gdzie ludzie bez kompetencji i wiedzy doradzają na temat zdrowia. Te wszyscy dziwne porady biorą się od takich właśnie pseudospecjalistów z instagrama. No taki trochę off top

Wiesz co, to tak jak swojego czasu ludziom chorym na raka biznesmeni wciskali, że są cudowne metody wyleczenia nowotworu np. za pomocą wlewów dożylnych z witaminy C.
Oczywiście, chorzy umierali bo rezygnowali z terapii sugerowanej przez lekarzy typu chemioterapia, radioterapia na rzecz w sumie nawet nie znachorstwa tylko dziwnych chwytów marketingowych właśnie "specjalistów". 😵‍💫

Do góry