reklama

Mamy z Irlandii!!

Witajcie kobietki
Postanowiłam i u was poszukać pomocy bo dręczą mnie dwa tematy i nie dają spać po nocach.
Po pierwsze - trądzik niemowlęcy.
GP (niestety nie mój bo był akurat nieobecny) zdiagnozował u mojej Soni trądzik niemowlęcy ok 3tyg po urodzeniu. Oczywiście troche czytałam w necie na ten temat ale wolałabym zasięgnąć opini jakiejś mamy z krwi i kości... Skąd to dziadostwo się bierze? Nie karmię piersią a to podobno z hormonów matki :eek: Mamy już to 3 tyg ciągiem. Z jednego miejsca znika w innym sie pojawia, po czym wraca do miejsca pierwszego. Ma tym wysypaną całą główkę (szczególonie z tyłu) buźkę, szyjkę i trochę pod szyjką. Czy jest coś co można zrobić? Dzieki bogu nie widać zeby jej to w jakikolwiek sposób dokuczało :sorry:

Po drugie - woda do robienia butelek.
W szpitalu powiedziano mi ze do butelek nalezy używać przegotowanej kranówy bo woda mineralana ma za dużo minerałów, ale po tych powodziach, kiedy pola i gnojówki wylały to boję się że ta woda jakiś syf moze zawierać. Póki co przegotowuję zwykłą mineralną (taką co w baniakach w sklepie można dostać - ballynogan albo dunnes) i staram sie caly osad z minerałów przecedzić ale sama juz nie wiem co lepsze... obawiam sie ze te bóle brzuszka które ma mała to nie tylko kolki tylko właśnie od tej wody z za dużą ilością minerałów. W Pl sa specjalne wody z niską zawartością a tutaj? Nie widziałam nic takiego...

Co myślicie?:confused:

reklama
Witajcie kobietki
Postanowiłam i u was poszukać pomocy bo dręczą mnie dwa tematy i nie dają spać po nocach.
GP (niestety nie mój bo był akurat nieobecny) zdiagnozował u mojej Soni trądzik niemowlęcy ok 3tyg po urodzeniu. Oczywiście troche czytałam w necie na ten temat ale wolałabym zasięgnąć opini jakiejś mamy z krwi i kości... Skąd to dziadostwo się bierze? Nie karmię piersią a to podobno z hormonów matki :eek: Mamy już to 3 tyg ciągiem. Z jednego miejsca znika w innym sie pojawia, po czym wraca do miejsca pierwszego. Ma tym wysypaną całą główkę (szczególonie z tyłu) buźkę, szyjkę i trochę pod szyjką. Czy jest coś co można zrobić? Dzieki bogu nie widać zeby jej to w jakikolwiek sposób dokuczało :sorry:

W szpitalu powiedziano mi ze do butelek nalezy używać przegotowanej kranówy bo woda mineralana ma za dużo minerałów, ale po tych powodziach, kiedy pola i gnojówki wylały to boję się że ta woda jakiś syf moze zawierać. Póki co przegotowuję zwykłą mineralną (taką co w baniakach w sklepie można dostać - ballynogan albo dunnes) i staram sie caly osad z minerałów przecedzić ale sama juz nie wiem co lepsze... obawiam sie ze te bóle brzuszka które ma mała to nie tylko kolki tylko właśnie od tej wody z za dużą ilością minerałów. W Pl sa specjalne wody z niską zawartością a tutaj? Nie widziałam nic takiego...

mój synek tej chwili ma dokładnie to samo,to nie jest trądzik tlko uczulenie,zmieniłam mleko i narazie więcej sie nie pojawia,smaruje go hydrocortizonem,cieniutko bo duzo tego używac nie wolno,z buźki juz mu zeszło i mam nadzieje ze nie wróci.
a jakie mleczko dajesz córce?
co do wody to ja gotuje kranówke

mój synek tej chwili ma dokładnie to samo,to nie jest trądzik tlko uczulenie,zmieniłam mleko i narazie więcej sie nie pojawia,smaruje go hydrocortizonem,cieniutko bo duzo tego używac nie wolno,z buźki juz mu zeszło i mam nadzieje ze nie wróci.
a jakie mleczko dajesz córce?
co do wody to ja gotuje kranówke
MartaF
Podaję Aptamil tyle że od wczoraj przeszłam z Aptamila1 na Aptamil antykolkowy. Mała je tego Aptamila praktycznie od 2 doby życia więc myślę ze gdyby było to uczulenie to wyskoczyłoby odrazu a to dopiero w 3 tyg się pokazało. Skąd wiedziałaś że to uczulenie a nie trądzik? Czy jakoś dokuczało to synkowi? Co lekarz mówił?

witam sie i ja!!!!!dziewczynki mam pytanko a co wy robicie do jedzenia na swieta oprocz tych dań na wigilie???no brak mi pomysłow!!!!!!! http://www.youtube.com/watch?v=2lsT-80QMWA
[video=youtube;5m12OA-BUvE]http://www.youtube.com/watch?v=5m12OA-BUvE[/video]
[video=youtube;T1kwKph_e3Q]http://www.youtube.com/watch?v=T1kwKph_e3Q[/video]

[video=youtube;2lsT-80QMWA]http://www.youtube.com/watch?v=2lsT-80QMWA[/video]

Ostatnia edycja:
Witam się!
Popijam kawkę i zaraz się biorę za pracę.A jak na złość,wstałam z takim bólem głowy jakbym zapiła wczoraj konkretnie:confused2:Mnie na prawdę nie pamiętam kiedy ostatnio w ogóle łeb napieprzał:eek:A dziś,akurat jak tyle roboty to się przypałętał:wściekła/y:Już mnie to gotowanie tak nie przeraża jak pakowanie.No,nie cierpię tego,że szok!Człowiek jedzie na parę dni,a przy dwóch dorosłych i dziecku tobołów jak nie wiem:shocked2:Jak Beduini:eek:I potrawy i prezenty i ciuchy,jakieś zabawki,książeczki:szok:Boszsz....im bliżej świąt tym mniejszą chęć mam cokolwiek robić.To chyba nie za dobrze:confused::oo:Ale może jak się w pracę zapędzę to zapomnę o mojej cierpiącej łepetynie:eek:

Witam!!!
Tichonek-przyjedz popilnować mi dzieci a ja wszystko przygotuję-i dla Ciebie...Ja mogłabym teraz z kuchni nie wychodzić,a tak naprawdę w ogóle nie mam kiedy się nią nacieszyć:-(,bo ciągle-a to gdzieś pojechać muszę,albo Danielek "mówi"-nic z tego:-p,dawaj cyca:tak:
Julia28-ja już pisałam właściwie(ale co tam,:-D)- zrobiłam już(nie na kolację Wigilijną,ale na Święta)Dewolaje,kotlety schabowe,bigos,a będzie jeszcze-sałatka warzywna,gołąbki,pieczeń z karkówki...i oczywiście ciasta...Na początku miałam upiec tylko ze dwa,ale koniec końców będzie sernik,makowiec,ptasie mleczko i rafaello:tak::-).Połowę i tak zapewne pożegnam w śmieciach-ale Święta mamy tylko raz w roku:tak::happy:
Uciekam...Oczywiście spełnić rolę mamy-jadłodajni:sorry:.Miłego dnia

Witam sie i ja po krotkiej nieobecnosci ;-)
Widze, ze wy juz prawie odrobione, u mnie dzis wielkie pieczenie. W planie jest sernik i orzechowiec.J wkoncu sie doczeka :-D mam nadzieje, ze chlopcy beda dzis b. grzeczni i dadza mamie popichcic :-D:-D
Udalo mi sie was troszke nadrobic a wiec:
wszystkim przyszlym mamusiom serdecznie gratuluje :tak:
Tichonku-sliczna fryzurka inaprawde do twarzy Ci w tym kolorku.
Misia- moja rada- zostaw Ala twojemu A na caly dzien, kaz mu posprzatac, ugotowac i zajac sie czworonogami to na pewno po takim dniu wiecej bedzie ci pomagac ;-)
mary_mary- ja mojemu maluszkowi gotuje wode z kranu, ale jak chcesz to mozesz sprobowac wody "evian" ja polecaja dla dzieci. Moj Nataniel tez mial taki tradzik tylko nie tak duzo i na samych policzkach, nawet teraz tez mu sie zdazaja chociaz on pije Nutramigen (tj mleko dla alergikow bo ma skaze bialkowa) ale jutro ide z nim do lekarza bo znowu mu cos wyskoczylo (taka strasznie sucha skora kolo brwi i strasznie go swedzi)wiec mysle ze musimy zmienic mleko.
Julia-ja naszczescie wigilie i pierwszy dzien swiat spedzam u siostry wiec to ona gotuje, natomiast w drugi dzien pieke ges:eek: pierwszy raz , jak wyjdzie to bede miec obiad jak nie to bedzie wielki problem :-D:-D:-D i ogolnie bedziemy wyjadac wszystko z lodowki ;-)
Larcia jak poszly badania?? wpadnij na kawe jak ci sie nudzi ;-)
Oki lece zaczac piec.

Gastone [/B]ja bralam centrum materne....jak bylam w Polsce i poszlam do gina to on powiedzial ze kiedys kobiety nie braly zadnych witamin i rodzily zdrowe dzieci i on nie poleca zadnych witamin ale ze mozna brac.....powiedzial mi ze najlepiej jesc duzo owocow i warzyw a takze pic soki z omega 3.......
To prwda.Ale moj lekarz powiedzial ze tak naprawde niejestem w stanie spozywac wszystkich potrzebnych mi mineralow i witamin wiec vitaminy mi nie zaszkodza.Poprzednio z Maxem musialam brac bo niemialam apetytu wogole i schudlam 12 kilo..
Sofik a co planujesz na sylwestra?

Gastone ja brałam Pregnace Care czy jakoś tak :confused2:

:confused2:
No wlasnie jea tez bralam te ale one wtedy byly bez kwasu foliowego:eek:
Ja do 4 miesiaca bralam kwas foliowy a pozniej przeszlam na tutajsze witaminy PRONATAL 18 witamin + kwas foliowy(ale zmniejszona dawka) moj lekarz powiedzial mi ze kwas foliowy jest najwaznijszy do 3 -4 miesiaca aby uniknac wad cewy nerwowej plodu.Naszukalam sie bez kwasu i takich nie znalazlam, a taka dawka kwasu jest ok. Te witaminki ktore kupilam mozna zazywac przed ,podczas i nawet w czasie karmienia. Wiec odstawilam kwas foliowy a zaczalam lykac te witaminki ,biore je do tej pory Kupilam je w Bootsie, ale pewnie w kazdej aptece beda.
Ja zazywa, teraz Pregnaplan i tam tez jest napisane przed ciaza,w trakcie i po.ale one aja wymagana dawke kwasu, nie mniejsza, aja nie chce brac po 3 miesiacu wiecej kwasu.
Witajcie kobietki

Co do wysypki nie wypowiem sie bo nie wiem.co do wody ja ud urodzenia maxa uzywam butelkowej.Polecane wody o niskiej mineralizacji,bezpieczne dla dzieci to woda Perthshire Mountain - tylko w tesco i ta wlasnie uzywam do dzis,evian,vittel i volvic.
Witam się!
Popijam kawkę i zaraz się biorę za pracę.A jak na złość,wstałam z takim bólem głowy jakbym zapiła wczoraj konkretnie:confused2:Mnie na prawdę nie pamiętam kiedy ostatnio w ogóle łeb napieprzał:eek:A dziś,akurat jak tyle roboty to się przypałętał:wściekła/y:Już mnie to gotowanie tak nie przeraża jak pakowanie.No,nie cierpię tego,że szok!Człowiek jedzie na parę dni,a przy dwóch dorosłych i dziecku tobołów jak nie wiem:shocked2:Jak Beduini:eek:I potrawy i prezenty i ciuchy,jakieś zabawki,książeczki:szok:Boszsz....im bliżej świąt tym mniejszą chęć mam cokolwiek robić.To chyba nie za dobrze:confused::oo:Ale może jak się w pracę zapędzę to zapomnę o mojej cierpiącej łepetynie:eek:

Nie marudz,fajnie przynajniej swieta wesole beda a my je spedzamy sami,wolalabym sie pakowac i gdzies pojechac zeby bylo nas wiecej.

reklama
To prwda.Ale moj lekarz powiedzial ze tak naprawde niejestem w stanie spozywac wszystkich potrzebnych mi mineralow i witamin wiec vitaminy mi nie zaszkodza.Poprzednio z Maxem musialam brac bo niemialam apetytu wogole i schudlam 12 kilo..

No wlasnie jea tez bralam te ale one wtedy byly bez kwasu foliowego:eek:

Ja zazywa, teraz Pregnaplan i tam tez jest napisane przed ciaza,w trakcie i po.ale one aja wymagana dawke kwasu, nie mniejsza, aja nie chce brac po 3 miesiacu wiecej kwasu.

Co do wysypki nie wypowiem sie bo nie wiem.co do wody ja ud urodzenia maxa uzywam butelkowej.Polecane wody o niskiej mineralizacji,bezpieczne dla dzieci to woda Perthshire Mountain - tylko w tesco i ta wlasnie uzywam do dzis,evian,vittel i volvic.

Nie marudz,fajnie przynajniej swieta wesole beda a my je spedzamy sami,wolalabym sie pakowac i gdzies pojechac zeby bylo nas wiecej.
To zapraszam do siebie...Jedzenia będzie pod dostatkiem-a i wesoło z pewnością tyż:)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry