reklama

Mamy z Austrii

Asiunia zycze, zeby piatek jak najszybciej sie skonczyl i rozpoczal weekend.
Kathinka pochwal sie tym swoim najnowszym tortem
Widze poziomeczka, ze my sie ciagle pocieszamy;-):-D:-D
Zdrowiej kobieto! Widze, ze u Ciebie maz podobnie choruje jak moj. Ale lepiej jak spia niz marudza, ze sa chorzy;-)
Gratuluje postepow Maji. Teraz pewnie zacznie sie czeste uzywanie tego NE:-D
A i z watku wczasowego-zdaje sobie sprawe, ze tegoroczne wakacje beda wyzwaniem:tak: Na szczescie moj maz nie przepada lezec na plazy, wiec moze ja chwile poleze;-)

reklama
Poziomeczka brawa dla coreczki - teraz to sie zacznie :)
m-b dzis lalke robilam kolejna barbie i bede hallo kitty roic i Mc queena na jutro ale to juz rutynka :)
Jak zrobie tego Klimta ( mam nadzieje ze podolam ) to sie pochwale bo ciagle to samo wklejac tylko w innym stylu ihihihi nie ma sensu choc robilam inna technika ostatnio kroliczka i patrz jaki ladny wyszedl
Zobacz załącznik 326425
Ide do moich tortow bo mala padla trzeba dzialac

haj
Kathinka nie bardzo rozumiem:biggrin2:tj.byliscie juz w tym Boogi parku ,czy biegalas za mala calkiem gdzie indziej?
Mamusie zwl. przedszkolakow oswieccie mnie jesli zle kumam,bo
Nikolke zapisalam do przedszkola ,maz doniosl zaswiadczenie o zatrudnieniu jeszcze a babka sie go pyta czy ja pracuje,on ze na karenz jestem z 2 dzieckiem to mu powiedziala ze duzo dzieci jest,ze pierwszenstwo maja dzieci rodzicow obu pracujacych.I stad moje zmartwienie czy oby ona zalapie sie na miejsce w przedszkolu,wiec aby sie asekurowac chce ja jeszcze do prywatnego zapisac.I tu moje pytanie:
-czy ewentualnie bez konsekwencji moge sie wycofac gdyby jednak dostala miejsce?
-czy te prywatne to rowniez darmowe sa,tzn procz wyzywienia bo stawka za amciu jest wyzsza niz w panstwowych
-o co chodzi z tymi przedszkolami typu Wiener Kinderfreunde,Kinder in Wien,Kindercompany,Österreichische Montessori-Gesellschaft,myslalam ze to juz prywatne jest a tu jeszczeDachverband der Wiener Privatkindergärten-und horte,a procz tego sa jeszce jakies katolickie przedszkola?
Tak calkiem blisko od naszego miejsca zamieszk. to nie ma nic,z tego co wypatrywalam,buuu

No i w naszym przypadku troche trudnosci jest w tym ze corka jest z 4 listopada a wiec we wrzesniu jeszcze nie ma 3 latek skonczonych i moga ja albo przyjac dopiero w listopadzie albo do grupy Krippe wlaczyc i potem przerzucic,albo co gorsza rocznikowo opoznic??
A tak wogole to maja bezwzgledny obowiazek dzieci 5-letnie bez gadania przyjac,rok przed szkola.
Macie jakies rady dla mnie?Orientujecie sie szerzej w tym temacie?
Bo nie chce czegos przeoczyc a czasu tylko do konca lutego zostalo..:hmm:

Hi Kobitki

Kathinka- te twoje torty to rewelacja, bardzo jestem ciekawa jak będzie wyglądał Klimt, moja teściowa jest wielka miłośniczka Klimta i ma niedługo urodziny, to byłby super prezent, nie tylko dla niej;-):tak:
Poziomeczka- gratuluje postępów Mai:-), taka mała a już tak gaworzy.Zdrowiej szybko.
My chyba musimy trochę poczekać na to aby młody mówił, mówi tylko kilka slow, i żadne po Polsku. Mimo ze praktycznie tylko ze mną spędza czas, powoli zaczynam sie tym martwic. Stara sie coś opowiedzieć i nie może ale za to jest super pantomima.
mb_1 wytrwałości, niedługo będą nocki lepsze.
Asiunia-udanego strzyżenia, i miłego oblewania (ale nie sosem;-))
Do mnie przypętała sie @, i jutro będę cierpieć:baffled:.
Miłego Weekendu
Pozdrowionka

Kathinka No zdolniacha z Ciebie.
Mam nadzieje, że dsz rde na 13 marca zrobic Indz na roczeka a jaki to już mi obojetne
żeby pyszny i pomysłowy był;-);-);-)ja to raczej nie mam takiej wyobraźni a więc zdam się na Ciebie ty obcykana w tym temacie (tylko nie firmowe misi typu hello kitty).
Podałabyś mi Twój numer na privat to się zdzwonimy:-).
Poziomeczko Jak tam zdrówko ale nam się pogoda popsuła!!!
Mb1 Współczuje z całego serca tych nocy, aż się boje jak to będzie przy 2!!!
Beabea Nie wiem czy się kary dostaje nie słyszałam o niczym takim a co do prywatnych to ja już się dla Ingi rozglądam nie chce cię przerażac ale porażka z miejscami a jak już są na ten rok bo szukałam sąsiadce to nie szczególne te przedszkola.
No a grupy jak pisałaś od 0-3 i od 3-6.
Nie stresuj się nie jedna Twoja córka z listopada jest!!!
Wejdź sobie na stonke kinderdrehscheibe.at
tam będzisz miała przedszkola prywatne w których są wolne miejsca
np. w Twoim bezirku.
Ja słyszałam że super trudno miejsce dostac w państwowym jak jesteś na karenz i nie pracujesz...tak że się oglądam za prywatnym a ceny podobne jak w państwowych.
Dzieci zameldowane w Wiedniu dostają dodatek od państwa.
To tyle mojej dotychczasowej wiedzy o przedszkolach.

Sylvia Ja już nie pamiętam kiedy @miałam :-).
Poziomeczko Świetnie że Maja mówi, ona bardzo szybko się intelektualnie rozwija :-)
Pewnie przez to że przez ciąże się tak dużo uczyłaś;-).
Asiunia Udanej zmiany fryzurki i daj znac jak się czujesz w nowej.
Kathinka Wrzuc ruda fotke please!!!

Beabea, ale mnie zaniepewnilas.....
Juz sama zglupialam z tymi przedszkolami! :szok:

Ja wiem tylko tyle, ze jak mama jest w domu to trudno jest znalezc miejsce w przedszkolu, nawet dla 3-latka. Ale myslalam, ze w prywatnym troche latwiej. Ale z drugiej strony tez kiedys bylam na stronie Kinderdrehscheibe i jak popatrzylam na wolne miejsca, to tez ich jak kot naplakal.....
Ale np. znalazlam u mnie na ulicy tzw. Kindergruppe, to jest takie cos prywatnego, jak przedszkole, ale sie przedszkolem nie nazywa. Tam biora dzieci od 1,5 i biora kiedy potrzebujesz. Ale to jest niestety prywatne, a zatem platne. Ale jesli mozesz placic to moze poszukaj pod "Kindergruppe". Wklejam ci tu stronke tego mojego, tak abys wiedziala o co chodzi Home
Ja Maje zapisalam do zlobka od stycznia 2012 ale wtedy tez ide do pracy, wiec mam nadzieje, ze bedzie dla niej miejsce....:confused:

sylvia, ty sie w ogole nie przejmuj, ze maly nie mowi... Dzeci sa tak rozne! Moja Maja z kolei motorycznie jest powolna, Inga frani juz lata bez pomocy a ma 10,5 mca!! Zreszta moja Maja nie mowi. Ona tylko "mama", "tata" i "ne" ze zrozumieniem. I jak widzi pieska to robi "ha ha ha" takim piskliwym glosikiem :tak:
Wszystko w swoim czasie! A poza tym dzieci dwujezyczne (a chyba twoj maz rozmawia z nim po angielsku?) zaczynaja wolniej mowic! wiec wszystko ok!:tak:

Maja ma katar:wściekła/y: Leci jej z nosa i kaszlala mi w nocy.....

Wpadam tylko sie przywitac.Teraz ja na chorobowym i ledwo zyje...antybiotyk,tabsy i lezenie w lozku jak na razie malo co pomaga.Jak sie lepiej poczuje to zagladne a narazie to buziaki dla wszystkich.

reklama
No mowilam ze zaraz na ktoras znow chorobsko padnie:tak:Padlo na Vici.
Zdrowka z powrotem!!!!

No tak z tymi przedszkolami ,kurna...
Najbardziej chodzi mi o to zeby mala miala kontakt z innymi dziecmi i przede wszystkim z jezykiem.
A dzis mnie jeszcze znajoma uswiadomila ze tu calkiem normalne jest z tym rocznikiem,tzn podobno dzieci ur. do konca sierpnia wchodza w rocznik danego roku ,a te ur. po lapia sie juz na nastepny.No i choc mi sie to nie podoba musze sie liczyc z taka mozliwoscia....Ratunek w tych prywatnych moze...
Placic na godziny typu te Kindergrupy mi sie nie usmiecha,zyjemy w koncu z jednej pensji..echhh
A dzis czeka mnie jeszcze krajanie warzyw (stygna)bo mi sie zachcialo salatki jarzynowej.Jutro wpada do nas kolezanka na obiad i przyniesie nam mleczka z Pl dla Kevinka bo najbardziej mu polskie Bebiko podchodzi i przy kazdej okazji zamawiam.
Jutro maz obiecal w koncu mala na basen wziasc,to sobie dychne troche:happy2:Po obiadku pojada a my z psiapsiolka poplotkujemy:tak:
Jejku ale bym pobyla choc z tydzien na samotnej wyspie z dala od tych wszystkim problemow i problemikow.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry