reklama

mamy z norwegii

wiecie co jak sie chodzi to od razu przechodzi, tylko ze ile mozna lazic o tej porze, choc bardzo przyjemnie jest. Cieplo, nie pada, nie wieje,, super

ale znalazlam koper wloski ktory mi dzisiaj wlasnie kolega przywiozl i juz sobie parze;-)

reklama
Dobry wieczór mamuśki, czytam Was dziś od popołudnia,ale Kudłacz jak to Kudłacz nie pozwalał nic napisać.
Więc tak Niunia witaj, mam nadzieję że się blizej poznamy.
Kasia ano Karolka skończyła właśnie 4mce i to jeszcze za wcześnie na inne pokarmy. Połozna moja twierdzi że dopiero od 6mca.
A wiecie że ja sobie teraz nie wyobrażam ze można karmić inaczej niż piersią?! :-) szok, a jak zaczynałam bolesne przeboke z karmieniem to nie mogłam się doczekać kiedy skończe..
A teraz widzę jak K.się tuli i cieszy cyckiem. TYLKO że ona go traktuje też jak smoka..często śpi dopóki ma cyca w buźce. ALe staram się wyciągać żeby nie miała takiego złego nawyku.
Lila matka Polka, szacuneczek! A kursu nie odpuszczaj! Poza tym młoda jesteś i łatwiej do głowy wchodzi.
Marta, Agata Wy już finiszujecie, super! Powoli koniec tej "laby":-)z 1 dzieckiem.
Ania szkoda mi CIę jak piszesz że nawet do sprzątania Cie nie chcieli :wściekła/y: , masz wyższe wykszt. i pokaż im że stać Cię na dużo.
Kurcze może będę nietypowa i się naraże,ale dla mnie norweski był/jest łatwiejszy niż angielski:-)

Ale teraz przez to siedzenie w domku, to się uwsteczniam językowo i nie tylko....Dobrze że choć czasem zerknę na ich TV ( no PL nie mamy, zakaz zakładania satelity w tej dzielnicy):angry:
Musze iść spać...Młoda dopiero padła po 22...ehhh
do jutra!

Agata jesteś , jak jest po norwesku sprawdzac klasówki

o witaj Istra:)
No mówia , że norweski łątwiejszy , to prawda , ale ja troche juz zkostaniałam i ciężko mi nauka wchodzi, jeszcze mały lata jak szalony i ciągle taki absorbujący , że sie nie da przy książkach przysiąsc..teraz dopiero po nocy.....
no ale zisiaj z adeco sie odezwali , w sprawie przedszkoli, najgorsze jest to , że obok na wyspie chca tylko z biegłym norweskim a w Bergen to daja szanse takim ludzikom jak ja, no bo jak nauczyc sie języka ja nie w pracy???

Ostatnia edycja:
no i po Shreku :happy2:

Lilka ta znajoma to juz wola na niego cycojad:-D
ale przekonal sie do ziemniaczka, ale oczywiscie tylko troche i potem tylko piers:szok: troche mnie to przerazilo. Sandra za to chciala probowac szczegolnie owocow i warzyw, ale ze wzgledu na podroz do PL to zaczelam od 6 miesiaca bo bylo.

ciekawe jak to bedzie z naszymi chlopakami :-)

Lilka no normalnie nie moge z tym shrekiem:-D, mam muzę ze shreka 2, ściągnij sobie i puszczaj dzieciakom , takie wesołe do dancowania:-D.
a piszesz we trójke ...rozumiem , że z Gabrielkiem:-D

nie, z Milenka :-) ona uwielbia Shreka
no a teraz zamiana
Mila poszla spac to obudzil sie kto?? oczywiscie pan Gabriel :-)
musze dac mu cyca i nosa wyszyscic
biedny :-(

a muza ze Shreka super,jutro poszukam w necie i sciagne :-)
dzieki za podpowiedz,bo bym na to nie wpadla :zawstydzona/y::szok::-D

mialam nadzieje ze latwiej mi bedzie jak wprowadze te stale jedzonko na noc bo u mnie w przeciwienstwie do dziewczynek Lili nie ma wiekszego znaczenia ktorym mlekiem karmie.. i tak glodomorek budzi mi sie o stalych porach..

kochana,bo ja ok.4 miesiaca obu zageszczalam mleczko ta kaszka kukurydzina od 4 miecha
dzieki temu noc stopniowo im sie wydluzala :tak:

Lilus ale mi przykro...straszne...mam nadzieje ze Gabrielek szybko wroci do zdrowka:tak:...a tak apropos pisalas ze On taki spokojny, no wiec jak dalas Anielskie Imie to co sie dziwic :tak:...super gratulacje, oby jak najdluzej:tak:

Lilka ja czytalam troche o tych spiralkach hormonalnych i tak pisza ze mleka moze byc mniej...wiesz cos na ten temat? Musze sie dopytac dokladniej lekarza jak bede na kontroli

tak,tak z tym imieniem to strzal w 10 :-D

wiesz co Marta nie slyszalam o czyms takim,a wiele sie juz dowiadywalam,w sumie od roku czytam wszystko o spiralkach i naprawde nic takiego nie obilo mi sie o uszy :no:
ale wiesz co? mnei zastanawia czy mozna karmic piersia majac te spiralke hormonalna?? mowila ci cos polozna? bo ja zapomnialam zapytac,a wizyte u lekarki mam 7 listopada

a wiecie ze ja bralam slub w niedziele wielkanocna i wlasnie zmieniali czas z soboty na ta niedziele,,, jaja byly to dzwonilismy do ludzi czy pamietaja i wiele nie pamietalo.. spoznili by sie tzn. przyszliby juz po wszystkim, bo slub byl o 12 w poludnie, wiec mozna by sie nie kapnac:-D

Agata to ale nr :-D:-D:-D
niezle hahahaa:-D

a druga spawa , że moze cos wydukam po norwesku , ale żęby ich zrozumiec jak coś odpowiedza to jest masakra, jeszcze w Bergen jest najgorzej, te wszystkie dialekty...a wy jakiego sie uczycie bokmål'u ?

Ostatnia edycja:
Ania sprawdzac klasowki to mozna powiedziec å skjekke prøve

norweski jest o tyle latwiejszy od angielskiego ze nie ma az takiego problemu z czytaniem tego, tak mi sie wydaje. Mozna jakos sie dodukac, a po angielsku to musialam sie uczyc prawie kazdego slowka z pisownia oraz wymowa, to mnie wkurzalo....

u nas z dialektem tez bylo przechalapane. Oczyiwsice uczylam sie bokmål w szkole a dialekt to czarna magia byla. Dopiero po zdaniu egazminu poszlam do pracy i tam mnie dzieci dialektu nauczyly. Podobno ten dialekt z naszych okolic jest najrzydrzym w calej Norge no i mowi sie bardzo niepoprawnie. A najgorsze jest to ze pisac musisz w bokmål poprawnie a dialekt zupelnie inny:crazy: ja juz czuje ze pisownia w wielu przypadkach mi ucieka. Dobrze ze mam slownik w telefonie to korzystam do smsow;-)

dzieki Agata , a to próve to nie jest przymierzac albo próbowac???o rany ale znaczeń:baffled:
Lilka tobie tez dzieekuje ,ale ja wiem , ze mnie odeśla z kwitkiem za znajomośc języka:rofl2:

reklama
å prøve czyli czasownik to jest probowac

en prøve czyli rzeczownik to sprawdzian

ogolnie norweski ma malo slow i jedno slowa ma wiele znaczen,,,, niestety:baffled: nie za bogaty jest, ale za to ma duzo powiedzonek co na dobra sprawe jeszcze troche utrudnia sprawe:baffled:

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry