• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Mamusie,staraczki od 2009 roku

reklama
Jutro jak będę na chodzie to chyba zrobie tą zapiekanke co Aga polecała. no i korci mnie żeby chlebek upiec bo mam przepis niewypróbowany. ;-)
Mniamm też bym zjadła taką zapiekanke,tylko kurcze ja cebuli i czosnku nie jem bo nie moge no chyba że nie dodam:laugh2: hmm musze pomyśleć:happy:
A jak chlebek robisz??
A słuchaj słuchaj co to za zemsta ma być?? :-D

Musze przepis wypróbować. ;-)

"CHLEBEK:

Składniki:
1 litr mocno ciepłej wody - aby nie za łatwo było wsadzić łapkę (ok.50st.C)
50 g świeżych drożdży
1 kg mąki zwykłej (pszennej) z dodatkiem otrąb LUB opcjonalnie mąka razowa wymieszana ze zwykłą
1 czubata łyżka soli
2-3 łyżki stołowe oliwy
olej lub (w wersji lakto-wege) masełko do wysmarowania foremek (2 wąskie, 30-40cm) i bułka tarta do ich posypania

ew. dodatki, np. pestki słonecznika lub sezam lub kminek
Przygotowanie:
Do dużego gara (4l) wlewamy mocno ciepłą wodę i rozpuszczamy w niej drożdże przez mieszanie ich łapką. Wsypujemy inteligentnie mąkę, żeby się nie ufyflunić i też mieszamy ją łapką. Wsypujemy (wcześniej odmierzoną, żeby nie uwalać rozczynem solniczki) czubatą łyżkę (stołową) soli, wlewamy (jedno dobre chluśnięcie) na oko oliwę (pewnie ze dwie-trzy łyżki stołowe). Odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce.

W tym czasie nie leniu****emy tylko:

- smarujemy dwie foremki masełkiem (lub olejem) i posypujemy bułką tartą (tylko solidnie, żadnej fuszerki - mnie raz chlebuś przywarł jednym bokiem podczas wyjmowania i skórka odlazła od miąższu)

- ustawiamy piekarnik z termoobiegiem na 250 st na parę minut.

Do nagrzanego piekarnika wstawiamy chlebek na 45 min. W połowie czasu pieczenia można okryć folią wierzch chlebków, żeby skórka się nie spaliła. Podobny efekt uzyskuję przez postawienie foremek na najniższym poziomie.
Wskazówki i uwagi:
Ciasto przed włożeniem do formy jest rzadkie!!!
Do foremek sie je WLEWA!!! :D"

He he a co do zemsty to nawet nie pytaj bo i tak Ci nie powiem. :-D:-D:-D

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry