• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Mamusie i ich malenstwa 2009

reklama
u nas smok od 2 miesiaca zycia isnieje ale tylko do usypiania,po zasnieciu maly wypluwa,od poczatku mamy smoka z NUKA,tak samo butelki,gdy zaczal pic Nutramigen,czyli od 6 miesiaca,wczesniej nigdy nie pil z butli wiec byl problem spory,zaakceptowal butle Nuka i tak zostalo.niekapka tez mamy z tej firmy,herbatki pije z niego i czasem mleko,jak mu podpasuje heheh.dla mnie ta firma ma perfekcyjne anatomiczne uklady smokow butelkowych czy tych uspakajajacych ,dodatkowo ortodontyczne.choc jako logopeda powiem ,ze jak dziecko ma juz zabki to dyduchy musza isc precz!!! na szczescie Macius juz zaczyna zasypiac bez smoka, a i z niekapka coraz czesciej pije.zatem problem rozwiazuje sie sam,wiadomo ...nie od razu ale jestesmy na dobrej drodze:-)

moze z tym spiworem to dobry pomysl. musze sie porozgladac i zadecydowac.
lagajka - mowisz, ze twoje dziecko spi w fasolce - co to jest?
moj synek ladnie sam zasypia ale tylko ze smoczkiem. juz ma 2 zabki, tak wiec, honda, troche mnie zaniepokoilas bo mowisz, ze jak dziecko ma zabki to juz nie powinno sie uzywac smoczka ...

My też uspokajacza używamy nuka, bo to jedyny jaki Misi przypasował, butelki mamy tommy tippie ze smokiem imitującym brodawkę. Pierwszy raz musiałam podać jej butlę w szpitalu i na początku zupełnie nie wiedziała o co chodzi. A że nie było czasu na naukę, to dostała w końcu butlę na której uczą się wcześniaki bez odruchu ssania i jakoś poszło. Dopiero później przyzwyczaiłam do naszej. A z niekapka mam w planach naukę ok. pół roku. A mam też takie pytanko, do jakiego wieku zamierzacie wyparzać butle i smoki? Bo ja mam czasem ochotę poprostu tylko umyć je w ciepłej wodzie. No i jeśli wyparzacie uspokajacze, to jak często? Zaczynam małej dawać grzechotki, bo już trzyma je w rączce i zastanawiam się czy też wrzucać je do wyparzania.
Anna28 fasolka to zwinięty kocyk albo duży ręcznik i ułożony w takie U. Dziecko układa się pupką w zagłębieniu, a nóżki uniesione na tym wałeczku. Maluszek nie ma się jak rozkopać z takiego czegoś, a nasza przy okazji nie zsuwa się w dół łóżeczka. Mamy materacyk pod kątem, bo ma tendencję do ulewania, więc bez fasolki mogłaby zjeżdżać w dół. Tylko niedługo będzie coraz silniejsza i bez problemu rozkopie fasolkę i boję się że będzie zsuwać się z główką pod kołderkę

lagajka, ja bylalm przewrazliwiona na punkcie wyparzania butelek w pierwszym miesiacu zycia synka. potem przestalam bo juz mi sie nie chcialo. myje wszystko w cieplej wodzie z plynem do mycia naczyn i maly jest zdrowiusienki jak ryba. zmywarka do mycia naczyn jest dobra bo uzywa goracej wody i wtedy wyparza wszystko. ja niestety nie mam zmywarki tak wiec myje wszystko recznie :(

No ja też nie mam zmywarki i szczerze mówiąc nie bardzo mam ochotę pieprzyć się codziennie z wyparzaniem butli.W sumie Miśka dostaje ją tylko 2 razy dziennie, bo musi pić lacidobaby, więc spróbuję narazie myć po użyciu i wyparzać tylko co 2 dni, może nic jej nie będzie

my myjemy w goracej wodzie z plynem i przed wlaniem wrzatku do butli wlewamy troche ,zakrecamy i przeplukujemy i wylewamy... kiedys wyparzalam,ale teraz juz jest chlopak duzy wiec wszystko ok

Scarlet poszłabyś spać z dzieckiem będąc po alkoholu? Tacy rodzice muszą być skrajnie niepoważni

Ja wogóle nie pije, ale mąż czasami piwko wypije. Wyganiam go wtedy z łózka odkąd o tym wiem.

Świetne fotki.

Zastanawiam się, czy włączyć Zuzi drugi posiłek bezmleczny czy jeszcze na to za wcześnie?

Ostatnia edycja:
Zastanawiam się, czy włączyć Zuzi drugi posiłek bezmleczny czy jeszcze na to za wcześnie?

Moim zdaniem to wszystko zależy od dziecka, jeśli czujesz że Zu jest na to gotowa, to możesz próbować. A jak wcześnie zaczęłaś rozszerzać jej dietę? Bo ja chciałabym wprowadzić Miśce kaszkę w 5 miesiącu, ale karmię piersią i stąd moje pytanie. Nie przemawia do mnie teoria że przez pierwsze pół roku tylko cyc.

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry