reklama

Maj 2013 :):)

też staram się wyszperać coś na ten temat, zaglądałam nawet na porady prawne na bb, znalazłam coś takiego
Becikowe od 2013 r. - krok po kroku - Becikowe - Dziecko i prawo - Wieszjak.pl

chmurka widzę, że już wcześniej podałaś, gapa ze mnie ;)

plus dyskusję na forum tamtejszym Becikowe od 2013 - krok po kroku - Strona 4 - Sprawy rodzinne - Forum prawne - porady prawne - Prawo - Wieszjak.pl - Internauci udzielają porad internautom
użytkownik nodaisy fajnie przedstawiła procedury do becikowego
jak się okazuje nie chodzi o PIT, jest to bardziej skomplikowane

Ostatnia edycja:
reklama
też słyszałam już o możliwości uznania dziecka w łonie...ale pytanie,w którym USC?bo jak rodziłam córkę w danym szpitalu,to USC miałam wyznaczony od adresu szpitala.a w sumie nie mam pewności czy w tym szpitalu którym chce będę rodzić,więc USC mam jeszcze do wyboru ze względu na mój meldunek,albo na meldunek R...jak ja nie lubię takich spraw załatwiać:no:

noirel, wydaje mi się, że Twój USC (ze względu na miejsce zameldowania), ale głowy nie dam, najlepiej zadzwoń i dopytaj... my bylismy w moim... potrzebne są dowody osobiste i Twój akt urodzenia, jeżeli mieszkasz aktualnie w innym miejscu niż się urodziłaś... ojca dziecka nie - matka jest najwazniejsza;-) byliśmy ostatnio... polega to na tym, ze Ty oświadczasz, ze partner jest ojcem a partner oswiadcza to samo, no i podajecie jakie nazwisko będzie nosić dziecię... pani kierownik (osoba upowazniona) odczytuje taki akt, podpisujecie się i dostajecie odpis... trwało w sumie z godzinę, bo musza stworzyć taki akt, ale wszystko od ręki.... i z tym odpisem do szpitala, a potem do USC rejestrować partner - do rejestracji dziecka ten USC, który wynika z adresu szpitala

Noirel - jeśli chcesz to uznanie dziecka załatwić, to robisz to w USC przynależnym do dzielnicy w której jesteś Ty zameldowana
jak już urodzisz, to w szpitalu dostaniesz adres USC, tak jak miałaś to przy pierwszym dziecku

wiecie, najgorsze jest to, że przepisy mówią jedno, a siedzi pani w MOPSie czy innym urzędzie i interpretuje je po swojemu :wściekła/y:

ja napisałam o tym konkubinacie to, co wiem od koleżanki, która urodziła na początku roku - w dodatku oboje mają dzieci z poprzednich związków i teraz jedno wspólne i nikt jej nie liczył wspólnych dochodów, tylko jej dochody dzielone na 2 czyli ona+dziecko - musiała przynieść zaświadczenie z ZUS-u bo prowadzi swoją działalność
także wszędzie jest inaczej i to jest największa paranoja

Oj dziewczyny faktycznie problem z tym becikowym
U nas jest łatwiej bo odkąd przeprowadziłam się na wieś to jest jedna gmina z USC i się wszystko w jednym miejscu załatwia

z tym becikowym to ja za bardzo sie nie orientuje...moj mąż uwielbia szukac w necie jakichkolwiek informacji :-) my lapiemy sie na becikowe, dodatkowe tez, moj P z ubezp za urodzenie dziecka :) (tym razem dzieci) tez dostanie

nanu - widzę, że kupiłysmy takie same komody :) tylko my tą dłuższą wersję.. w zeszły weekend moi faceci skręcali:
Zobacz załącznik 546149
... i dywan niebieski nam przybył do pokoiku... w ogóle już zaczyna nam nabierać kształtów ten pokoik malucha... jeszcze trochę i jak skończę, to się pochwalę całością :)

właśnie ją zapakowałam. Z regału wybrałam wszystkie najmniejsze ciuszki do rozmiaru 62. Masakra - ponad 2h mi zeszło!
Ale komoda jest genialna, szczególnie że w 1 szufladzie poukładałam ikeowskie pudełka na wymiar i wszytsko posegregowane, ma swoje miejce, widać co i gdzie jak na dłoni - UWIELBIAM SZUFLADY!

idę spać!

reklama
witam się z zaśnieżonego Wrocławia :)

Tej wiosny to nie widać i nie widać. Oby na święta chociaż się rozpogodziło.
U mnie nocka raczej nieprzespana, budziłam się co chwilę.
Niebawem podjadę do super-pharm, dziś i jutro są promocje na pieluszki pampers i dobra promocja na femibion za 15 zł ( 60 tab )

Czy macie jakieś dobre sposoby na ból kręgosłupa, bo ja już nie wiem jak sobie pomóc, nawet jak śpię to boli.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry