reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Mamy z Irlandii!!

witajcie

dziewczyny wybierace si na parade??? ja z checia poszlabym tylko nie wiem czy dam rade bo cos mloda dzisiaj cisnie na dol i kluje mnie strasznie a d tego uciska mi na pecherz..ale co tam..zawsze moge na laweczce posieziec a kibelkow pelno dookola bedzie wiec ...moze moze ..chcialabym zobaczyc w tym roku parade...

Parada zaczyna sie o 12:30

Ostatnia edycja:
reklama
Hej:-)
Didi ja bardzo chetnie wybralabym sie na ta parade ale wstalam z takim bolem glowy ze ledwo widze na oczy. Na razie kawa i tabletki nie pomadaja. A tak bym chciala zobaczyc ta parade. Juz ze trzy lata na niej nie bylam a to praca, a to wiktor byl za maly no a teraz glowa:-(. Ja zawsze mam pod gorke.
Moze mi przejdzie to sie przejade. Chcialabym zeby mlody ja zobaczyl:-)

Hej:-)
Też bym chciała iść na paradę ale nie wiem o której godzinie zaczyna się w Clonmel.. Didi - Ty tu dłużej mieszkasz.. Parada zaczyna się mniej więcej w każdym mieście około południa czy różnie to bywa..:confused:

Czesc laseczki.Tez bym się z chęcią wybrała,ale... teraz Niki śpi, mąz moj tlokow nie lubi:dry: i tak co rok.A sama- nie usmiecha mi się:sorry2: W kazdym razie udanego dnia Wam zycze;-)

st_patricks_day_glitter_graphic_06.gif

Hej,
czy są może na tym forum jakieś mamy mieszkające w Cork albo okolicach? Razem z synkiem planuję tam (najprawdopodobniej do samego miasta) wyjazd późną wiosną i zastanawiam się jak do końca zorganizować pobyt z maluszkiem tam? Chodzi mi o to, jaka jest szansa znalezienia np. polskiej opiekunki, bo z tego co się orientuję przedszkole tam jest bardzo drogie, a nie wiem, jak szybko uda nam się stanąć na nogi finansowo.
Czy któraś z Was Drogie Mamy orientuje się, czy dodatek na dziecko do 5 roku życia i dodatek socjalny dla samotnej matki przysługuje dopiero po dwóch latach udokumentowanego pobytu na Wyspie, czy wcześniej?

Z góry serdecznie dziękuję za wszelkie przydatne informacje.
Pola & Gustav

hejka..wlasnie wrocilam do domku..jestem zmeczona jak kon po westernie..ledwo zyje...jestem w szoku ze ja wytrzymalam tyle godzin na nogach...mlody dzielny i tez ledwo zipie..a do tego mala dokauje caluski dzien...
Parady nie widzialam..ludzi peeeelno ze ledwo mozna byo sie przedrzec przez tlumy.. wiec nic nie widzialam..ale za to czas spedzilam milo bo dzionek cudowny...
lece sie polozyc

No tobie Didi udalo sie dotrzec do centrum mnie nie ale za to bylam na Salthill'u i po prostu bylo cudnie. Nawet byli amatorzy moczenia nog ale coz nic mnie juz w IRL nie zdziwi...chyba;-)
Mlody dostal katarku i biedaczek meczy sie nim troszke ale to przez te zmiany temperatury. Mam nadzieje tylko ze go nie rozlozy jakies chorobsko:szok:Nasmaruje, dam witaminki i do lozeczka spac.

A tobie Polka&Gustaw polecam watek spr. socjalne i urzedowe tam moze znajdziesz odpowiedzi na wiele pytan. Jesli jednak planujesz przyjazd do IRL i zabierasz dzieciaczki ze soba to zaraz po przyjezdzie zloz wnioskPPS dla siebie i dzieci a nastepnie staraj sie o child benefit na kazde z dzieci a ten dodatek dostaniesz automatycznie przy decyzji o CHB. Musisz tylko uzbroic sie w cierpliwosc bo na taka decyzje czeka sie dlugo(!!!).
Co do polskich opiekunek dla dzieciaczkow to na pewno kogos znajdziesz.
Zycze powodzenia i mam nadzieje ze troszke pomoglam

Ostatnia edycja:
Hej hej
a my widzieliśmy paradę bardzo dokładnie, było nawet kilku naszych znajomych :-)
pogoda sie udała, cudnie było, a widziałyście tą piane w fintannie?? :-D:-D:-D
dzieciaki się chlapały, pluskały, super

Polka&Gustav z tego co ja sie orientuję, to aby dostać jakiekolwiek zasiłki to musisz pracować ty lub twój mąż/partner lub spełniać habitual residence, a to własnie jest min. 2 lata pobyt w Irl
tu jest link o tym
Wymogi dotyczące pobytu potrzebne dla uzyskania pomocy społecznej w Irlandii-Information from CitizensInformation.ie

Moniadan co do zasilkow masz racje ale jesli pracowales w PL min dwa lata wstecz czyli 2007 i 2009 to uznaja skladki z polski przynajmniej moim znajomym uznali ale fakt to bylo w zeszlym roku, wiec moze zaszly jakies zmiany.
Wiem tez ze jak ktos byl na zasilku i przyjechal do IRL w celu znalezienia pracy mogl sie zarejestrowac i nabyc te same prawa bezrobotnego co w PL. No chyba ze i tu zaszly zmiany trzeba by bylo zasiegnac info. Obecnie przyznaje nie jestem na biezaco bo te informacje mi nie byly potrzebne, ale warto by je sprawdzic jesli to komus ma sie przydac.

reklama
Do góry