reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Mamy majowe 2009

ja miałam iść prywatnie, ale jak was czytam że to zależy od ułożenia berbecia to może pójdę państwowo - zobaczę jak będzie z terminem bo jeśli będę musiała długo czekać to dla spokoju pójdę prywatnie, a może się uda ;-)
a dziś znowu się czegoś najadłam i jelita dają mi popalić :baffled: na początku tygodnia po 4 dniach męczarni musiałam wyeliminować z diety pomidory pod jakąkolwiek postacią ( od surowego po sok):-( a dziś nie wiem może sernik z bezą - nie mam pojęcia jak narazie leże od południa no i mam dzień śpiocha, a myślałam że już mi przeszła senność :no: a tu mnie dopadło

reklama
:-) Witaj gora ja tez jestem w drogiej ciazy... To prawda ze do drogiej ciazy podchodzi sie troszke inaczej... Ale z pewnoscia karzda z nas tak samo czeka i kocha swoje malenstwo wiec mysle ze to raczej normalne...

czesc dziewczynki
widze, że piszecie o badaniach na przezierność karku ja też się na to wybieram- musze jeszcze troche poczekac. Ale koleżanka z którą leżałam w szpitalu dała mi namiar do lekarza w katowicach który robi echo serca maluszkowi i sprawdza czy serduszko się dobrze wykształciło i czy prawidłowo pracuje.

monika88 a czy ja mogę na priva prosic o ten namiar:) bo ja właśnie z Katowic, może sie wybiorę hm

a patrząc na kalendarz chiński to szykuje nam się druga córcia;-)

Ostatnio czuję się trochę lepiej i mam więcej sił na wczytywanie się w tematy które tu poruszyłyście:happy:. Wczoraj czytałam o tym badaniu i trochę się przestraszyłam:szok:. W pierwszej ciąży nie byłam świadoma że robi się takie badanie i co może za nim iść.... Na ostatniej wizycie mój lekarz mówił że mam przyjść dokładnie za 4 tyg bo trzeba zrobić jakieś pomiary. Najprawdopodobniej właśnie o to chodzi. Strasznie się boję. Wizytę mam dopiero 3 listopada :crazy:. Z drugiej strony dobrze że na tym forum można dowiedzieć się tego co nie zawsze powie nam lekarz. Obyśmy wszystkie miały dobre wyniki :tak:

P.S. jest tu może ktoś z Torunia ???

Witaj gora!!!!Ja jestem z Torunia:-):-):-):-):-):-):tak::tak::tak::-):-):-),za ktorym baaaaaaaardzo tesknie:-(
Ja przeziebiona,gardlo mi siadlo:zawstydzona/y:Dzis wzielam jeden paracetamol i zaraz sie za glowe zlapalam,bo przypomnialo mi sie,ze tak w zasadzie to w pierwszej ciazy bralam ale po pierwszym trymestrze!!!!
Generalnie beznadziejnie sie czuje,humor poprawilo mi tylko dzisiejsze,rodzinne lenistwo:-DRazem z corcia biegalysmy do 16 w pizamkach,w zasadzie mala nadal jest w pizamce,hehehehehhehehehe.....A mezus Nas zabawial:-D

Piszecie o usg genetycznym i badaniu przezierności. Moja pani gin także mi powiedziała, że powinnam zrobić takie badanie. Ja jednak świadomie z niego rezygnuję. Nie widzę zasadności, ale może macie argumenty na "za"?

Ja nie widzę sensu ponieważ jeśli takie badanie wykaże, że są szanse na wadę u dziecka to wtedy dostaje się skierowanie na dalsze badania: test pappa. Jeśli tutaj także wyjdzie, że jest ryzyko wady u dziecka to już wyłącznie amniopunkcja. Tę wykonuje się zaś, o ile się dobrze orientuję, ok. 14tc. Na wynik czeka ok. 2 tyg. Czyli wynik mamy w 16tc. Nawet jeśli wtedy okazałoby się, że dziecko np. urodzi się z ZD to...? No właśnie: to co? Jestem przekonana, że nie potrafiłabym podjąć decyzji o przerwaniu ciąży. Więc po co te wszystkie badania?

Rozumiem oczywiście i absolutnie akceptuję decyzje innych. Sama jednak naprawdę nie widzę zasadności badań genetycznych. Postanowiliśmy z moim partnerem i tatą dziecka, że odpuszczamy, cieszymy się ciążą, cieszymy się na dziecko i wierzymy, że wszystko będzie dobrze. A jeśli nie... No cóż... To, że dowiem się o tym teraz nic nie zmieni.

Jakie jest wasze zdanie na temat badań prenatalnych? Czym uzasadniacie decyzję o ich wykonaniu bądź nie?

Decyzja kierowana jest tym, że wszystkie te badania nie wykrywają tylko ZD, ale także wiele innych schorzeń. Dzięki wczesnej diagnozie można je leczyć już w fazie płodu lub być skierowanym do szpitala w którym lekarze specjalizują się w danej chorobie i dziecko ma opieke od samych narodzin.
Sama przez lata byłam chora i lekarze niepotrafili zdiagnozować choroby i wiem co to znaczy dlatego niechce na to skazywac swojego dziecka. Prawda jest, że na samym początku byłam bardzo przeciwna tym badaniom, ale partner, rodzice jak i lekarze wytłumaczyli mi o co chodzi i sie na nie zdecydowałam.
Badania te nie wiążą się z przerwaniem ciąży, ale zawsze lepiej wiedzieć

Ja poprostu chce mieć świadomość o stanie zdrowia mojej pociechy

mi lekarz powiedział że jestem młoda i nie widzi sensu w wykonywaniu tych badań [przezierność itp] a ja tak bardzo się denerwuję i chyba mam prawo zbadać czy maleństwo jest zdrowe:-(

ja popieram zdanie Karjoki.... poza tym pracuje z dziećmi które mają np Zespół Downa czy inne dysfunkcje typu mózgowe porażenie dziecięce i widzę i podziwiam miłość tych rodziców do swoich dzieci. Poaz tym jest wiele schorzeń których dziecko może się nabawić w czasie porodu i co wtedy? Ja coś takiego przerabiałam na sobie po prostu zaciska się zęby i walczy sie o dziecko wszelkimi dostępnymi środkami. Nie wszystkie schorzenia i problemy da się przewidziec czy wyeliminowac.
Słusznym jest stwierdzenie że mozna się wtedy do pewnych dysfunkcji dziecka lepiej przygotowac, ale tez nie do końca bo każdy zespół shorzeń jest inny i nawet przy Zespole Downa czu MPD prowadzi się przedewszystkim zindywidualizowaną terapię dostosowaną do konkretnych potrzeb dziecka.
Ale każdy ma prawo do korzystania z wszelkich dobrodziejstw medycyny.
j niestety te załapałam przeziebienie. Mój synek znów przytargał katar z przedszkola, a właściwie panie go zafundowały bo dzieciaki biedały po mokrej trawie dzieckaczki miały mokre skarpetki spodnie buty itd a pózniej zamiast przebrać dzieciaczki z tych mokrych ubrań .... cóż...

reklama
Witaj katarzyna_s :-):-)
Cieszę się że jest ktoś z Torunia, szkoda że nie na miejscu :(
Jak żyje się w Londynie ??? :-)
Pozdrawiam:-D

Ostatnia edycja:
Do góry