reklama
Ewelinka:)
jesteśmy rodzicami:)
ja to badanie będę miała robione w poniedziałek za tydzień, będzie to 34 tydzień ciąży..moja lekarka mówiła, że wtedy się je właśnie wykonuje..a Ty habcia nie panikuj;-) każdy lekarz jest inny..każdy wykonuje inne badania..np. moja lekarka od jakiś 4 wizyt wogóle nie badała mnie ginekologicznie..też myślałam, że powinna to robic, ale przekonałam się, że to widocznie niepotrzebne skoro tego nie robi..moje wszystkie koleżanki do niej chodziły i każdą doprowadziła elegancko do teminu..lekarz najlepiej wie co jest konieczne a co nie
także głowa do góry i odgoń czarne myśli;-)
także głowa do góry i odgoń czarne myśli;-)Ja już skończyłam brać antybiotyki i jedne globulki na tego paciorkowca, teraz drugie globulki do śr (wyrównujące florę) potem na początku roku 6 I będę robić posiew i zobaczymy czy udało się przegonić tego dziada ......a usg mam 30 stycznia
Habcia - a pytałaś lekarza o to badanie? ja w poprz ciąży też nie miałam żadnych posiewów...
Habcia - a pytałaś lekarza o to badanie? ja w poprz ciąży też nie miałam żadnych posiewów...
jezyk No widzisz dobrze, że Tobie zrobili ten posiew w poprzedniej ciazy. TO jest bardzo niebezpieczne dla dziecka.
JA sie teraz dziwie dlaczego nie zrobili mi tego posiewu. MAm antybiotyk który też stosuje sie przy tych paciorkowcach. Oczywiście ja mam na zapalenie dróg moczowych.
Najgorsze jest to, że ok.25 % kobiet w ciązy to ma, nie majac zadnych objawow. Jednym z nich moze byc zapalenie dróg moczowych.
Paciorkowiec w ciąży
http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3767435
Megusek Ja napewno przy najbliższej wizycie zapytam o ten wymaz. W piatek robie test obciazenia glukoza i mocz. JEsli wszystko wyjdzie ok to pojde w styczniu, jesli nie we wtorek.
JA sie teraz dziwie dlaczego nie zrobili mi tego posiewu. MAm antybiotyk który też stosuje sie przy tych paciorkowcach. Oczywiście ja mam na zapalenie dróg moczowych.
Najgorsze jest to, że ok.25 % kobiet w ciązy to ma, nie majac zadnych objawow. Jednym z nich moze byc zapalenie dróg moczowych.
Paciorkowiec w ciąży
http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3767435
Megusek Ja napewno przy najbliższej wizycie zapytam o ten wymaz. W piatek robie test obciazenia glukoza i mocz. JEsli wszystko wyjdzie ok to pojde w styczniu, jesli nie we wtorek.
Ide do lekarza za 2 dni wiec moze mnie na cos skieruje
zapewne na usg no i moze na ten wymaz, ale nie slyszalam aby to bylo konieczne...
Swojemu lekarzowi ufam bo wiem z polecenia od cicoci co jest pielegniarka ze jest on bardzo dobrym specjalista. Gdy bedzie potrzeba jakis badan na pewno mi o tym powie ;-)
zapewne na usg no i moze na ten wymaz, ale nie slyszalam aby to bylo konieczne...Swojemu lekarzowi ufam bo wiem z polecenia od cicoci co jest pielegniarka ze jest on bardzo dobrym specjalista. Gdy bedzie potrzeba jakis badan na pewno mi o tym powie ;-)
Nimfi a Ty gdzie będziesz rodzic? Bo też Krakowianka widzę jesteś 
Ja to dziś się poumawiałam na 2 wizyty jeszcze(razem 3 kosnult. i usg - ale jedna wizyta prywatnie bo takieee są kolejki do mojej prowadzącej że nie było na pierwszą połowę stycznia w LIM terminów

) no bo teraz pod koniec ciąży trzeba chodzić częściej

Ja to dziś się poumawiałam na 2 wizyty jeszcze(razem 3 kosnult. i usg - ale jedna wizyta prywatnie bo takieee są kolejki do mojej prowadzącej że nie było na pierwszą połowę stycznia w LIM terminów

) no bo teraz pod koniec ciąży trzeba chodzić częściejzapmarta
Karolkowa mama
Habcia może lekarz nie powiedział ci o tym posiewie bo jeszcze nie czas na to badanie.
Mnie też lekarz podczas wizyty nie mówił o posiewie, a mówił o teście obciążeniowym glukozy - bo to dotyczyło akurat wieku mojej ciąży. Pewnie teraz jak pójdę w środę poinformuje mnie co dalej. Wiem, że takie badanie wykonuje się pod koniec ciąży i nie widzę powodu aby już się zamartwiać o to. Poczekaj na pewno jak przyjdzie odpowiedni czas, lekarka da ci skierowanie na to badanie.
Mnie też lekarz podczas wizyty nie mówił o posiewie, a mówił o teście obciążeniowym glukozy - bo to dotyczyło akurat wieku mojej ciąży. Pewnie teraz jak pójdę w środę poinformuje mnie co dalej. Wiem, że takie badanie wykonuje się pod koniec ciąży i nie widzę powodu aby już się zamartwiać o to. Poczekaj na pewno jak przyjdzie odpowiedni czas, lekarka da ci skierowanie na to badanie.
Niby trzeba chodzić częściej teraz na wizyty, a ja mam dopiero po Nowym Roku iść, czyli za 4tyg. Pani doktor stwierdziła że jest ze mną wszystko ok i nie ma potrzeby żebym przychodziła wcześniej, w szpitalu porobili mi badania więc wiem, że nic Nam nie dolega :-)
Co do badań przesiewowych to miałam jedynie w szpitalu robiony przesiew z moczu, bo coś w poprzednich badaniach wyszło mi nie tak, ale te wyszły już dobrze
A co do wymazu z pochwy, to bede miała robione w 34tc, jest to trzeci etap tych badań prenatalnych z programu NFZ, ale czy jest to robione w kierunku tych paciorkowców to nie mam pojęcia. Tak, to jedynie na każdej wizycie pani doktor sprawdza moją wydzieline z pochwy czy jest z nią wszystko ok i stawiam na to Habcia że twój lekarz też pod takim kontem bada Cie podczas wizyty i pewnie jest wszystko w porządku skoro nie dostałaś rzadnego skierowania. A co do badań krwi to robi się je co drugi miesiąc i dlatego nie zostały Ci znowu zlecone. My z mężem mamy konflikt RH i mimo to nie mam częściej robionych badań krwi, więc nie przejmuj się już tak tymi wszystkimi badaniami. Uwierz mi mój szpital nie ma najlepszej opini, a mimi to ufam mojej pani doktor i wiem, że jakby trzeba było to dawała by mi dodatkowe badania. Wszystko napewo jest z Wami w porządku, przestań się tak denerwować tym wszystkim bo dzidziuś wszystko wyczuwa i jest niespokojny razem z Tobą.
Co do badań przesiewowych to miałam jedynie w szpitalu robiony przesiew z moczu, bo coś w poprzednich badaniach wyszło mi nie tak, ale te wyszły już dobrze
A co do wymazu z pochwy, to bede miała robione w 34tc, jest to trzeci etap tych badań prenatalnych z programu NFZ, ale czy jest to robione w kierunku tych paciorkowców to nie mam pojęcia. Tak, to jedynie na każdej wizycie pani doktor sprawdza moją wydzieline z pochwy czy jest z nią wszystko ok i stawiam na to Habcia że twój lekarz też pod takim kontem bada Cie podczas wizyty i pewnie jest wszystko w porządku skoro nie dostałaś rzadnego skierowania. A co do badań krwi to robi się je co drugi miesiąc i dlatego nie zostały Ci znowu zlecone. My z mężem mamy konflikt RH i mimo to nie mam częściej robionych badań krwi, więc nie przejmuj się już tak tymi wszystkimi badaniami. Uwierz mi mój szpital nie ma najlepszej opini, a mimi to ufam mojej pani doktor i wiem, że jakby trzeba było to dawała by mi dodatkowe badania. Wszystko napewo jest z Wami w porządku, przestań się tak denerwować tym wszystkim bo dzidziuś wszystko wyczuwa i jest niespokojny razem z Tobą.Paciorkowca nie wykryje sie inaczej jak tylko przez posiewy. A badania powinno sie robić co miesiąc w ciąży. 20 lat temu tak było, teraz też tak jest, ale lekarze nie chcą dawać tyle skierować, bo mają swój limit ;/
reklama
lajfik
Kuba i Kaja;*
Paciorkowca nie wykryje sie inaczej jak tylko przez posiewy. A badania powinno sie robić co miesiąc w ciąży. 20 lat temu tak było, teraz też tak jest, ale lekarze nie chcą dawać tyle skierować, bo mają swój limit ;/
Habcia ..gdybyś ty mieszkała tu gdzie ja czyli w Irlandii i była pod opieką irlandzkiej służby zdrowia ...to byś chyba na zawał padła po miesiącu ciąży ..z twoim podejściem i panikowaniem

Przecież nikt Ci krzywdy nie zrobi :-)...