reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Bycie rodzicem to codzienna przygoda pełna wyzwań, ale też pięknych chwil. Chcemy poznać właśnie te momenty, które sprawiają Ci największą radość! Napisz w kilku zdaniach , co najbardziej cieszy Cię w rodzicielstwie, a możesz wygrać atrakcyjne nagrody ufundowane przez Bella Baby Happy 💛<

reklama

Mamy majowe 2009

Nina27 heh jednak przy oczekiwaniu na chłopczyka ciężko uniknąć niebieskiego koloru , tym bardziej ,że wszystkie ciocie zgodnie uparły sie na kolor niebieski ;)
My ze swojej strony kupujemy a przynajmniej się staramy kupować rzeczy innego koloru ale jak widać nie zawsze to jest możłiwe ;)
Mnie prasowanie nawet odpręża ale wiadomo jak się reaguje na takie ilości ...nie wspomnę i ręcznikach , prześcieradłach itp, które bedą następne ;)

a jeśli chodzi o problem zaparć, ja tez boję się za mocno przeć , szczególnie teraz...
powiem Ci ,ze jednak najlepiej sprawdza się u mnie dłuższe posiedzenie :-D
biorę sobie jakaś ciekawą książkę tudzież gazetkę i siedzę aż do skutku, pozostawiam naturze pole do popisu :-D:-D:-D

aneteczka dzięki :-D mnie tez się podoba , w końcu czuję ,że wszystko idzie do przodu i nie czuję sie juz taka w domu niepotrzebna ;)

paula nie mogę sie doczekac zdjęć Twoich zdobyczy :)

reklama
confi- łał ale ubranek, bedziesz miala prasowanka kochana

co do zaparc to tez mnie nekaja, ale szczerze to boje sie mocno przec i czekam, az mi sie samej zachce.... i tak chodze raz na 2 dni ;(

ankzoc kochana raz na 2 dni jak ja Ci zazdroszczę u mnie sukcesem jest 1 raz w tygodniu a ostatnio aż 2 tyg się nie załatwiałam nic nie pomagało.:-(

Witajcie kobietki
Ja wczoraj na wizycie zapytałam moją Gin kiedy brać No-Spe. Powiedziała, że jeżeli w ciągu godziny brzuszek stwardnieje 3 razy (dotyczy to też kłucia w dole brzucha). Może się ta informacja komuś przyda.
Pozdrawiam i miłego dnia:-)
Myślę, że to dobra informacja :tak: Jeśli chodzi o mnie to mnie uspokoiłaś, bo ja czuję twardy brzusio przeważnie jak dużo spaceruję, więc No-Spa mi nie grozi;-) Ponadto w mojej książce o ciąży wyczytałam, że skurcze Braxtona-Hicksa pojawiają się sporadycznie w 7 miesiącu a w 8 występują w coraz większej ilości. Także jestem przygotowana na większą ich dozę..;-)
Nina2003, Kokoszka.. wyczytałam tam również o dwóch ćwiczeniach, zalecanych przez położne w ostatnich ośmiu tygodniach ciąży, których celem jest nakłonienie dziecka znajdującego się w pozycji pośladkowej do obrócenia się. Jak pisze autor: Nie ma medycznego dowodu na to, że tego rodzaju ćwiczenia pomagają, nic też nie wskazuje na ich szkodliwość. Zawsze można spróbować :-)
Unoszenie miednicy: przyjmij pozycję stojącą, opierając się całym ciałem: głową, plecami, nogami i rękami o ścianę. Wdech w momencie dociskania pleców do ściany. Wydech i rozluźnienie mięśni grzbietu. Powtarzamy parokrotnie. Ćwiczenie w pozycji stojącej dobrze służy również poprawie postawy. Inny wariant tego ćwiczenia: klęcząc i opierając się na przedramionach lub stojąc, kołysz miednicą do przodu i do tyłu. Nie ruszaj plecami, które powinny być wyprostowane. Ta wersja unoszenia miednicy pomaga także w zwalczaniu bólu związanego z rwą kulszową.
Pozostawanie 3 razy dziennie 20 minut w następującej pozycji: uklęknij z kolanami w pewnej odległości od siebie, następnie pochyl się tak, byś klatką piersiową dotknęła podłogi, a brzuchem niemal też.
"W oczekiwaniu na dziecko" Heidi Murkoff, Arlene Eisenberg, Sandee Hathaway B.S.N. (Poznań 2008)

ankzoc kochana raz na 2 dni jak ja Ci zazdroszczę u mnie sukcesem jest 1 raz w tygodniu a ostatnio aż 2 tyg się nie załatwiałam nic nie pomagało.:-(

Jak ja bym sobie nie wymyśliła takiego "przeczyszczającego" dania, które robie sobie czasami na śniadanie to też bym chodziła raz na dwa tygodnie.

ankzoc, i inne dziewczyny mające problem z zaparciami - polecam Lactulosum (syrop) 2 razy dziennie po 1 łyżce stołowej i powinno ruszyć :-D (u mnie był to dość łagodny proces, bez jakiś bóli jak przy środkach przeczyszczających - więc naprawdę polecam:-D)

marzena - no właśnie - a cóż to za "cudowne" danie?? wrzuć proszę Cię przepis do działu "PRZEPISY":-D (z góry dziękuję, bo zawsze to coś pomijającego specyfiki apteczne)

Nie wiem czy Wam będzie smakowało, ale piszę. Ja robię sobie czasami na śniadanie duszoną cebulę. Ja np. obieram sobie 4-5 cebul niezbyt dużych, kroję je (wpierw na pół, potem w paski - wiadomo, że wychodzą takie księżyce) i do garnka. Ja akurat robię to w teflonowym, więc nie dodaję żadnego tłuszczu tylko podlewam wodą. W zwykłym też tak chyba lepiej tylko wiadomo, że trzeba bardziej uważać. Trochę to popierze, dodam jakiejś vegety odrobine i magi. A jak już ta cebulka jest miękka to trochę papryki w proszku dodam, żeby kolorek był fajny. I cały czas staram się, żeby tej wody - sosu było trochę w garnku. A czasami jak zrobie mniej tej cebuli to jakąś kiełbaskę do tego dodam (pod koniec duszenia) i ona ma wtedy taki fajny smak. Nie wiem jak komu, ale mnie to smakuje i zawsze mnie "ruszy". Choć przed ciążą niedługo po zjedzeniu, a teraz to albo dopiero wieczorem, albo nawet na drugi dzień, ale efekt mam murowany.

reklama
hej, a ja w domku po ciężkim popołudniu w szpitalu.Miałam robione badania krwi , moczu w kierunku zatrucia ciążowego i dwie godziny leżałam pod KTG z rękawem ciśniowym co 15 min . Początkowe badanie nie ciekawe 160/72 ale póżniej w miare leżenia zaczęło spadać do 100/60 jako końcowe .Na koniec zbadała mnie jeszcze położna i stwierdziła że moja mała uciska mnie gdzieś na zakończenie wątroby i w momencie kiedy twardnieje mi brzuszek ( a ostatnio często ) to moje górne narządy są w ścisku i dlatego mam wszystko obolałe.
Mam leżeć głównie na lewym boku i starać sie spać też na lewym bo moje ciśnienie to też pewnie przyczyna ucisku bo w spoczynku mam ciśnienie w normie.
A badanie krwi i moczu OK.Tak więc po raz drugi mam nakaz polegiwania.:tak:
Chyba dziś sobie pogadam z moją małą ;-) jak mieszka w Anglii to niech robi po angielsku - wszystko na lewo.Jak matka nauczyła sie jeżdzić lewą stroną to ona może posiedzieć też z lewej strony:rofl2:.
A poza tym to brzuszek mi sie opuścił troche na dół i czuje lekką ulge i troszke miejsca u góry.Niestety ma to złe strony bo latam do kibelka co 15 min a pan hemoroid to wylazł i zagląda na świat ....:szok:.
Problemów z zaparciami nie mam bo załatwiam te sprawy 2-3 razy dziennie i na luz ale nieodłączna u mnie jest activia i jogurty do picia.
Widze ze dziewczęta wyprawki szykujecie ...gratulowac!:tak: To jedyny raz kiedy z takim zapałem będziecie prać czy prasować - potem to będzie rutyna :-D.

Do góry