reklama

Mamy z Irlandii!!

Larcia dzieki za info...kurcze dopiro po pol roku mog sie zapisac..a ja myslalam ze teraz bede mogla i za pol roku bede miala full... ja jezdzic umiem koncu jstem weteranka zdawana prawka w PL..:cool2::-D hmm...okulista czy zaswiadczenie od normalnego lekarza bo podobno takie badania tez??

reklama
Larcia dzieki za info...kurcze dopiro po pol roku mog sie zapisac..a ja myslalam ze teraz bede mogla i za pol roku bede miala full... ja jezdzic umiem koncu jstem weteranka zdawana prawka w PL..:cool2::-D hmm...okulista czy zaswiadczenie od normalnego lekarza bo podobno takie badania tez??

To sa badania razem z zaswiadczeniem od okulisty. Zaswiadczenia od takiego ogolnego lekarza nie potrzeba. No chyba, ze sie cos od czerwca pozmienialo...
Poza tym, mozna to zrobic na MC:-)
A zdajesz po angielsku czy bierzesz polskiego lektora?

Dziewczyny, ja mam do Was takie pytanko: Jak to jest w Irlandii z KTG??? podłączają dopiero, jak przyjeżdżasz do porodu?? Czy jakoś to odgórnie, że np. od któregoś tygodnia na wizytach normalnie robią?? Bo my na październikówkach o tym pisałyśmy, ale to w Polsce głównie a ja rodzę tutaj, to chyba tylko Wy pomożecie:-D:-D:-D

witam sie!!!!
co do zachodzenia w ciaze ja odstawilam tabletki na poczatku wrzesnia a na koniec wrzesnia juz bylam w ciazy :-D
asienka_r w limerick pod ktg podlaczaja dopiero jak sie do porodu przyjezdza nigdy na wizycie mi nie robili :no:

Hehe dziweczynki oswiadczam wszem i wobec, ze ja jak na razie nie zamierzam brac kwasu foliowego, ani czekac, ani tym bardziej brac sie do roboty:-D:laugh2::-D:laugh2::-D wiedzialam ze predzej czy pozniej nas pomylicie ;-)
pozdrowionka:-)

:-):-)hehe, widzisz, a ja odpisując spojrzałam tylko na post misi i stad to wszystko.Pamiętałam tylko ze ma byc cos z 'aga' w nicku i tyle :-):-) w kazdym badz razie obie mialysmy na mysli kogos innego:tak: z drugiej strony jestes pewna ze nie chcesz brac sie do roboty??;-):-p:-)

didi z tym ze dopiero po pol roku to raczej nie do końca tak..Myślę ze po 4miesiacach od wydania provisional'a możesz sie spokojnie zapisać na driving test.Na termin i tak czekasz ogółem jakies 10tyg. tzn. po 5tyg od wyslania zgloszenia (co mozesz zrobic przez internet: https://www.drivingtest.ie/applicantselfscheduling/applicants/ApplicationSignIn.aspx) dostajesz list z wyznaczonym terminem egzaminu (5tyg. przed egzaminem). To,czy minelo 6miesiecy od zdania provisionala sprawdzaja dopiero na egzaminie. Na kategorie B potrzebujesz jedynie badanie wzroku - bierzesz formularz z city hall i przy badaniu dajesz okuliscie do wypelnienia. Czasami w galway advertiser drukuja kupony znizkowe do specsavers na badanie wzroku, wiec warto zajrzec. Jak ju sie decydujesz zadzwon tam i umow sie na badanie,albo zrob to online i oni do Ciebie oddzwonia zeby to potwierdzic Tu masz linka: Specsavers Opticians Galway - Make an appointment
tu jest troche informacji nt egzaminu : Egzaminy na prawo jazdy w Irlandii-Information from CitizensInformation.ie

asienka - zgadzam sie z dziewczynami, ktg robią dopiero przed porodem - informacja ze szkoly rodzenia

Ostatnia edycja:
Hej kobietki.
Mama_adyjesli mam dobre inf. na temat irl. paszportu to jedno z rodzicow musi przebywac w Irl. w przeciagu ostatnich 4 lat pelne 3 lata.
Frog no pepkowe to chlopaki porzadnie oblali.Tak wiec czekamy na Ciebie co by to nadrobic:-)A co do tego plynu na plesniawki to jesli mozesz podaj prosze nazwe-siosra bedzie w Pl to przywiezie.Moze nie bedzie mi to potrzebne,ale wole byc "ubezpieczona"

dziewczyny mam pytanie co do zasiłku czy to prawda ze zmniejszają Jobseeker’s Allowance jak sie na niego przechodzi??????obecnie jestesmy na Jobseeker's Benefit tak gdzies slyszalam ale patrzylam na stronie o zasilkach i nic nie pisza w sumie....?????????

didi nie mozesz.Jak zdasz teorie, to musisz poczekac pol roku od daty wydania prawka provisional,zeby zapisac sie na egzamin.Musi minac 6 miesiecy.Wtedy sie zapisujesz i czekasz kolejne pare miesiecy.Wydaje sie dlugo,ale to dobrze,bo wyuczysz sie jezdzic dobrze przez ten czas.Jak bedziesz szla na teorie to przygotuj sie,ze jesli zdasz,to idz do okulisty,miej juz zdjecia zrobione i formularz wypelniony i zloz to do city hall.Od tej pory czekasz ok 2 tygodni na provisional prawko,ktore przysla ci do domku.I prawko liczy sie od daty wydania przez nich.Jak jak zdawalam to wtedy liczylo sie od daty zdania egzaminu.Ale zmienili juz to,bo moj M zdawal w tym roku i policzyli mu od daty wydania przez nich.Od tej pory liczysz pol roku.

O rany 2 latka, mowie wam jak sie ciesze!Ale moja Niunia obudzila sie dzis z katarkiem i delikatna chrypka :-( Znowu zaczyna sie ten nieszczesny okres na katary,kaszle,grypy itp

Wydaje mi sie ze nie trzeba czekac pol roku zeby sie zapisac, przynajmniej ja nie czekalam, zapisalam sie krotko po wydaniu provisional a termin wyznaczyli mi za kilka miesiacy to fakt ale nie trzeba czakac z zapisem, wlasnie czym predzej tym lepiej bo naprawde dlugo sie czeka:tak:

reklama
:-)agusiek,faktycznie nas dziewuszki pomyliły:-DAle obie wiemy o co i o kogo chodzi..
No i widzicie,tu też każda inaczej słyszała,jak to jest po tych tabletkach,ile czekać czy nie czekać,już sama nie wiem:eek:Ale ja myślałam jakieś 3 miechy...A jak to wyjdzie w praktyce to się zobaczy,zresztą P jeszcze nie powiedział stanowczo TAK:baffled:,ale powie,mam nadzieję;-)A kwas foliowy to sobie chyba będę już zarzucać na wszelki wypadek,nie zaszkodzi:happy:Bez recepty się obędzie?Czy muszę do GP iść?
anineczka:a może Swords?Polecam,apartamentów,domków do wynajęcia kupę,wszystko na miejscu jest:poczta,szkoły,przedszkola,sklepy no i lotnisko rzut beretem:blink:
Wiecie,przy pierwszym porodzie miałam komplikacje i muszę wspomnieć o tym lekarzowi,bo mój w Polsce powiedział,ze prawdopodobnie przy następnej ciąży będzie to samo:szok:,ale nawet mój P(choć z angielskim radzi sobie super)nie wie jak to wytłumaczyć,pomyślałam,że u polskiego ginekologa powiem co i jak,a on niech mi napisze jakiś liścik,co mi tam było,żebym mogła przedstawić Irysom,co?
Jeju!Lecę,bo dziś coś się nie mogę wyrobić:pół prania zrobione,pół domu sprzątnięte,a obiadek dopiero w myślach:errr::yes:,a już 13!!

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry