reklama

Mamy z Irlandii!!

ja po cc musiałam wrócic do szpitala i całe mleko ściągac:baffled:płakałam z bólu, i przyszła pielęgniarka z położnictwa i pokazała jak ściągnąc cały pokarm w 5 minut, i podziałało:-Dmleko praktycznie samo leciało:tak:
No widzisz,miałaś szczęście.Ja dostałam tylko opierdziel,że mam mleka dla bliźniaków,podłączyły mnie do elektrycznego laktatora,ściągneły nadmiar i wygoniły do domu z zaleceniem : karmic :-(:sorry2:

reklama
No wiec ja wlasnie sie zastanawialam, jak to wyglada w praktyce. Zdaje sobie swietnie sprawe z tego, ze fajnie jest komus innemu radzic....tymbardziej, ze tyle mam ma takie wielkie problemy z tym. Ja sama tak bardzo sie boje a jednoczesnie tak bardzo bym chciala. Chcialabym moc sie dowiedziec z profesjonalnych zrodel jak to jest z tym karmieniem. Jakie sa powody tych problemow i czy naprawde juz nic sie nie da wtedy zrobic. Musze sobie poszukac jakiejs madrej literatury. Uwazam, ze to jest bardzo ciekawy temat, bardzo mnie to wszystko nurtuje. Jesliby przyszlo do tego, ze musialabym odstawic malego od cyca chcialabym wiedziec, ze juz naprawde nic nie dalo sie zrobic. Moja mama tez mnie nie mogla karmic bo dostala zapalenia piersi, wysoka goraczka, mleko nie lecialo. Mowila, ze bardzo cierpiala.

. Moja mama tez mnie nie mogla karmic bo dostala zapalenia piersi, wysoka goraczka, mleko nie lecialo. Mowila, ze bardzo cierpiala.
Ja miałam identycznie :sorry2:
A moja karmiła mnie miesiąc i tak jak didi mała byłam wiecznie głodna.A jak zarzuciła mi mleko w butelce to ze szczęścia przespałam cały dzień,że w końcu najedzona jestem :-D:-D

MISIA-nie wiem czy to ty byłaś wysoką dziewczyną w kitce i okularkach w niebiesko-czarnej chyba bluzaczce i trzymała ręce pod brzuchem ale może się myle.:tak:ja dziś czuje się świetnie kupiłam sobie sok z śliwek co w pracy piły zakonice na kupke haha :-Dchyba pomaga

reklama
Ja się dzisiaj tak wczułam w szukanie tych szczepień w Irlandii i znalazłam :-)
Jaki jest kalendarz szczepień w Irlandii? - Polonia.wp.pl - serwis dla Polaków za granicą
Tutaj stąd wynika, że od 2008 roku już są szczepienia przeciw WZW typu B :happy2:
Kalendarz szczepień dzieci urodzonych po 1 lipca 2008

Pierwsze szczepienie wykonywane jest w szpitalu po urodzeniu dziecka (śródskórnie szczepionką BCG przeciw gruźlicy).

Szczepienia wykonywane przez lekarza ogólnego (GP):

- 2 miesiące, dziecko otrzyma dwa zastrzyki: szczepionka 6 in 1 (błonica, tężec, krztusiec, choroba Heinego-Medina, WZW typu B, Hepatitis B) oraz szczepienie przeciw pneumokokom,
- 4 miesiące, dziecko otrzyma dwa zastrzyki: szczepionka 6 in 1 oraz szczepienie przeciw meningokokom typu C,
- 6 miesięcy, dziecko otrzyma dwa zastrzyki: szczepionka 6 in 1 oraz szczepienie przeciw meningokokom typu C i pneumokokom,
- 12 miesięcy szczepionki: MMR (odra, świnka i różyczka) i przeciw pneumokokom.
- 13 miesięcy szczepionki: przeciw meningokokom typu C i HiB (WZW typu B).

Szczepienia wykonywane w szkole lub przez lekarza ogólnego:

- 4-5 lat: szczepionka 4 in 1 (błonica, tężec, krztusiec i choroba Heinego-Medina) oraz MMR (odra, świnka i różyczka),
- 11-14 lat: Tb (tężec i błonica).
Czyli myślę, że żadnych dodatkowych nie trzeba robić.. Superowo :-)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry